Новини

Европейска купа по спортно катерене - трудност, за юноши и девойки, 30-31.05.2015г., Имст, Австрия - единадесето място за Петър Иванов!
01 юни 2015


На път. Нашата цел – Имст, където се проведе втория кръг от европейската купа по спортно катерене. 1650км., осемнадесет часа. Графикът - четвъртък-неделя - до там и обратно :)
Пробваме малките удоволствия по пътя, пързалка например :)


Имст е едно от многобройните алпийско градчета, красиво разположен в долина на височина 825м. в Тиролските Алпи. Един истински рай за всякакви аутдор активитис – туризъм, катерене, ски, каньонинг, шейни, ролбан, маунтинбайк, слаклайн, всевъзможни спортове – футбол, хокей и т.н.


Околните върхове и билà са с надморска височина над 2500м., така че Имст е заобиколен от внушителни стени, издигащи се 1700м. над долината.


Винаги съм се чудела на сравненията на нашите планини с Алпите и философията „ама защо там може да имат толкова развит ски-туризъм, лифтове и курорти, а у нас – не“. Ами не е труден отговорът – планините ни са в пъти и по-малки, и по-ниски. Особено ясно е ако попътуваш из Алпите и го видиш с очите си. Разбира се, ние имаме нашите прекрасни планини и природни дадености, но наистина не е добре (за нас) да се сравняваме с Алпите...


Интересно решение – къща, вкопана в скалите.Петък, денят преди състезанието. Направихме си разходка към Hoch Имст, минавайки по Rosengartenschlucht. Ако беше в България, биха я кръстили „еко-пътека“, а не както е сега: „Каньона на (с) розовите градини“ (преводът е мой :)) С всичките ми компетенции продължавам да се чудя каква е разликата между „еко-пътека“ и „(обикновена/туристическа) пътека“... Значи, пътеките по Рила и Пирин не са „еко“, а просто „пътеки“, затова пък пътеката в Трънското ждрело например е „еко“ :)) Така и не съм наясно кой, къде и как въведе това понятие „еко-пътека“ и какво общо има с еко-логията...


Маршрутът е много живописен и красив.


Ицо и Пепи се радват на красотата наоколо.


Стената, на която се проведе състезанието. С обща площ около 1300 кв.м. и над 15м. височина, на това място са провеждани редица престижни международни състезания по катерене – световни купи за мъже и жени и европейски купи за юноши и девойки. В закритата зала има друга стена с площ над 1400 кв.м., която се изпозва за загрявка и зона за изолация. Стените са изградени от българската фирма „Уолтопия“, която е спонсор и на състезанията, провеждани в Имст.


Квалификационният кръг се провежда едновременно на шест линии – условия, за които в България на този етап може само да мечтаем...


Маршрутите в квалификациите се катерят „флаш“, т.е. състезателите може да наблюдават катеренето на предишните състезатели. На снимката – българският отбор наблюдава катеренето на другите участници, при което се уточнява техниката и начинът на преминаване на отделните пасажи.


Пепи на първата квалификация. Имаше някакъв проблем с магнезия, който го „предаде“ в решаващия момент и не успя да хване добре релефа, което беше решаващо за резултата му – 10-то място заедно с още 8 състезатели.


Ицо нямаше ден... Макар че както той сподели, това е любимата му дисциплина, не успя да намери себе си в това състезание и остана на 41-во място. Нищо, идва следващото състезание, в което има и скорост и мисля, там Ицо ще покаже най-доброто от себе си.


Пепи на втората квалификация. Само едно движение по-малко го остави извън финалната десетка и зае 11-то място в конкуренцията на 44 състезатели в неговата група.. Ако в която и от двете квалификации беше постигнал едно място напред в класирането, щеше да влезе в десетката и финала. Много добро представяне на Пепи, наистина много малко не му достигна, ноооо... идва следващото състезание, на 13-14-ти юни ще се проведе европейското първенство за юноши и девойки в дисциплините трудност и скорост. Там участие ще вземат още Ицо и Васил Цветков, които имат своите добри шансове в дисциплината скорост. Ще стискаме палци на всички тях.


Част от златният отбор на Австрия – четирите финалистки в групата Youth B (14-15г.), в която Австрия спечели 1-во, 2-ро, 7-мо и 9-то място. Победителката в тази група Ева Мария Хамелмюлер ни стана любимка с Васо - като визия и стил на катерене, много красиво и елегантно момиче, а така и катери :)) В класирането по нации Австрия е убедително начело с 3 златни и 4 сребърни медала.Впечатляващо беше представянето и на словенския отбор. При момичета Youth A Яня Гарнбрет единствена успя да направи Топ на маршрута, по който катереха и трите възрастови групи – Youth B (14-15), Youth A (16-17), Juniors (18-19). Понеже финалът беше на един и същи маршрут, ето как би изглеждало едно „комплексно“ класиране – ако всички състезателки са в една група – 14-19г. (отбелязвам само групата, без име) – 1. А; 2. J; 3. J; 4. B; 5. B; 6. J; 7. J.; 8. B.До стената пасяха няколко коне, които мъдро избраха сочната трева пред близките състезателни страсти :)) Все пак от време на време хвърляха по едно око, просто ей-така, за всеки случай :))Васил Киров и Петър Иванов – тандем, сособен да постигне много в състезанията по катерене. Тук е мястото да споменем и първият спонсор на Пепи – хотел „Лъки“, гр. Банско, благодарение на когото участва тази година в кръговете в европейската купа. След първите два кръга в дисциплината трудност Пепи е на 10-то място, стискаме палци за още по-предно класиране.
А в предстоящият уикенд отново в Имст ще се проведе Youth Color Climbing Festival, за деца до 14г., разделени в две възрастови групи – 10-11г. и 12-13г. В състезанието ще вземат участие 14 деца от България, а ние им пожелаваме от все сърце успех!!!

Снимки и текст: Дора МариноваСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF