Новини

8-ми Международен младежки лагер по ски-алпинизъм, 4-7.12.2014г., Линц, Австрия
10 декември 2014

Международният младежки лагер по ски-алпинизъм, който се провежда за 8-ми пореден път, събра 49 млади ски-алпинисти от 11 страни в Линц, Източен Тирол. Лагерът се организира от националните федерации на Австрия и Германия, по инициатива и с подкрепата на ISMF (Itrentaional Ski Mountaineering Federation). След преминаването на Австрийската федерация по ски-алпинизъм (ASKIMO) към Австрийската федерация по ски през миналото лято, лагерът беше проведен под ръководството на Австрийската ски федерация (ÖSV)

Младежкият лагер беше повече от успешен с присъствието на 49 млади атлети, придружени от няколко ръководители, от общо 11 страни – Азербейджан, България, Германия, Великобритания, Австрия, Италия, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Турция.  Фирмата-партньор по екипировката DYNAFIT заедно с фирмата RIAP-Sport осигуриха най-модерна екипировка. Проблемът с липсата на сняг беше решен благодарение на туристическия борд на Източен Тирол, осигурявайки достъпа до по-високите части на планините, които са вече подходящи за ски-алпинизъм.

Под ръководството на планински водачи от алпийското училище в Източен Тирол, както и на ISMF президента Армандо Мариота, програмата на лагера включваше тренировка на техники от ски-алпинизма като ходене, катерене, завои, кратко състезание, инструкции по лавинна безопасност, организирани от партньора в лагера PIEPS. Богатата програма включваше и филмови презентации, инструкции относно екипировката и инвентара. В лагера се включи и световната шампионка по ски-алпинизъм Мирея Миро Валера.

Представителите на присъстващите страни подчертаха важността на обучението на младите ски-алпинисти, и както Карл Пош от ÖSV каза: "За нас е важно да покажем радостта от този състезателен спорт и обучението на подрастващите спортисти. Нищо чудно бъдещия световен шампион да е сред тийнейджърите, които присъстват тук. Въпреки това, най-важното е радостта от ски-туринга. Също така задължително е да се набляга на техниката и безопасността в спорта. Надяваме се да сме подпомогнали развитието на подрастващите ски-алпинисти, за да се наслаждават на този красив спорт за много години и в бъдеще.“

Четирите дни ски-алпинизъм в Източен Тирол със сигурност ще останaт в паметта на участниците за дълго време. Сбогуването беше трудно, дори и езиковите бариери не попречиха на приятелството между младите участници. Чудесно е, че ще децата ще може да се видят и през следващата година, тъй като вече има решeние за следващия лагер през 2015г.

Karl Posch, Sport Consult KG


photo: Willi Seebacher


photo: Willi Seebacher


photo: Willi Seebacher


photo:
 Alex Lugger

photo: Willi Seebacher

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF