Новини

На 14 ноември 2014г. НСА „Васил Левски" ще отбележи тържествено своя празник „Ден на Академията“, както и 60-ата годишнината от създаването на катедра „ТАО и снежни спортове“
07 ноември 2014

Програмата на честванията включва:

- Изложба на катедра „Лека атлетика“ в Закритата лекоатлетическа писта в НСА, която ще бъде открита в 10.30ч.

- Изложба „60 години Катедра ТАО и снежни спортове“ във фоайето пред академичната библиотека, 1ет.

- Тържествено събрание, което ще се проведе в Аула Максима с начален час 11.30ч. По време на събранието ректорът на НСА „Васил Левски“ доц. Пенчо Гешев ще връчи награди на състезателките от Българския национален отбор по художествена гимнастика, Мирослав Кирчев – кану каяк и Тайбе Юсеин – борба, за техните успехи на световни спортни първенства. Ще бъдат почетени и колеги със кръгли годишнини, както и придобилите научни звания и степени преподаватели.

- 60 години катедра „ТАО и снежни спортове“ – ретроспективна лекция на проф. Димитър Бърдарев

- Удостояване на проф. Георги Атанасов с почетен знак на НСА „Васил Левски“

- Връчване на почетна награда на Александра Жекова за добрите и спортни постижения в областта на зимните спортове

- Поднасяне на цветя пред паметниците на ректорите на НСА „Васил Левски“ и венец пред патрона на Академията ­ Васил Левски.

- Демонстрации в залата по катерене

- Коктейл в Многофункционална спортна зала


Историята на празника

На 15.11.2012г. на Тържествено събрание на Академичната общност на Национална спортна академия „Васил Левски“ се приема датата 15 ноември да бъде „ Ден на Академията“ – официален празник на НСА „Васил Левски”.

Тази дата има особено значение за Академията. На 15 ноември 1942г. в Аулата на Софийски университет в присъствието на представители на държавната администрация, Дипломатическия корпус, чуждестранни гости, преподаватели и студенти, тържествено е открита първата академична година на Държавното висше училище за телесно възпитание.

Официалното представяне на висшето училище пред обществото се превръща в най-значимо за нас събитие и по същество най- подходящо за празник на Академията и всички отдали сърцата си на нея.

Този празник дава възможност чрез различни образователни, културни и спортни прояви да се напомни историята, важността и ролята на Национална спортна академия „Васил Левски“ като единствения спортен университет на България и една от най- успешните висши образователни институции в страната ни.

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF