Новини

Ботева алпиниада Враца'2014, 2-4.05.2014г.
08 май 2014

Скъпи приятели,

Завърши и тазгодишната Ботева алпиниада Враца организирана от Клуб по естремни спортове "Вратица". Въпреки динамичното време, редуването на слънце, краткотрайни с проливни дъждове, алпиниадата бе посетена от десетки катерачи от 13 клуба от цялата страна и чужбина. Нестабилнните метеорологични условия не успяха да разколебаят любителите на катерене по врачански варовик и в рамките на 2-та катерачни дни бяха реализирани общо 58 изкачвания от 44-ма участника. Изкачени бяха почти всички масиви в района на прохода Вратцата, включително Централна стена. С това катерачи от всички възрасти доказаха, че щом има ентусиазъм, малко мокри дрехи, палатки и инвентар не могат да попречат да се изкатериш- всеки според възможностите си, разбира се.
Интересното тази година беше, че за първи път системата за оценяване на изкачванията бе на базата на предварително зададени критерии и точкова система, което позволи на участниците да преценят кой тур колко точки ще им донесе.
На 2-ри май вечерта в природозащитен център „Натура“ имаше презентации на различни теми, свързани с катерене, алпинизъм, екология и др. Презентатори бяха Оля Генова от ПП "Врачански Балкан", която разказа за защитени растителни и животински видове пребиващи в близост до обектите за катерене, като и за иниацитивата за изграждането на къмпинг в областта на “Кариерата“. Мартин Маровски представи снимков материал и разказа за експедиция до връх Алпамайо в Перу през 2006г, както и за плануваната отворена експедиция до същия връх тази година. Владимир Пешев показа интересни кадри от изкачвания на ледени формации в областта Valle d’Aosta (Италия), а в края на програмата беше излъчено и премиерно филмче на Валентино Кътов и Кристиян Велинов за катерене в едни от най- популярните боулдър обекти в Австрия и Швейцария.

Победители тази година станаха:
- 1-во място: Виктор Варошкин и Мартин Маровски от клубове Алтиус и КЕС Планински Ангели с общо 247 точки и 14 изкатерени маршрута.
- 2-ро място: Григор Вътев и Овагим Кешишян от клубове АК Железник и КПП Вертикал с общо 147 и 8 изкатерени маршрута
- 3-то място: Михаил Михайлов и Григор Зехиров от клуб АК Планинец с общо 125 точки и 6 изкатерени маршрута
- 4-то място: Здравко Ламбов и Живко Петров от клуб Варнаклайминг с общо 80 точки и 4 изкатерени маршрута.

Пълното класиране може да видите ТУК

Клубна награда за най-голямо участие взе клуб АК Железник"", Стара Загора с 10 регистрирани участника.

Имаше и две допълнителни награди:
- Награда за най-млад участник взе 14-годишният Веселин Димитров от клуб Алтиус
- Поощрителна награда за премиерно изкачване взе Марина Михайлова от клуб АК "Млад Дихател" за тур „Слънцее грее, дъжд вали“

Ботева алпиниада - Враца 2014г. се осъществи благодарение на подкрепата на:
- Marmot и техния официален представител за българия магазин "Спотчето"
- Община Враца
- Българска федерация по катерене и алпинизъм
- Магазин "Вратцата"
- Магазин Motleyfolks
- ПП "Врачански балкан“
- Ветеринарна клиника „Гергьовче“ ООД

Повече информация, снимки и материали може да намерите на facebook страницата на Ботева алпиниада, както и в групата на клуба организатор - КЕС Вратица.

Надяваме се, че всички останаха с положетелни емоции от катерачната среща, въпреки недотам приятното време.

До нови срещи и весели празници!
Клуб по екстремни спортове "Вратица"

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF