Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм - отборно, 18.03.2012г., Мальовица, Рила
19 март 2012

В люлката на българският Алпинизъм и Ски – алпинизъм, Мальовишкия дял на Рила планина, се проведе Държавното първенство, в дисциплината Отборно.
Трасето беше изключително тежко, и създаваше усещане за участие в елитно световно състезание. С пет изкачвания и четири спускания. Първо не голямо изкачване - около 200 метра, като за загрявка и последващи три големи с почти 500 метра всяко, и едно финално кратко изкачване, като за парадно дефилиране. В изкачванията бяха включени и три кратки пасажи за ходене по обувки, като два от тях бяха по въжен парапет. Спусканията бяха много тежки поради образувалата се снежна кора почти по целият терен.
Трасето имаше следните технически параметри:
http://connect.garmin.com/activity/159193226
дължина 13,34 км., обща положителна денивилация 1,743m м. и отрицателна 1475 м. Преодоляно от първите отбори за 2,49 ч – точно според изискванията на международният правилник на ISMF.
Високите температури бяха в унисон с горещата битка за първото място. От години не е имало такава оспорвана борба за спечелването на титлата - Шампион на България. Точно, когато при третото изкачване битката изглеждаше вече решена, Стефан Попов-Стьопата и Ники Гугински успяха да си осигурят добра преднина, при следващата височина една неволна грешка на Стьопата за малко да ги извади от състезанието, но благодарение на спортменската постъпка на Георги Радев, който успя да хване падащата му ска, не ги извади от състезанието. Този жест бе върнат, като при последното пето изкачване водещият отбор изчака да бъде застигнат и финишираха заедно. Това са големите спортисти! Трети финишира смесеният отбор - Ивона Михайлова и Светослав Терзийски, което е едно прекрасно представяне и за двамата.
Похвално е, че при този тежък маршрут всички отбори се движеха с малки разлики помежду си.
Наградите бяха осигурени от спортните магазини Алпи, Стената и Ред Рок, а финансирането на подготовката и провеждането - от Министерството на физическотот възпитание и спорта.
Отново благодарности към охраната на състезанието, осигурена от ПСС, чиийо екип се бе разположил на ключово място по трасето.

КЛАСИРАНЕ


Текст и снимки - Янко Танчев

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF