Новини

Днес започва надпреварата за Световната купа по ледено катерене'2008.
18 януари 2008Днес беше даден старта в надпреварата за Световната купа по ледено катерене’2008. От 18-ти до 20-ти януари във Вал ди Даоне, Италия ще се проведе I кръг от Световната купа. Деветдесет и девет участници от петнадесет страни ще премерят сили в дисциплините “Трудност” и “Скорост”. Следващите два кръга от Световната купа по ледено катерене’2008 ще се проведат в Румъния и Швейцария през февруари.

България ще вземе участие в тазгодишната Световна купа по ледено катерене с шест състезатели – Станимир Желязков, Минчо Петков, Тихомир Димитров, Емил Борисов, Орлин Колов, Радка Петкова. След много доброто класиране на отбора през 2007 г. очакваме призови класирания през тази година. В крайното класиране за Световната купа’2007 г. в дисциплината “Трудност” Станимир Желязков зае 9-то място, Минчо Петков – 25-то, Емил Борисов – 31-во място, Радка Петкова – 21-во място, в “Скорост” Тихомир Димитров се класира 18-ти. На организирания през 2007 г. световен шампионат в дисциплината “Скорост” Тихомир Димитров и Радка Петкова заеха 4-то място съответно при мъжете и жените.

Общият награден фонд на всеки от трите кръга от Световната купа по ледено катерене е около 10 хил.евро.Леденото катерене – история и бъдещеМакар че леденото катерене е познато още преди 1912 г., когато е било проведено първото известно състезание по ледено катерене - в Курмайор, на ледника Бренва, леденото катерене се счита за “млад” спорт. Това е поради сравнителното късното начало на организирани официални състезания в този вид катерене в национален и международен мащаб. За навлизането на състезателния елемент в леденото катерене най-голям принос имат руските катерачи, които започват провеждането ежегодно на национален шампионат по ледено катерене от 1970 г.

Състезанията по ледено катерене в Куршевел, Франция също са част от историята на този спорт. От 1995 г. до 2000-та година ежегодно се е провеждало най-силното международно състезание в Европа. Леденото катерене има традиции и в Северна Америка, където се организират няколко световно известни прояви – фестивала в Орей, САЩ и Канмор, Канада. Първата Световна купа по ледено катерене е била организирана през 2000-та година. В Световната купа през 2007 г. взеха участие 115 състезатели от 19 страни.

Леденото катерене се счита за спорт за неголяма група катерачи. Голямата разлика на леденото катерене от другите “немасови” спортове е неговата зрелищност, красота и атрактивност, която е лесно разбираема и уловима дори и за зрителите, които никога не са се занимавали с катерене.

След отделянето на състезателното катерене през 2007 г. в отделна международна спортна федерация (IFSC), предстоящето учредително събрание на Международна федерация по ски-алпинизъм през февруари по време на световното първенство по ски-алпинизъм, следващият спорт, произлязъл от алпинизма – леденото катерене, се очаква да направи същите стъпки. Всичко това е в името на мечтаната цел – приемането на трите спорта в голямата група на олимпийското семейство.

Леденото катерене в БългарияПървото демонстративно състезание по ледено катерене е проведено по време на Републиканския зимен алпийски сбор през 1993 г. в Северния Джендем под връх Ботев в Стара планина. От тази година в спортния календар на Българската федерация по алпинизъм всяка година присъства леденото катерене. Най-известните места за ледено катерене са района на Скакавица и Седемте езера в Рила, Северния Джендем в Стара планина, водопада Скакля над Бов, Боянския водопад на Витоша и други. През 1996 г. комисията по алпинизъм към федерацията реши да се изгради изкуствена ледена кула в района на Мальовица, където състезателите да поддържат своята спортна форма, зрителите да имат лесен достъп и да преживеят едно изключително емоционално удоволствие. Държавните първенства по ледено катерене се провеждат на изградената пред ЦПШ “Мальовица” ледена кула от 1997 г. до 2002 г. За съжаление кулата на Мальовица падна през зимата на 2002 г. и това върна състезанията по ледено катерене отново в естествени условия, в планините. От 2003 г. състезанията се провеждат на “Висулките” в района на х.”Скакавица”, Рила. Държавното първенство за 2008 г. беше проведено на 12-13-ти януари, шампиони на България станаха Станимир Желязков в дисциплината “Трудност”, Тихомир Димитров в “Скорост”, Радка Петкова е шампионка при жените и в двете дисциплини. За четвърта поредна година състезанието беше организирано съвместно с ф-ма “Пик 3000” ООД, които са традиционни спонсори на проявите по ледено катерене, както и на състезателите от националния отбор. Друг спонсор на националния отбор е магазин “Стената”, които предоставиха екипи на нашите състезатели за предстоящия състезателен сезон.

Да пожелаем на състезателите от националния отбор успех в предстоящите стартове за Световната купа по ледено катерене.

Дора Маринова

Изп.секретар

Българска федерация по катерене и алпинизъм


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF