Новини

На 1-ви април 2006 г. се проведе Общо събрание на Федерацията на българските алпийски клубове. Присъстваха 62 делегати от 24 клуба от страната. Стенографски протокол от заседанието ще бъде публикуван след изработването му от стенографа на събранието. По точка 1 от дневния ред председателя на ФБАК Кирил Русев прочете отчет за дейността на Федерацията.
03 април 2006ОТЧЕТ

ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ АЛПИЙСКИ КЛУБОВЕ ЗА ПЕРИОДА АПРИЛ 2005 Г. - МАРТ 2006 Г.

Изминалата година беше поредната богата на събития и постижения година за Федерацията на българските алпийски клубове. Отчета за дейността, който ще представим, е разделен на няколко части:

1. Спортни постижения – държавен и международен спортен календар;

2. Организационен – с който ще се опитаме да направим анализ на работата на Федерацията на българските алпийски клубове като сдружение на юридически субекти, зад които стоят индивидуални членове, доброволно обединили се в името на общи интереси, намерили израз в създаването на нашата организация.

Финансовият отчет за 2005 г. е изготвен от счетоводителите на Федерацията и е на разположение на всички делегати на Общото събрание. В допълнение към него ще предоставим информация за финансирането на различните дейности на ФБАК.I. Спортни постижения – държавен и международен спортен календар.

1. Ски-алпинизъм

В сезон 2005 г. се проведоха 6 състезания по ски-алпинизъм – купа “Северен Джендем”, купа “Осогово”, купа “Маратон в парка”, купа “Мальовица”, купа “НСА-Академик”, купа “Пирин” и Държавното първенство, което беше проведено на Мальовица. През този сезон организаторите на три състезания учредиха купа «Свободни планини». В сезон 2006 в купата е включено и четвърто състезание. При провеждане на състезанията важат Правилника и Регламента за класиране на ФБАК. Направиха се и доста стъпки към това да се намерят най- адекватните и ефективни начини и форми за подпомагане на организаторите от ФБАК, тъй като досегашното положение не предлагаше решение. ФБАК не може да финансира и подпомага състезания в спорт, който администрира, които не са организирани от спортен клуб – по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта. Задължение и отговорност на Федерацията е да възлага организирането на спортните прояви на спортни клубове – юридически лица, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел, и които покриват изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта и Устава на ФБАК. Ние приветстваме усилията на организатори на състезания за провеждането на състезания, но като организация, която представлява този спорт пред държавата ние сме длъжни да спазваме нейните закони и изисквания. Продължаваме да работим в посока на намиране на точната формула за съвместни действия и прояви.

В сезон 2006 г. се проведоха три състезания досега от купа “Свободни планини” и три държавни първенства – в трите отделни дисциплини – отборно, индивидуaлно и скоростно изкачване. Новият начин на провеждане на Държавни първенства следва практиката в страните, където този спорт е добре развит. Правилникът за провеждане на състезания по ски-алпинизъм е в унисон с правилника на ISMC.

След участието в Световна купа за 2005 година и слабите резултати там комисията по ски-алпинизъм си постави за цел да подобри подготовката на състезателите от националния отбор. През лятото бяха организирани:

- тренировъчен лагер;

- семинар с тема изготвяне и контрол на тренировъчни планове;

- функционални изследвания.

Националният отбор за 2006 се определи в началото на сезона, а не непосредствено преди състезанията. Така имаше възможност за провеждане на тренировъчни лагери преди световното първенство по ски-алпинизъм – най-важното състезание за сезона за националния отбор. Приоритетно в отбор бяха включени младежи, за сметка на дори по-добре представящи се състезатели при мъже. Това решение е съгласувано със самите състезатели. Представянето на отбора на световното първенство можем да оценим като добро с оглед на подготовката, която се води от състезателите, както и младостта им – Благовест Ангелов се състезава за първа година при младежите, Георги Радев е последна година при юношите, Росен Босев е последна година при младежите. Считаме, че този отбор има потенциал за добри класирания при мъжете.

Проблемите, които среща Федерацията в областта на ски-алпинизма са много, но един се откроява като основен - много малко клубове организират състезания по ски-алпинизъм: НСА, ТД “Осогово”- Кюстендил, АК «Черни Осъм ». И никъде няма на практика подготовка на състезатели. Това като резултат се изразява в неконкурентно- способност на българските състезатели в международни състезания и камерно участие на вътрешните. Но проблемът с работата в клубовете не е само в ски-алпинизма, а основен и за другите спортове, така че на него ще отделим специално внимание по-нататък в отчета.2. Състезателно катерене

С голямо задоволство трябва да отбележим факта, че 2005 г. беше най-успешната в историята на българското състезателно катерене. Най-важното състезание за сезона беше Световното първенство за мъже и жени в Мюнхен. Представянето на българите може да бъде оценено като много добро, имайки предвид голямата конкуренция. В дисциплината “Трудност” на старт застанаха 116 участници от 51 страни. 23-то място на Ивайло Кръстев е най-доброто постижение на българин на Световно първенство. Ивайло доказа високата си класа и в стартовете за Световната купа - през годината има класирания на 4-то, 16-то, 17-то, 19-то място. В крайното класиране за Световната купа за 2005 г. зае 19-то място. За първи път в историята на българското състезателно катерене в ранглистата за Световната купа за сезона намират място толкова много българи – в дисциплината “Трудност” освен Ивайло Кръстев – още 5 мъже. Много добро класиране постигнаха Калин Гърбов и Милен Видиновски - съответно 39-ти и 46-ти. При жените в същата дисциплина намират място 4 българки. В дисциплината “Скорост” 3 жени са намерили място в класирането за Световната купа – Пламена Бакалова е 26-та, Петя Гърбова и Радиана Манева са съответно 31-ва и 33-та. В същата дициплина при мъжете Калин Гърбов и Милен Видиновски са съответно 34-ти и 39-ти, още двама българи намират място в ранглистата. Само липсата на финансови средства е причината състезателите да нямат по-предно класиране в надпреварата за Световната купа – не беше взето участие в три от кръговете, с което се пропуска шанса да се добавят нови точки за ранглистата. Отличното представяне на Ивайло Кръстев, натрупания опит и вътрешната конкуренция в отбора ни дават надежди за още по-добри класирания в следващите години

Най – важното състезание в България за сезона беше проведения през април във Велико Търново I кръг за Световната купа по състезателно катерене в дисциплините “Трудност” и “Скорост”. Ивайло Кръстев постигна най-доброто класиране в историята на състезателното катерене – 4-то място в дисциплината “Трудност”. Световният катерачен елит беше събран във Велико Търново и това прави четвъртото място на Ивайло изключително ценно постижение.Останалите българи също постигнаха много добри резултати - Калин Гърбов се класира 11-ти в “Трудност” и 13-ти на “Скорост”, Милен Видиновски – 16-ти и 15-ти в двете дисциплини, Бойко Лалов – 21-ви в “Трудност”, Благовест Лазаров и Стефан Аврамов – съответно 25-ти и 26-ти в “Трудност”, и 20-ти и 21-ви в “Скорост”. При жените по-добро класиране беше постигнато в “Скорост”, където нашите представителки Пламена Бакалова, Петя Гърбова и Радиана Манева се класираха на 10-то, 11-то и 12-то място. В “Трудност” Ина Джамбазова се класира 21-ва. Домакинствата на състезания от такъв ранг дават голям тласък на популяризирането и развитието на състезателното катерене у нас. Радващо е, че това беше оценено и от новото ръководство на Държавната агенция за младежта и спорта, което подкрепи организирането на престижните състезания у нас.

В рамките на държавния спортен календар бяха проведени две държавни първенства. Дисциплина “Боулдър” беше проведен в Килифарево, където титлата спечели състезаващия се още в юношеските групи Благовест Лазаров. Участие взеха 23 мъже и 10 жени от 7 клуба. Държавното първенство в дисциплините “Трудност” и “Скорост” се проведе във Велико Търново. В него взеха участие 19 мъже и 12 жени от 9 клуба. Шампиони в “Трудност” са Милен Видиновски и Спасина Недялкова, която се състезава в юношеските групи, а в “Скорост” – Минчо Петков и отново Спасина Недялкова. Показаните резултати на Държавните първенства са обнадеждаващи с оглед на бъдещето – Спасина Недялкова е двойна шампионка на 15 год., и ще се състезава още 4 години в юношеските групи. Благовест Лазаров е другия шампион на юношеска възраст, който печели шампионска титла при мъжете - в “Боулдър”. Той взе участие и в Световния шампионат за мъже и жени в Мюнхен, където се класира 53-ти от 116 стартирали. Очакваме от тях много силни изяви дори и в състезанията за мъже и жени, където те трупват ценен опит.

През годината бяха проведени два кръга за купата на РБългария – в Ловеч и София, където участие взеха 21 мъже и 12 жени от 10 клуба в страната. Беше проведен и кръг в дисциплината “Боулдър” в Казанлък, където участие взеха 8 мъже и 3 жени.

Радващо е, че расте младо и надеждно попълнение в състезателното катерене. Много от тях участват успешно и в състезанията за мъже и жени.Главна грижа и задача на Федерацията ще е да осигури условия и даде шанс на младите състезатели да продължават и се развиват при мъжете и жените.

Най-голямото състезание за сезона за юноши и девойки беше Световното първенство за младежи и девойки в Китай, където наши състезатели имаха реални шансове за медал. След като Министерството на спорта не подпомогна финансово това участие, се оказа непосилно за състезатели и тренъори да намерят необходимите средства. Наши участници имаше в различните кръгове за Европейската купа – в Австрия, Швейцария, Италия, Словения. В крайното класиране за Европейската купа юношите и девойките заеха следните места в своите възрастови групи - Спасина Недялкова - 12-то място, Злати Марков- 13-то, Благовест Лазаров и Стефан Аврамов – съответно 22-ро и 26-то място.

Държавното първенство за юноши и девойки беше проведено във Велико Търново и в него взеха участие 70 деца от страната. През годината се проведоха 3 кръга състезания за купа “РБългария” – в Ловеч, Елена и Казанлък. Във всяко от тях взимаха участие между 50 и 60 деца от 13 клуба в страната.

От предвидените четири подготвителни лагера на националните отбори бяха проведени два поради ограничените финансови средства. Първият лагер – за мъже и жени беше проведен от 2-ри до 10-ти април във Велико Търново. В него взе участие разширения състав на националния отбор от 10 мъже и 6 жени. След направените контролни състезания бяха излъчени националните отбори за участие в Световната купа във Велико Търново. Вторият лагер– за юноши и девойки беше проведен от 6-ти до 11-ти май във Велико Търново. На него бяха излъчени участниците в Европейската купа в Имст, Австрия. По време на лагерите се провеждат контролни състезания, които са много близки до реалните.На база резултатите от тези състезания се определя националния отбор на България за предстоящото състезание.През останалото време на годината състезателите се подготвят в клубовете си.

През септември беше уреден финансовия дълг на ФБАК към двете фирми – производителки на изкуствени стени. С решение на Управителния съвет на ФБАК

150 кв.м. бяха предоставени на 4 клуба от страната. Това ще доведе до подобряване на материалната база в 4 града, което надяваме се да даде допълнителен тласък на развитието на състезателното катерене у нас.

3. Алпинизъм

Държавен спортен календар

Държавният зимен алпийски сбор, който беше плануван за 28-30 януари се състоя, но поради изключително тежките метеорологични условия – повишена лавинна опасност, силен снеговалеж, ниски температури и опасност от измръзвания и загубване се осъществиха малко изкачвания.

По предложение на комисията по алпинизъм Държавния летен алпийски сбор беше отложен и се проведе от 21-ви до 26-ти септември във Враца. За четвърта поредна година се организира Международната катерачна среща във Враца. В тазгодишната среща се включиха над 100 български и 30 чуждестранни катерачи. Международната катерачна среща се очертава като един от значимите форуми, на които българските катерачи могат да срещнат и обменят опит с катерачи от чужбина. По време на срещата се проведоха интересни презентации за катеренето по света. За нас беше изключително интересна презентацията на една от легендите на световния алпинизъм – Дъг Скот. Трябва да отбележим факта, че с всяка измината година международната катерачна среща става все по-популярна за чуждестранните катерачи. Изказваме своето задоволство от взаимното сътрудничество и подкрепа от страна на ръководството на община Враца и Природен парк “Врачански Балкан”.

Международен спортен календарПрез септември в района на Гарвалските Хималаи се проведе експедиция за изкачване на връх Кедар Доум по нов, непреминат досега маршрут. Поради метеорологичните условия първоначалния план беше изменен и върха беше изкачен по друг маршрут.

За съжаление Федерацията не можа да подкрепи финансово двете експедиции. Причината беше ограниченият бюджет на комисия “Алпинизъм” и проблемите с финансирането на алпинизма от ММС. За този проблем ще се спрем по-подробно в организационния отчет за дейността на Федерацията. С предприетите действия от ръководството на ФБАК се надяваме да решим проблема с финансирането на алпинизма от ДАМС.

През юли и август в района на Алпите бяха осъществени множество изкачвания на различни по трудност маршрути и върхове. Български алпинисти взеха участие в традиционното изкачване на връх Арарат в Турция в края на август.4. Ледено катерене

Държавното първенство по ледено катерене за 2006 г. се проведе в района на х. “Скакавица”. Трябва да отбележим много високото техническо ниво на шампионата въпреки камерното участие в него.

Подготовката на националния отбор по ледено катерене за участие в стартовете за Световната купа стартира през декември, където се проведе тренировъчен лагер на националния отбор по ледено катерене. В лагера бяха поканени 6 състезатели, които бяха подбрани въз основа на класирането им в състезанията по ледено катерене в последните две години. Беше взето решение националния отбор да бъде в състав от 5 човека и да вземе участие в два от стартовете за Световната купа, а при възможност – чрез спонсори – в още един кръг. В първия старт – в швейцарския курорт Саас Фе в «Трудност» Станимир Желязков се класира 14-ти, Емил Борисов24-ти, м. Минчо Петков – 39-ти, Тихомир Димитров и Орлин Колов делят 43-то място.

В дисциплината «Скорост» Орлин Колов зае 7-мо място, Минчо Петков 16-то. В следващия кръг от Световната купа - в румънския курорт Бущени представянето на отбора беше още по-добро. В дисциплината "Трудност" Станимир Желязков зае 6-то място, Минчо Петков и Тихомир Димитров делят 12-то-16-то място с oще трима състезатели, Орлин Колов дели 18-21-во място. В крайното класиране за Световната купа в «Трудност» Станимир Желязков е 16-ти, Минчо Петков и Тихомир Димитров делят 34-то място, Орлин Колов – 61-ви, Емил Борисов – 70-ти. В дисциплината “Скорост” 13-то място в крайното класиране за Световната купа за Орлин Колов, Тихомир Димитров – 17-ти, Минчо Петков е 18-ти.

Съобразно условията, който имаме за подготовка в България, представянето и в двата старта може да бъде оценено като много успешно, класирането в полуфинал и финал в «Трудност» и «Скорост» ни дава основание да считаме, че състезателното ледено катерене има основа да се развива на високо ниво в България. За по-добра подготовка се налага екипирането на Dry Tooling маршрути и построяването на ледена кула с не много сложна и скъпа конструкция, която през лятото да може да се използва и за боулдър катерене.5.Комисия Екипиране и сигурностПрез 2005 г. комисия “Екипиране” подкрепи и участва в проекти за екипиране на следните обекти:


Място

Обект

Вносител на проекта

Маршрути (бр.)

Клинове

(бр.)

Враца

Голямата пещера

Комисия "Екипиране"

5

56

Враца

Централен ръб

Комисия "Екипиране" АК"Веслец" Враца

5

105

Враца

Безенги/Ринджи/Ака-демик

Комисия "Екипиране", АК"Веслец" Враца

8

93

Враца

Масив "Алеко"

Комисия "Екипиране" АК"Веслец" Враца

1

26

Враца

Малката дупка-добавени клинове

Михаил Станчев -

"Академик", София

 

10

Дряновски манастир

Сектор А

Ивайло Кръстев -

АК "Трапезица", В.Т.

7

30

Дряновски манастир

Сектор Б

Ивайло Кръстев -

АК "Трапезица", В.Т.

8

40

Велико Търново

Устето

Калин Гърбов -

АК "Трапезица", В.Т.

2

20

Велико Търново

Света Троица

Калин Гърбов -

АК "Трапезица", В.Т.

 

95

Шумен

Дивдядово

Алдо Давидов-Варна,

ТД "Родни Балкани"

8

90

Сливен

 

Станимир Желязков-

"План.и прикл.", Сл.

2

50

Лакатник

Алп.поляна, Вражите дупки, "Нов обект"

Явор Панов, М.Стан-чев-"Академик", Сф.

25

300

Боженица

 

Комисия "Екипиране"

10

100

Севлиево

 

Пламен Колев-"Верт.

Свят", Севлиево

 

31

Витоша

Комините

Комисия "Екипиране"

5

110

Северен Джендем

Допълнително осигуряване

М.Занковски, М.Ма-ровски, "Ч.Осъм"

 

33

х."Скакавица

Висулките

Комисия "Екипиране"

 

40

Ловеч

 

ПСС и ТД "Стратеш", Ловеч

 

20

Мальовица

Куклата

Комисия "Екипиране"

 

80

 

 

Общо

86

1329Бюджетът на комисията за 2005 г. беше 2872.62 лв. Като спонсори в дейността по екипирането на катерачни обекти и маршрути се включиха “Техноалп” – “Артзона”, “Одисея Ин”, “Пик 3000”, Кабелна телевизия – Враца.

Заплануваният курс по екипиране във Враца през ноември се проведе като семинар поради липса на желаещи да се включат в курс. В семинара участваха 9 души и бяха екипирани редица маршрути в района на Враца. В рамките на семинара беше инициирана дискусия - кръгла маса на тема “Екипирането на катерачни маршрути в България”. Поради липса на интерес към темата от страна на други катерачи и алпинисти дискусията се проведе в рамките на семинара.

Дейността по екипиране се извършва съгласно приетия Правилник на ФБАК за подпомагане на дейността на алпийските клубове по внесени от тях проекти. Беше постигната съгласуваност и координация на дейността с природни паркове и някои резервати – “Русенски Лом”, “Сините камъни”, НП “Рила”, “Врачански Балкан”. Беше осигурена техническа документация и превод на материали във връзка с екипиране на катерачни обекти, които са на разположение на всички интересуващи се.

Беше договорено и осъществено тестване на образци от клинове “Рис”, ф.12 мм. в лабораторията на Националното училище по ски и алпинизъм в Шамони. Тези тестове потвърдиха доброто качество на използваните от нас клинове българско производство.

Към комисията бяха привлечени нови хора и сега тя е в състав: Петко Тотев, Михаил Станчев, Явор Панов, Станимир Желязков, Мартин Маровски, Милкана Русева, Теодор Кисимов, Калин Гърбов, Кирил Русев.II. Организационна дейност и работа на Управителния съвет.

През 2005 г. се проведоха 12 заседания на Управителния съвет, на които се обсъждаха и решаваха оперативните въпроси и проблеми по организацията и управлението на Федерацията. От началото на 2006 г. досега са се провели 3 заседания на УС. От Всичко 15 заседания присъствието на членовете на УС на тях е както следва:

Кирил Русев – 14

Петко Тотев- 12

Калин Гърбов- 14

Георги Димитров- 14

Минко Занковски- 2

Малчо Малчев- 5

Явор Панов- 11

Антон Хиджов- 9

Станимир Желязков- 10

Тодор Тодоров- 11 от 13

Валери Баровски – 8 от 9

През годината беше избран нов председател на ФБАК поради подалия оставка като председател на ФБАК и член на УС Николай Панайотов. Бяха избрани и двама нови членове на УС – през април Тодор Тодоров беше избран на мястото на подалия оствка Михайл Михайлов, а през юни беше избран Валери Баровски на мястото на Николай Панайотов. Отчитаме подаването на оставка от членове на УС за тяхно лично право и решение - да вземат или не участие в управлението на Федерацията. Уставът на ФБАК е достатъчно демократичен по отношение осигуряване на свободен избор на управителните органи на Федерацията от нейните членове. Всеки, който желае да вземе участие в управлението на ФБАК чрез участие в оперативния орган на управление - УС, има своите шансове да направи това чрез най-демократичната процедура – пряк избор от ОС. Тук е може би мястото да подчертая, че Федерацията има Устав, изработен в съответствие с двата основни закони, които ни ръководят в нашата дейност – Законът за юридически лица с нестопанска цел и Законът за физическото възпитание и спорта. Така изработения Устав дава широки демократични правомощия на всички членове на сдружението в управлението на дейността на сдружението, както и контрол на тази дейност. Активността и ангажираността в тези процеси са нещо, което ние бихме приветствали. За съжаление трябва да отчетем нежеланието на голямата част на членовете по отношение на ангажираност, активност и конструктивност, което води до едно необяснимо недоволство и прехвърляне на отговорността за състоянието на Федерацията единствено и само върху УС. Искам да подчертая – членовете на сдружението имат достатъчно възможности да бъдат коректив по отношение дейността на ФБАК. Управителният съвет оценява доверието на членовете и техния избор, и се опитва чрез взетите решения и предприетите действия да го оправдае и покаже, че го е заслужил. Смятаме, че с работата си през последната година УС постигна една организационна и финансова стабилност, от която ФБАК имаше нужда в последните години. Това, към което се стреми в работата си УС е преди всичко да защитава интересите на своите членове като спазва съществуващата законова и нормативна база, подписаните договори, решенията на ОС, изработва правилници относно максимално повече от дейностите във Федерацията. Считаме, че с такава политика ще се избегне субективността във вземането на решения - нещо, което отчитаме като един от проблемите, довели до криза в управлението на Федерацията в последните години. Поради тази причина и по инициатива на УС бяха изработени и приети промени в Устава, с които беше променена възможността само председателя да е представляващ и да оперира с финасите на Федерацията. Чрез приетите промени в Устава се засили и задължението на председателя за отчитане на изразходваните средства. УС засили контролните си функции – особено относно финасите на Федерацията, което доведе до значително положително салдо в края на годината. Беше изпълнено решението на ОС да се преосчетоводи 2004 г., тъй като след направения финансов одит на счетоводството за 2004 г. се констатираха големи пропуски от страна на предишната счетоводителка. Беше подписан договор за счетоводно обслужване със счетоводна къща “Счети”, с което изпълняваме нашето задължение по отношение счетоводното отчитане на финансовите средства на Федерацията. По отношение изработване на правилници за дейността - бяха изработени типови договори за възлагане на провеждане на състезания, в които ясно са указани правата и задълженията на двете страни. Беше приет Правилник за подпомагане на дейността на клубовете по внесени от тях проекти, в който са описани кои дейностти могат да се подпомагат и сроковете за кандидатстване. Бяха актуализирани Правилниците за провеждане на състезания по ски-алпинизъм и ледено катерене, с което синхронизирахме организацията и провеждането на състезания в тези спортове с изискванията на ISMS и ICCIC.

Благодарение на усилията на УС бяха изплатени изкуствените катерачни стени на двете фирми – производителки. Тука е мястото да отбележим, че сегашното, а и всяко едно ръководство на ФБАК трябва да научи един простичък урок – договорите, подписани от името на Федерацията трябва да се спазват. Не трябва да се допуска договори, подписани от ФБАК да се изпълняват с две години закъснение! Всички бяхме свидетели до какви огромни проблеми доведе неизпълнението на договорните задължения. Ние като ръководство на ФБАК декларираме, че няма да допуснем подобни неща да се случат отново.

По- нагоре в доклада бяха споменати два проблема, на които да се спрем по-подробно. Първията е работата в клубовете. С огромно съжаление и даже носталгия всички ние си спомняме за близкото минало, когато всички ние членувахме в едни не много богати, но прилично материално подсигурени клубове, от които можеше да се вземе екипировка, имаше финансиране на различни прояви, в повечето имаше и треньорски кадри. Спортът беше държавна политика и там се насочваше един значителен финансов ресурс, с който се финансираше дейността на спортните федерации. Каквито и да са чувствата ни за онова време, трябва да приемем реалността такава, каквато е, а именно – онова време е безвръзватно отминало. Струва ми се, още много хора живеят с усещането, че държавата трябва 100 % да подсигури спорта. Без да си дават сметка за огромното намаление на бюджетите на спортните федерации. Без да си дават сметка за променената законова и нормативна база и начини на финансиране на спортните федерации. Спортът, поставен в новите пазарни отношения трябва да намери своя нов начин за съществуване. Не бихме искали да звучи като оправдание, но истината е, че държавата като законодател все още не е въвела съответните промени в данъчното законодателство, което да даде възможност спорта да бъде един по-атрактивен обект за спонсорите. Истината е, че от ДАМС постоянно ни се отговаря да търсим други източници на финансиране на дейността ни, но в същото време не се предприемат стъпки да се създадат условия за намирането на такива източници. Истината също е, че катеренето и алпинизма не са от най-популярните спортове у нас, което прави намирането на рекламодатели и спонсори още по-трудно. Пак подчертавам – не бих искал всичко това да звучи като оправдание, просто се опитвам да направя анализ на ситуацията със спонсорството на ФБАК у нас. Другото, върху което искам да обърна внимание на клубовете е, че централизирано финансиране за тяхната дейност просто няма. Трябва да се търсят контакти и възможности на местно ниво – чрез общинските комисии за младежта и спорта, спонсори и рекламодатели. В същото време ние ще продължаваме усилията си ФБАК да бъде включена в списъка на федерациите, които получават финансиране от ДАМС и за своите клубове, но не може да бъдем големи оптимисти – статуквото е трудно да се промени.

По инициатива на ръководството на ФБАК бе проведена първа среща с досегащните и заинтересовани бъдещи спонсори. На срещата се направи анализ на настоящето състояние на спонсорирането на дейностите на федерацията, бяха уточнени главните трудности и пречки. Направиха се изводи, договориха се параметри и бяха поети ангажименти и от двете страни за подпомагане на някои основни направления в нашата дейност.

Другият проблем, към който насочихме вниманието на членовете беше чрез откритото писмо от председателя на ФБАК от 27.01.2006 г. С него насочихме вниманието върху проблема с мястото на алпинизма в дейността на ФБАК и начините на финансирането му. Надяваме се, че сме били разбрани правилно – това е проблем, който е крайно време да бъде поставен сериозно и решен. Целта е да се заяви на ДАМС нуждата от бюджетно финансиране на спорта “алпинизъм” в рамките на ФБАК. Ние не приемаме отговора на ДАМС, че за алпинизма трябва да търсим извънбюджетно финансиране. Тука трябва да внесем необходимо уточнение относно финансирането на ФБАК от ММС в последните няколко години. До 2003 г. включително договорът за дейност на Федерацията е бил подписван с формулировката – “за дейност”. От 2004 г. договорите със спортните федерации започват да се подписват с приложение към тях, което е неотменима част от договора. Там са упоменати конкретни състезания и дейности, за които се отпуска бюджета на Федерацията. В договора за 2004 г. алпинизма фигурира с една проява – държавно първенство – Мальовица – 1000 лв., а в договора за 2005 г. – две държавни първенства – зимно и лятно – с по 1000 лв. Бяхме принудени да използваме тази формулировка за летния и зимен алпийски сбор в името на това да получим финансиране за алпинизма. На тазгодишната защита на проекто – бюджета направо ни беше казано, че алпинизма няма да бъде включен в бюджета, за алпинизма да се търси извънбюджетно финансиране. Проблемът идва от това, че ФБАК администрира дейности, някои от които са чисто състезателни, а други – като алпинизма – не се побират в “класическите” понятия за спорт – със състезания, измерване, класиране и т.н. Ще се позова на факт, който отново не бих искал да прозвучи като оправдание – подобен е проблемът и в Международния съюз на алпийските асоциации (UIAA), където състезателните дисциплини взимат все по-голям превес над «несъстезателните». Решението на проблема според нас е приемане на мотивирана, добре обоснована декларация на общото събрание на ФБАК до ДАМС, в която да бъде добре обяснено защо един спорт с несъстезателни измерения (по смисъла на спорта като дейност, в която съревнователния характер се измерва с точни показатели, постижения и класирания) трябва да има своето място и финансиране в рамките на ФБАК наред с останалите чисто състезателни дисциплини. Решихме, че много по-сериозно и с повече тежест ще бъде тази декларация ако идва от общото събрание, а не от управителния съвет. Смятаме, че ние всички желаем едно – финансиране на всички дейности, които администрира Федерацията – без да се налага да се ощетяват едни за сметка на други – нещо, което създава предпоставка за огромни конфликти във Федерацията.Крайно време е всички, на които им е присърце нашия спорт във всичките му измерения и нюанси да заемат не само активна позиция, но и конструктивни, последователни действия в посока утвърждаване на ценностите и достойнството на цялостната дейност, която развиваме. Общността, от която сме част всички ние така или иначе ще продължава да съществува и да се развива, без значение дали и слагаме етикет – федерация или нещо друго- тя ще е това което сме и ние, такава, каквато ние самите я съградим и развиваме.Кирил Русев, Председател на ФБАК


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF