Новини

Световна купа по спортно катерене за мъже и жени – дисциплина трудност и скорост, Вуджиянг, Китай, 22-24.09.2023 г.
25 септември 2023

През изминалия уикенд във Вуджиянг, Китай се проведе последната световна купа за сезона в дисциплините трудност и скорост. Освен, че определиха носителите на световната купа в двете дисциплини за 2023 г., това беше и последен шанс за състезателите, които имат за цел квалификацията за ОИ през 2024 г. да подобрят класирането си в световната ранглиста боулдър&трудност, която ще излъчи участниците. Предстоят континенталните квалификации, които също носят точки за ранглистата, но са 3 пъти по-малко. 

Александра Тоткова направи най-силното си класиране за годината, с лекота преодоля квалификацията и на полуфинала успя да се класира на 20-то място. Другият наш участник в състезанието - Николай Русев зае 34-то място при мъжете. В крайното класиране за световната купа Александра Тоткова е 34-та при жените, Николай Русев и Слав Киров - съответно 66-ти и 88-ми при мъжете. 


Другата важна ранглиста, която следим е тази в комбинацията боулдър&трудност, която ще определи участниците в 3-те квалификационни турнира от април до юни 2024г., които ще определят останалите 10 олимпийски квоти. Класирането ще е ясно в средата на ноември, след като се проведат континенталните квалификации в комбинацията боулдер&трудност.  Важно е да се знаят и условията:
- участниците са 48;
- не участват вече спечелилите квоти за ОИ - медалистите от световното първенство в Берн през август в комбинацията боулдър&трудност;
- няма да участват победителите в 5-те континетални първенства в комбинацията, които предстоят да се проведат и които ще спечелят квота за участие в ОИ в Париж;
- всяка държава има право само на 2 олимпийски квоти, изпълнена ли е, състезатели от тази страна нямат право на участие в квалификацията;
- запазени са 10 места - за следващите от континенталните квалификации, класирани след победителите, като се спазва квотния принцип, за тях са запазени 5 места; 3 места са за домакините на 3-те квалификационни турнира; 1 място - за т.нар. Universality Place - за състезател / ка от страни с по-слабо развитие на спорта и 1 място - за домаините от Франция.
- до 4 състезатели от страна имат право на участиет в квалификацията.

В момента класирането на българите е: Николай Русев - 49-ти, Слав Киров - 75-ти, Александра Тоткова - 57-ма Предстоят да се проведат през октомври и ноември континенталните квалификации, които заедно с условията, изброени по-горе ще определят окончателно 48-те участници в квалификацията през 2024 г.


Александра Тоткова постигна в Китай най-доброто си класиране за сезона - 20-то място в трудността.
📸 Dimitris Tosidis, IFSCНиколай Русев също постигна най-добро класиране за сезона в тази дисциплина - 34-то място при мъжете. Ники е с най-големи шансове за участие в олимпийската квалификация от българските състезатели.
📸 Dimitris Tosidis, IFSC


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF