Новини

Световно първенство по спортно катерене за мъже и жени, 1-12.08.2023 г., Берн, Швейцария (последно обновена 03.08)
30 юли 2023

03.08.2023 г.
Днес се проведоха квалификациите в останалите две дисциплини - трудност при мъжете и боулдър при жените. Класирането на българите в трудността при мъжете: Слав Киров - 55-то място, Николай Русев - 65-то, Боян Киров - 85-то място от общо 125 участници в дисциплината. Слав и Ники бяха в група В, където на първия маршрут Слав постигна 24+ / 17-мо място, на втория - 17+ / 24-то място в групата. Ники направи 21+ / 33-то място на първия маршрут, на втория е равен със Слав. В група А Боян постигна 19+ / 35-то място и 13+ / 45-то място на втори маршрут. Начело в квалификацията са трима състезатели - Сорато Анраку от Япония, Якоб Шуберт от Австрия и французина Сам Авезу. Представители на 13 държави успяха да се класират за полуфинала, сред които най-много са японците - 4, а с по 3 състезатели са Франция, САЩ, Италия и домакините от Швейцария.

При жените в боулдъра Александра Тоткова е 65-та с резултат 1 топ и 2 зони. 


Слав Киров на квалификацията в трудността
📸 Jan Virt / IFSC


Николай Русев
📸 Jan Virt / IFSC


Боян Киров на маршрут в квалификацяита трудност
📸 Lena Drapella / IFSC


 Александра Тоткова на квалификацяита в боулдъра при жените
📸 Lena Drapella / IFSC


02.08.2023 г.

Във втория ден от световното първенство по спортно катерене за мъже и жени се проведе квалификацията в трудността при жените. Единствената българска участничка Александра Тоткова зае 55-то място, след като постигна в нейната група 13+/36-то място на първия маршрут и 26 / 20-то място на втория маршрут. За съжаление това не беше достатъчно за класиране до 13-то място в нейната група и Алекс остана извън полуфинала, заемайки 55-то място в крайното класиране. Очаквано класирането оглави Яня Гарнбрет заедно с японката Ай Мори в другата група. Силният отбор на Словения излъчи още 4 състезателки на полуфинала. Продължава страхотното представяне на отбора на Франция, който и в тази дисциплина класира 4 състезателки в следващия кръг. Останалите участнички в полуфинала са от Корея - 3, по 2 от САЩ, Япония, Австрия и Италия, и по 1 представителка на Нидерландия, Великобритания, Китай, Сърбия и Германия.

Утре състезанието продължава с квалификацията при мъжете в трудността в 10 ч., а от 17 ч. започва квалификацията в боулдъра при жените.


Александра Тоткова на квалификацията в трудността при жените на световното първенство
📸 Jan Virt / IFSC


01.08.2023 г.


59-то място за Слав Киров, 86-то за Николай Русев, 107-мо за Боян Киров в първия ден от програмата на на световното първенство за мъже и жени, в който се проведе квалификацията в дисциплината боулдър при мъжете. Слав беше в група B, където успя да постигне 1 топ и 3 зони. Ники Русев и Боян Киров попаднаха в група А и са с резултат съответно 3 зони от 5 опита и 1 зона от 4 опита. За полуфинала се класираха 5 състезатели от традиционно силния японски отбор, чиито представители са начело в класирането и в двете групи. Силно представяне на французите, които успяха да вкарат също 5 състезатели на полуфинала, Силно се изявиха и състезателите и на Германия, които класираха 3 състезатели в полфинала, към които се присъдиняват още по двама представители на Австрия и Великобритания, и по 1 на Чехия, Корея и домакините от Швейцария. Прави впечатление неубедителното начало на отбора на САЩ, който обаче не класира нито един полуфиналист в дисциплината. Пълното класиране - ТУК

Утре състезанието продължава с квалификацията в трудността при жените, където Александра Тоткова ще се бори за място сред 26-те полуфиналистки.


Слав Киров по време на квалификацията в боулдъра
📸 Jan Virt / IFSC


Николай Русев
📸 Jan Virt / IFSC


Слав Киров и Николай Русев 
📸 Jan Virt / IFSC


Боян Киров
📸 Jan Virt / IFSC


Арената на квалификацията в боулдъра на световното първенство.
📸 Jan Virt / IFSC

30.07.2023 г.

От 1-ви до 12-ти август в Берн, Швейцария ще се проведе най-важното състезание за катеренето презс годината - световното първенство за мъже и жени. За участие са записани 428 състезатели от 54 страни, които ще излъчат шампионите в 4 дисциплини на катеренето - трудност, боулдър, скорост и комбинация боулдър&трудност.. Най-многобройно е участието в боулдъра и трудността при мъжете - 140 състезатели, при жените в боулдъра ще стартират 120 състезателки, в трудността - 113. Впечатляващо е участието и в скоростта - 83 мъже и 60 жени. Тазгодишното световно първенство е специално с това, че на него ще бдат раздадени първите 10 олмпийски квоти за ОИ 2024 г. - за медалистите в комбинацията боулдър&трудност при мъжете и жените, и за победителите и вицешампионите в скоростта. Всички големи имена в катеренето вече са в Берн, конкуренцията във всички дисциплини е огромна. В Бернс са вече и нашите най-добри състезатели в този спорт - Александра Тоткова, Николай Русев, Слав Киров и Боян Киров. Само Алекс е участвала досега на световно първнство  за мъже и жени - преди 2 години в Москва, където записа 12-то място в трудността. Останалите ни състезатели ще се състезават за първи път на този най-висш форум в състезанията по катерене. Пожелавме им успех!

Пълна програма на световното първенство - ТУК
 

 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF