Новини

Държавно първенство по ледено и Dry tooling катерене, 4-5.03.2023 г., Скакавица, Рила
06 март 2023

През изминалия уикенд на Висулките в района на Скакавица се проведе държавното първенство по ледено и Dry Tooling катерене. Последно на това място шампионат в леденото катерене се проведе през 2016 г., чудесно е, че традициите отново се възраждат благодарение на Станимир Желязков и екипа съдии, които подбра. За пореден път на върха в този спорт у нас е Минчо Петков, който спечели състезанието и в двете дисциплини - трудност и скорост. При жените в отсъствието на фаворитката Радка Петкова две състезателки си поделиха титлите - Геновева Михайлов в трудността и Марина Суханова в скоростта. 

КЛАСИРАНЕДвукратният шампион за 2023 г. - Минчо Петков от отбора на НСА, София. Минчо е от "златното поколение" състезатели в този спорт у нас, които успяха да поставят малка България на световната карта в леденото катерене, завоювайки медали и участия във финали на редица световни купи и първенства - Радка Петкова, Станимир Желязков, Тихомир Димитров, Емил Борисов, Орлин Колов. Минчо спечели първата си титла в този спорт през 2007 г. и оттогава е почти неизменен победител в състезанията по ледено катерене. 


Виктор Варошкин е отличен катерач и успя да го покаже този път на състезание. Виктор участва за втори път в шампионата по ледено катерене, а това е неговият първи медал - сребърен в дисциплината трудност. 


Още един "ветеран" в този спорт у нас - Милен Джановски, който успя да завоюва бронзов медал в скоростта! Браво, Милене! :))


При дамите в трудността Геновева Михайлова отново бе над всички.


Призьорките в дисциплината трудност: 1. Геновева Михайлова; 2. Марина Суханова; 3. Надежда Златкова.


Победителите при мъжете в скоростта: 1. Минчо Петков; 2. Александър Шакрачки; 3. Милен Джановски.


Мъжете трудност: 1. Минчо Петков; 2. Виктор Варошкин (отсъства на снимката); 3. Ивайло Ангелов. Отпред е Станимир Желязков, един от малкото хора, побеждавали Минчо в леденото катерене. Станимир вече е от "другата страна" и е главен организатор и съдия - откривател на маршрутите. 
До нови срещи на Скакавица! :)))

Сн. Станимир Желязков

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF