Новини

Катерачна среща Враца 2022, 1-2.10.2022 г.
21 септември 2022

Катериш спортни маршрути с категория 6a, умееш да осигуряваш и искаш да надникнеш в необятния свят на мултипич и традиционното катерене?
Това събитие е за теб!

Нямаш с кого? Ние ще ти намерим!
Няма кой да гледа детето? Ние ще се погрижим!
Предлагаме ти възможността в свръзка с опитен катерач да изкатериш поне един маршрут (2-5 въжета), като по време на катеренето акцент ще бъде споделянето на опит. Това включва всичко от избора на маршрут, през стратегия, инвентар, площадки, осигуровки и комуникация до безопасното връщане.
Катерачите с опит ще бъдат хора с дългогодишна практика на скали, участвали са на алпиниади и познават отлично маршрутите, които ще катерят.
Катеренето ще се осъществява в свръзка 1 + 1 или 1+2. Един опитен катерач + един неопитен или един опитен катерач + двама неопитни, като решение относно броя на неопитните катерачи в свръзката ще се взима в зависимост от опита на самите катерачи и спецификите на избрания маршрут.
По време на катеренето водач ще бъде единствено опитния катерач. Неопитните катерачи ще се движат като втори.
Изборът на маршрут ще бъде съобразен с възможностите на всеки един катерач и ще бъде извършен от предварително подготвен списък с маршрути.

СПОДЕЛЯНЕ НА ОПИТ
Докато едни се катерят други ще могат да присъстват на "работилници" за поставяне на традиционни осигуровки, изграждане на площадки и работа с алпийски инвентар.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Трябва да можеш да катериш спортни маршрути с категория около 6а, да умееш да спускаш рапел и да си напълно уверен в осигуряването на водача. Добро здравословно състояние и физическа форма.

НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА
Всеки участник трябва да разполага със седалка, еспадрили, каска, осигурителен ремък, рапелно устройство тип „реверсо“, четири карабинера с муфа и ринг с дължина около 35 см. и дебелина 6-7 мм. за самозатягащ възел.

ЗАПИСВАНЕ
В рамките на 01 октомври, всеки от петнадесетте опитни катерачи ще се постарае да изкатери около два маршрута, което предполага капацитет на организираните катерения между 30 и 45 катерачи. Тоест местата са ограничени и предварителното записване е препоръчително.
Изполазвайте следната форма за записване: https://forms.gle/4bHtZTSUAb283bh5A

ДЕЦА
На 01 и 02 октомври ще бъдат организирани мероприятия за децата, като скално катерене и преход в планината. Идеята е да имаш къде да ги оставиш за няколко часа докато се изкатериш.

СИГУРНОСТ
За сигурността на мероприятието на 01-02 октомври ще се грижи ПСС.

ЦЕЛ
Целта на срещата е популяризиране на мултипич и традиционното катерене в България чрез споделяне на опит. На 01-ви октомври около 15 катерачи с опит ще "подадат ръка" на други, които искат да започнат да катерят мултипич и традиционно, но им липсва една последна стъпка – да пробват.

ЦЕНА
Събитието е напълно безплатно и некомерсиално. 

Клуб по Екстремни Спортове "Вратица"

Фейсбук страница на събитието София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: КВС Банк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF