Новини

Kатерачна среща "Лакатник – Яворец 2022", 17-18.09.2022 г., държавно първенство по скално катерене
20 септември 2022

17-годишният Слав Киров е новият държавен шампион по скално катерене

Десетки катерачи се събраха на традиционната годишна Катерачна среща

Носители на Купа "България" са Александра Тоткова и Слав Киров

На 17 и 18 септември на скалите между селата Бов и Лакатник, Софийска област се проведе годишната Катерачна среща, която е и Държавното първенство по скално катерене. За целта беше създаден нов обект за катерене - "Яворец”, на който има вече близо 40 маршрута. Те останаха затворени за катерене до самото състезание, за да бъдат напълно непознати за участниците и да може да има истински феър плей.

Победи 17-годишният Слав Киров от клуб "Алтиус", член на националния отбор по спортно катерене. Миналия месец Слав спечели Европейската купа за 2022 г. в дисциплината “боулдър” при юношите (16-17 г.) и така стана двукратен неин носител.

На второ място се класира Николай Русев, клуб "НСА" - световен шампион при юношите в боулдъра за 2021 г., а трети стана Матей Мицев, "Алтиус" - също член на националния отбор.

При жените най-силно се представи Ралица Плугова от "НСА" - клубът с най-много участници в срещата, а второто място беше заето от съотборничката й Александра Александрова. На трето място се нареди Яна Стоянова от "Алтиус".

В 12-ата среща участваха 50 катерачи от различни клубове в страната - от София, Пловдив, Казанлък, Русе и Велико Търново. Първия ден те бяха посрещнати от валежи и силни пориви на вятъра, но въпреки това скалите останаха сухи и състезанието започна. Втория ден облаците се разнесоха и условията бяха напълно подходящи за катерене, а на обекта продължиха да пристигат нови и нови ентусиасти.

Макар събитието да има състезателен характер, организаторите наблягат на думата "среща", защото всяка година то събира катерачи от различни краища на страната.

Традиционно и тази година имаше силно присъствие на състезатели от националния отбор по спортно катерене (вече олимпийски спорт), но също и представители на различни поколения катерачи.

Резултатът от първенството определи и крайните носители на Купа "България" - това са Александра Тоткова, "НСА" и Слав Киров, "Алтиус".

Организатори на Катерачната среща са Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачният сайт Climbingguidebg.com, единственият онлайн гидовник в България.

Наградният фонд тази година беше осигурен от Doppelherz, PIK 3000 и Faza Brushes.

Събитието беше заснето от талантливия екстремен фотограф и катерач Руслан Вакрилов.

Към Фейсбук: https://www.facebook.com/events/962817401783116

Таня Иванова

РЕЗУЛТАТИ

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF