Новини

Със световна купа за мъже и жени в Мейринген, Швейцария и европейска купа за юноши и девойки в Шамбери, Франция, и двете в дисциплината боулдър, този уикенд беше даден старта на официалния международен календар за 2022 г. на спортното катерене. Българските състезатели спечелиха два сребърни медала в Шамбери.
07 април 2022

Сребърен медал за Боян Киров на европейската купа по спортно катерене - боулдър за юноши и девойки в Шамбери, Франция
10.04.2022 г.

Днешният последен ден на европейската купа за юноши и девойки беше за най-малките катерачи в групата 14/15 г. Боян Киров направи отлично представяне в състезанието, поведе след квалификацията с равен резултат със Самюел Ричард от Франция, а на финала остана втори след него с 1 топ по-малко. Това е първи медал за Боян на официално международно състезание при юношите. Другите български участници днес бяха Елисавета Велкова и Петра Барова при девойките, които взеха участие в състезание от такъв ранг за първи път в тази възрастова група и заеха съответно 28-мо и 33-то място.


Слав Киров (юноши 16/17 г.) и Боян Киров (юноши 14-15 г.) - сребърни медалисти в своите групи на завършилата европейска купа по спортно катерене - боулдър в Шамбери, Франция. 
Снимка: Васил Киров

Сребърен медал за Слав Киров на европейската купа по спортно катерене - боулдър за юноши и девойки в Шамбери, Франция
09.04.2022 г.

След като късно снощи приключи участието си при мъжете в световната купа в Мейринген на 49-то място, Слав Киров пропътува 350-те километра до Шамбери, където днес рано сутринта започна квалификацията при юношите 16/17 г. на европейската купа в дисциплината боулдър. Въпреки умората от вчерашното състезание и среднощното пътуване Слав потвърди отличната си форма и с 5 топа се класира без проблем за финалния кръг тази вечер. Слав демонстрира за пореден път високата си класа и с 2 топа и 4 зони зае 2-ро място във финала, само на 1 топ разлика от победителя Юлиян Вимер от Австрия. 

Без български състезатели на полуфиналите на световната купа по спортно катерене - боулдър за мъже и жени в Мейринген, Швейцария
08.04.2022 г.


В днешният ден се проведе квалификацията при мъжете и жените в първия кръг на световната купа в дисциплината боулдър. При жените Александра Тоткова, която участва за първи път в тази дисциплина успя да постигне 5 зони от 15 опита и зае 51-во място в крайното класиране. При мъжете Слав Киров започна силно състезанието, успя да премине първите два боулдъра с общо 10 опита, но в следващите три боулдъра не успя да добави зона или топ, и с този резултат зае 49-то място в крайното класиране при мъжете. Николай Русев постигна 4 зони от 24 опита и зае 75-то място.

Със световна купа за мъже и жени в Мейринген, Швейцария и европейска купа за юноши и девойки в Шамбери, Франция и двете в дисциплинат боулдър този уикенд започва официалния международен календар за 2022 г. на спортното катерене.
07.04.2022 г.


Утре в Мейринген, Швейцария ще бъде даден старта на международния спортен календар в катеренето със световна купа за мъже и жени в дисциплината боулдър. Календарът включваше световна купа - боулдър и скорост преди седмица в Москва, но след инвазията на Русия в Украйна международната федерация по спортно катерене се присъедини към призива на МОК да бъдат анулирани всички международни състезания в Русия, както и да бъдат изключени от участие руските състезатели. По този начин Мейринген стана първия кръг от световната купа по спортно катерене - боулдър за 2022 г., в която са включени 7 кръга, толкова има и дисциплината скорост, а 8 кръга са в трудността. В Мейринген са записани за участие 85 жени и 114 мъже, сред тях са и тримата най-добри български състезатели Александра Тоткова, Николай Русев и Слав Киров. Алекс през 2021 г. беше за първа година при жените, участва само в коронната си дисциплина - трудност, където  направи впечатляващи класирания, сред които бронзов медал и още два финала на световна купа. В боулдъра миналата година при девойките 16-17 г. Алекс записа две 8-ми места - на световното и европейски първенства, така че има всички шансове за силни изяви и в тази дисциплина. Другият български състезател, който през 2021 г. беше за първа година при мъжете - Слав Киров, в боулдъра записа 13-то място на европейска купа за мъже, а при юношите 16-17 г. спечели бронзов медал на европейското първенство. Третият наш участник - Николай Русев влиза за първа година при мъжете с блестяща биография от юношите 14-15 г., където се състезаваше през 2021 г. - световен и европейски шампион в боулдъра.

Програмата: 7.04 петък - квалификации мъже и жени; 8.04, събота - полуфинал и финал жени; 9.04, неделя - полуфинал и финал мъже  

За съжаление световните купи по спортно катерене от 2022 г. няма да може бъдат гледани в Европа и Латинска Америка на живо на канала на IFSC в YouTube, както беше в предишните години. Международната федерация по спортно катерене е подписала тригодишен договор с Discovery, които са закупили правата за излъчване на състезанията. Безплатно ще може да се гледат състезанията с 24-часово закъснение на олимпийския канал. За възможностите да гледате световната купа в Мейринген вижте информацията от IFSC.   

В събота в Шамбери, Франция започва първия кръг от европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки, също в дисциплината боулдър. Рекорден брой състезатели са записани за участие - 285, разделени в 3 възрастови групи - 14/15 г., 16/17 г., 18/19 г. За първа година при девойките и дебют на състезание от такъв ранг ще направят Петра Барова и Елисавета Велкова. В същата възрастова група, но за втора година ще се състезават Николай Ангелов и Боян Киров. Ники записа в боулдъра 9-то и 11-то място на европейското и световното първенство миналата година, Боян е с 10-то място на европейското първенство. Димитър Русев, юноши 18/19 г. допълва българското участие в състезанието. Организаторите обещават онлайн излъчване на техния сайт и на профила им във фейсбук. Програмата: 9.04, събота - квалификация и финал за 16/17 г. и 18/19 г.; 10.04., неделя - квалификация и финал за 14/15 г.

Пожелаваме на всички състезатели успех!

        


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF