Новини

Две състезания по ски-алпинизъм се проведоха през изминалия уикенд на Витоша
20 март 2022

 Днес и вчера на Витоша се проведоха две състезания по ски-алпинизъм. Студено, ветровито, мразовито време ни посрещна планината в събота  за традиционното скоростно изкачване по Зелената писта от Голи връх до Черни връх. Над 20 участници се включиха в надпреварата, в която един от ключовите въпроси беше - ще има ли нов рекорд на трасето. И да, Ники Калистрин успя да подобри с 41 сек. собствения си рекорд, поставен през 2021 г. и вдигна котата на 29:06 мин. - новият рекорд на трасето. Негови подгласници бяха опитните Георги Радев и Иван Геров. Състезанието беше и държавния шампионат за юноши и девойки в дисциплината скоростно изкачване, но все още не сме получили пълните резултати от организаторите.

В неделя времето беше отново много студено, но все пак по-добре от събота :) В района на Трите бора до х. Алеко се проведе държавното първенство в дисциплината спринт. За съжаление участието беше камерно, едва 5 състезатели се включиха в надпреварата. Жалко, че интересът на състезателите към тази много атрактивна дисциплина е толкова нисък. Макар и най-нова в ски-алпинизма, дисциплината е една от двете индивидуални, включени в олимпийската програма в Зимните олимпийски игри през 2026 г. Очаквано титлата беше спечелена от Ники Калистрин, следван от съотборника си от клуб "АлПиринСки" Иван Геров и Цветомир Георгиев от клуб "НСА". При жените Ивона Михайлова нямаше конкуренция и за пореден път се окичи с шампионска титла в ски-алпинизма.

ДП спринт - резултати


Награждаването в съботното състезание - скоростно изкачване по маршрута Голи връх - Черни връх. Никола Калистрин постави нов рекорд на трасето - 29:06 мин. Негови подгласници са Георги Радев и Иван Геров.


Втори златен медал за Ники Калистрин в уикенда, негови подгласници са Иван Геров и Цветомир Георгиев. 
Сн. Петко Тотев


Ивона Михайлова прибави поредна титла в ски-алпинизма. Наградат връчи Ники Диков, който отново направи супер яко трасе за състезание по ски-алпинизъм.
Сн. Петко Тотев

Вижте и видео от състезанието, автор - Михаил Кръстев


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF