Новини

Втори медал - сребърен за Николай Русев на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки във Воронеж, Русия, 21-30.08.2021 г. ! (последно обновена 30.08.2021 г.)
19 август 2021

30.08.2021
Сребърен медал за Николай Русев в комбинацията в последния ден на световното първенство във Воронеж!
Днес се проведоха последният старт на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки - в дисциплината скорост  във възрастовата група Youth B (14-15 г.) Николай Русев и Николай Ангелов се класираха за финала с личен резултат, съответно 7,16 сек. и 7,99 сек. На финала за първите 16 в групата Ники Русев успя да запази класирането си от квалификацията и зае 7-мо място. Николай Ангелов свали още 35 стотни от личния си резултат в скоростта и с време 7,58 сек. се изкачи на 10-то място. 

След приключването на скоростта стана известно класирането за комбинацията в групата юноши 14-15 г., която е за състезателите, взели участие в трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър, скорост. Николай Русев завоюва втория си медал - сребърен на световното първенство с 10 т. от трите дисциплини. Шампион е Дилън Кънтримен от САЩ, а третото място е за Тимо Ужник от Австрия. Николай Ангелов е 5-ти в комбинацията, а Боян Киров - 9-ти. 

В класирането по нации на световното първенство начело е отборът на САЩ с 4 златни, 3 среъбърни и 3 бронзови медала, следвани от Великобритания с 3 златни и 3 сребърни, и Япония с 3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. България е на 9-то място от общо 15 страни спечелили медали сред 38-те участнички в шампионата.  


Почетната стълбичка в комбинацията при юношите 14-15 г.: 1. Дилън Кънтримен (САЩ); 2. Николай Русев (България); 3. Тимо Ужник (Австрия)
Сн. janvirtphotography


Сн. janvirtphotography

29.08.2021
Стана известно класирането в комбинацията  в групата Youth A (16-17 г.) При девойките Александра Тоткова е 5-та, Слав Киров е със същото класиране при юношите, а Васил Василев е 16-ти.

28.08.2021
България има световен шампион в спортното катерене!
Николай Русев е световен шампион в боулдъра при юношите 14-15 г.! Това е нова страница в историята на спортното катерене в България, където вече със златни букви е записано името и на световен шампион! Ники Русев за пореден път показа, че е голям боец, след като сред 3-тия боулдър неговия голям съперник, японеца Сораку Анкура водеше в класирането, Ники успя да се събере и даде всичко най-добро от себе си, преодоля последния боулдър от 3-ти опит и поведе в резултата. И започна голямото четири минутно чакане докато японеца правеше своите опити на последния боулдър. Японският състезател успя да постигна само зона, с което Ники запази лидерската си позиция и спечели световната титла с резултат 3 топа и 4 зони. Това е трета титла в боулдъра за Николай Русев за тази година след европейското първенство в Перм, Русия и европейската купа в Грац, Австрия.

Третата дисциплина в тази възрастова група - скоростта ще се проведе в последния ден на световното първенство - 30-ти август. Тогава ще стане ясно и класирането за комбинацията, където Ники Русев има сериозни шансове за призово класиране. 


Ники Русев на един от боулдърите във финала. 
Сн. janvirtphotography


Само Ники Русев и вторият в класирането - японецът Сорато Анраку успяха да изкачат на финала 3 боулдъра и 4 зони. Ники постигна този резултат с пет опита по-малко, което му донесе златният медал и шампионска титла. 
Сн. janvirtphotography


Почетната стълбичка в дисциплината боулдър при юношите 14-15 г. на световното първенство: 1. Николай Русев (България); 2. Сорато Анраку (Япония); 3. Оугустин Чи (САЩ)

Днес се проведе и полуфинала в боулдъра при девойките 16-17 г., Александра Тоткова се класира на 8-мо място в дисциплината и няма да се състезава на финала.

27.08.2021 
18-то и 19-то място за Васил Василев и Слав Киров в последната дисциплина за тяхната възрастова група - трудността на това световно първенство. В класирането за комбинацията Слав Киров заема 5-то място, Васил Василев е 16-ти.

Днес приключи и квалификацията в боулдъра при девойките 16-17 г., Александра Тоткова е 10-та и продължава напред в полуфинала, който ще се проведе утре. Алекс Тоткова постигна 10-то място в квалификацията в боулдъра при девойки 16-17 г. и ще търси класиране сред шестте за финала. 
Сн. janvirtphotography

26.08.2021

Николай Русев е финалист в боулдъра при юношите 14-15 г. с 3-ти резултат от полуфинала, Николай Ангелов зае 11-то място в дисциплината

Ники Русев успя да изкачи 3 от 4-те боулдъра и е сред 6-те финалисти в дисциплината. Двамата състезатели преди него успяха да преминат и 4-те боулдъра, от 3-то до 6-то място резултатът е 3 топа и 4 зони, опитите за топ и зона реши подреждането на състезателите, това донесе 3-то място на Ники Русев. С преодолени 2 топа и 2 зони Николай Ангелов зае 11-то място в дисциплината в тази възрастова група. 

На квалификацията в дисциплината трудност за юношите 16-17 г. двамата български състезатели Слав Киров и Васил Василев заеха съответно 12-то и 22-ро място, с което продължават напред в полуфинала в дисциплината, който ще се проведе утре.


Николай Русев влиза в борбата за медалите във финала на боулдър при юношите 14-15 г.с 3-ти резултат 
Сн. janvirtphotographyСлав Киров на един от маршрутите в квалификацията в трудността при юношите 16-17 г., където зае 11-то място и продължава към полуфинала.
Сн. janvirtphotography


25.08.2021

4-то място за Александра Тоткова в трудността при девойките 16-17 г., Николай Русев е 2-ри, Николай Ангелов - 17-ти в квалификацията в дисциплината боулдър.

4-то място за Алекс Тоткова в трудността при девойките 16-17 г. на световното първенство! Алекс даде всичко от себе си във финала днес, само три движения я оставиха без медал, но времето е пред нея, сигурни сме, Алекс ще вземе достоен реванш в следващите големи състезания. Победителка в дисциплината е Сара Копар от Словения, следвана от Алесия Мабони от Италия и другата словенка във финала - Лиза Новак. 

Днес се проведе и квалификацията във втората дисциплина за юношите Youth B - 14-15 г. Николай Русев е 2-ри, Николай Ангелов е 17-ти и двамата продължават напред към полуфинала за първите 20 състезатели. Пред Ники Русев е само японеца Сорату Анраку с 6 топа, Ники и още двама състезатели са с по 5 топа и 6 зони, но по-малкият брой опити за постигането им отреди 2-то място на българина. Ники Ангелов успя да преодолее 3 топа и 5 зони, същият резултат, но различният брой опити раздели 15-то до 18-то място. С преодолени 2 топа и 5 зони Боян Киров остана на 25-то място.

Десет от общо осемнадесет финала в индивидуалните дисциплини на световното първенство приключиха, начело с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал е отбора на Япония, следван от Русия с 2 златни и 1 сребърен медал, и Италия - 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал. 


Александра Тоткова по маршрута на финала в дисциплината трудност
Сн. janvirtphotography


24.08.2021
Александра Тоткова се класира за финал в трудността с 3-ти резултат от полуфинала

Алекс Тоткова е 3-та на полуфинала в трудността при девойките 16-17 г. и продължава напред в борбата за медалите! Алесия Мабони от Италия и Сара Копар от Словения делят първото място след постигнaтите три топа в квалификацията и полуфинала, няколко движения не стигнаха на Алекс и с резултат 39+ тя е плътно след тях.

Днес завърши дисциплината боулдър при юношите 16-17 г и 18-19 г. Шампиони са представители на Белгия и Великобритания, Германия е със сребърен и бронзов медал, Япония - сребърен, Франция - бронзов медал.

Другата финална дисциплина днес беше трудността за групата Youth B - 14-15 г. Отборът на САЩ е с пълен комплет медали, вторият златен меда е за Япония, към който прибавиха и бронзов, Франция е с 1 сребърен медал.


Алекс по маршрута на полуфинала.
Сн. janvirtphotography

23.08.2021
9-то място за Николай Русев, 14-то и 19-то за Боян Киров и Николай Ангелов в трудността при юношите 14-15 г.

Днес се проведога два полуфинала с българско участие. Беше страхотно да видим трима българи сред 26-те полуфиналисти в трудността при юношите 14-15 г. Ники Русев постигна резултат 44+, с който зае 9-то място. Само класирането от квалификацията го остави под чертата за финала, със същия резултат състезателите на 7-8-мо място продължават към финала. Боян Киров и Ники Ангелов подобриха класирането си от квалификацията и завършиха на 14-то и 19-то място в тази дисциплина. При юношите 16-17 г. Слав Киров не успя да намери верния път за топ на боулдърите в полуфинала и с резултат 3 зони е 19-ти в класирането.
При девойките 16-17 г.  очаквано Алекс Тоткова с лекота преодоля първия кръг на състезанието - квалификацията и с 3-ти резултат се класира за полуфинала.


Боян Киров - 14-то място в трудността при юношите 14-15 г.
Сн. janvirtphotography

22.08.2021

В днешния втори ден на световното първенство за юноши и девойки се проведоха само квалификации. В дисциплината трудност при юношите 14-15 г. много добро представяне на българите - и тримата състезатели се класираха сред 26-те за утрешния полуфинал - Ники Русев е 10-ти, Боян Киров - 17-ти, Ники Ангелов - 23-ти. В боулдъра при юношите 16-17 г. Слав Киров е 17-ти на квалификацията и също се класира за утрешния полуфинал. Малко не достигна на Васил Василев да се нареди сред 20-те на полуфинала, остана на 24-то място.

21.08.2021 
9-то място за Слав Киров при юношите 16-17 г. в дисциплината скорост.


Слав Киров започна успешно участието си в първата дисциплина при юношите 16-17 г. в програмата на световното първенство - скоростта. Слав постигна 7.24 сек. , с което зае 14-то място в квалификацията и се класира за финалния кръг за първите 16 състезатели. Във финала Слав успя да свали 4 стотни от резултата си и със 7,20 сек. зае 9-то място, което е заявка за призово класиране в комбинацията. Другият български състезател в групата - Васил Василев зае 31-во място с резултат 9,46 сек. Шампион в групата е представителят на домакините Максим Рижов с резултат 6.01, следван от Хригорий Илчушин от Украйна и Марко Ронтини от Италия. В същата възастова група при девойките златния медал отиде за обора на Италия с победата на Беатрис Коли с подгласнички Нурия Брукфелд от Германия и Кейли Клоус от САЩ. Алекс Тоткова зае 23-то място с резултат 11,60 сек. 

Четири комплекта медали бяха раздадени днес - в дисциплината скорост при юноши и девойки 16-17 г. и 18-19 г. Очаквано представителите на домакините доминираха и спечелиха 2 златни и 1 сребърен медал, италианския отбор завоюва пълен комплект - по 1 златен, сребърен и бронзов медал, Германия е с 1 златен и 1 сребърен медал, САЩ и Франция - с по 1 бронзов медал.

20.08.2021 
Започва световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки във Воронеж, Русия

Утре във Воронеж, Русия ще бъде даден старта на най-важното състезание за годината за младите катерачи - световното първенство за юноши и девойки. В десетдневния състезатетелен маратон ще вземат участие над 400 състезатели от 38 страни, разделени в три възрастови групи: Youth B (14-15 г.), Youth A (16-17 г.) и Juniors (18-19 г.) Дисциплините в състезанието са трудност, боулдър, скорост и комбинация - за участници и в трите дисциплини. Най-многобройна е групата на домакините от Русия - 48 състезатели, с големи отбори са и представителите на САЩ - 31 състезатели, Италия - 30, Украйна - 27, Франция, Великобритания, Германия - с по 22 състезатели. На световното първенство ще се реши и друго важно класиране - шампионите в трите дисциплини в групите Youth A и Juniors ще спечелят квота за участие в Световните игри през 2022 г. в Бирмингам, САЩ.

Българският отбор е в състав: девойки Youth A - Александра Тоткова, юноши Youth A - Слав Киров и Васил Василев, юноши Youth B - Николай Русев, Николай Ангелов, Боян Киров. След сребърния и бронзов медал на световното първенство през 2019 г., и силните изяви през тази година, включително бронзов медал на световната купа за жени, Александра Тоткова е безспорно една от фаворитките в дисциплината трудност при девойките 16-17 г. Николай Русев е със сериозна заявка за призово класиране при юношите 14-15 г. във всички дисциплини, тази година на европейското първенство е с два златни и един сребърен медал, впоследствие спечели на европейски купи за юноши и девойки още четири медала, два от които златни. В същата група Николай Ангелов спечели златен медал в трудността на европейската купа във Велико Търново преди месец и ще търси пътя към призовите места. Третият български състезател в тази възрастова група - Боян Киров беше неколкократно финалист на европейските състезания тази година, като най-добрите си класирания - 4-то и 5-то място успя да постигне в последния месец. В групата на юношите 16-17 г. Слав Киров също ще се бори за място сред най-добрите и в трите дисциплини, през 2021 г. той завоюва златен и два бронзови медала на европейското първенство, на всички европейските купи беше финалист и успя да добави още един златен и бронзов медал към колекцията си. В същата група Васил Василев има участие на европейската купа във Велико Търново, където постигна 4-то място.

Полуфинали и финали в състезанието може да бъдат гледани онлайн на канала на IFSC в YouTube

Програма:

21.08, събота
Скорост - квалификации и финал Youth A и Juniors

22.08, неделя
Трудност - квалификация Youth B
Боулдър - квалификация юноши Youth A и Juniors

23.08, понеделник
Трудност - полуфинал Youth B
Боулдър - полуфинал юноши Youth A и Juniors
Трудност - квалификация девойки Youth A и Juniors

24.08, вторник
Трудност - финал Youth B
Боулдър - финал юноши Youth A и Juniors
Трудност - полуфинал девойки Youth A и Juniors

25.08, сряда
Трудност - финал девойки Youth A и Juniors
Боулдър - квалификация Youth B
Трудност - квалификация юноши Juniors

26.08, четвъртък
Трудност - квалификация юноши Youth A
Боулдър - полуфинал Youth B
Трудност - полуфинал юноши Juniors

27.08, петък
Трудност - полуфинал юноши Youth A
Боулдър - квалификация девойки Youth A и Juniors
Трудност - финал юноши Juniors

28.08, събота
Боулдър - полуфинал девойки Youth A и Juniors
Трудност - финал юноши Youth A
Боулдър - финал Youth B

29.08, неделя
Боулдър - финал девойки Youth A и Juniors

30.08, понеделник
Скорост - квалификации и финал Youth B 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF