Новини

Купа "Мальовица" - държавно първенство по ски-алпинизъм – отборно, 20.03.2021 г., Мальовица, Рила
20 март 2021

В събота в района на Мальовица се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм, на което бяха излъчени шампионите в дисциплината отборно. Условията в планината бяха тежки - последните 4 дни преди състезанието е валяло всеки ден, като новият сняг достига над 50 см. В съчетание със силните ветрове и големи навявания лавинната опасност стигна високи нива. Това принуди съдиите да променят първоначалния план и да направят маршрутите в в гората около ски-пистата на Ръждавица. Десет отбора застанаха на старт, а в късия маршрут Б имаше 12 участници. Равносметката -  състезанието завършиха 4 отбора, 2 бяха спрени заради лимит а 4 не завършиха. За съжаление имаше и три инцидента - тежка контузия на коляно, счупена ска и изкъртен автомат. Благодарение на ПСС, които действаха бързо и професионално, пострадалият беше евакуиран от трасето. Победители в състезанието станаха отбора Георги Радев - Кирил Николов при мъжете, Ивона Михайлова - Антония Григорова при жените, а в маршрут Б - Милен Захариев.  

КЛАСИРАНЕ


На старта. Общо 10 отбора - 20 състезатели в маршрут А и 12 в маршрут Б.


Трасьорът на състезанието Васил Флоров обяснява маршрута. Заради мерките против разпространението на Ковид-19 техническа конференция няма, маршрутите се обявяват на сайта на БФКА, а последни указания се дават на старта.


Старт на състезанието. Предстоят четири качвания, денивелация +/- 1500 м. и 17 км. до финала.


Първото качване до Ръждавица беше покрай ски-пистата над Меча поляна. Някои състезатели минаха по пистата. 


Първите два отбора се "гонеха" през цялото време, имаше и смяна на водачеството. В крайна сметка Георги Радев и Кирил Николов - Дизела грабнаха победата.


Гого и Дизела. 


Никола Калистрин и Иван Геров бяха достойни съперници на победителите, останаха само на 2 мин. след тях. 


Петър Иванов беше в отбор със знаменита състезателка - Екатерина Осичкина. За съжаление инцидент прекрати участието им, а ние стискаме палци на Катя за скорошно възстановяване! 


Отборите Иван Бориков - Любомир Тодоров и Аспарух Вълчев - Георги Антонов, които бяха спрени по маршрута заради контролното време преди третото качване - 2 часа. 


Ивелин Цеков - 2-ро място на късия маршрут. Вечерта преди състезанието заяви, че това е последно участие в състезание по ски-алпинизъм поради "възрастови ограничения", не стана ясно обаче от кого са :) Искрено се надяваме да размисли и отново да го видим на старт следващия сезон!


Петя Колчева демонстрира нова техника за сваляне на колани :)))


Цветомир Георгиев остана сам, след като съотборникът му счупи ска. Въпреки това Цеката продължи сам по трасето.  


Жеко Вътев - 3-ти в късия маршрут. 


Николай Диков - Димитър Георгиев - 3-то място в състезанието. 


Единственият женски отбор в състезанието - Ивона Михайлова-Антония Григорова. Нямаха проблем с контролното време, въпреки че беше еднакво за всички, браво, дами! 


Аспарух Вълчев - Георги Антонов за малко не успяха да влязат в контролното време и не завършиха състезанието.


Милен Захариев - 1-во място, Жеко Вътев - 3-то място в маршрут Б.


Петя Колчева и Жеко Вътев


Антония Григорова и Ивона Михайлова - победителки при жените. Само месеци след раждане Тони отново е във форма, така беше и при Ивона преди две години. Прекрасно е да виждаме жени, които успешно съчетават майчинството с високи спортни постижения.


Победителите при мъжете Георги Радев и Кирил Николков - Дизела заедно с класиралите се на 3-то място Николай Диков и Димитър Георгиев. Ники Калистрин и Иван Геров трябваше да тръгнат по-рано и не успяха да присъстват на награждаването. 

 
Георги Радев и Кирил Николов - Дизела. За Гого това е поредна титла в ски-алпинизма, за Дизела е първа победа в тази дисциплина.


Благодарим на екипа съдии, които направиха това състезание - Васко Флоров, Киро Макаров, Стефан, Калин, Димитър, Валери, липсва Мариан Вълчев, който трябваше да си тръгне в петък. Благодарим и на спонсорите на състезанието, които осигуриха наградите за победителите - магазините за спортна и аутдор екипировка Стената, Алпи, Намасте,  Бейскемп, Аутсайдер, както и на Петя Колчева. 

Снимки: Кирил Макаров, Петко Тотев, Стефан Димитров

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF