Новини

Световно първенство по ски-алпинизъм, 1-6.03.2021 г., Андора (последно обновена 06.03.2021 г.)
01 март 2021

06/03/21

Блестящ финал за италианския отбор на световното първенство – четири титли в последния ден на шампионата и убедителна победа в класирането по нации

Днес се проведе последната дисциплина от програмата на световното първенство в Андора – индивидуалното състезание. Италианските състезатели показаха високата си класа в този спорт и завоюваха четири от осемте златни медала, раздадени днес в отделните възрастови категории. Тотална беше италианската доминация при мъжете, където и трите места на почетната стълбичка бяха за състезателите на Италия – Матео Ейдалин, Робърт Антониоли и Давиде Манини. Златен и сребърен медал за Италия прибавиха и девойките U23 и U20, а четвърто злато беше при младежи U23. В италианския отбор е и единствената състезателка на първенството, успяла да спечели три титли - Джулия Мурада при девойките U23. По един златен медал спечелиха днес представителите на Швейцария – при юноши U20, с което останаха на второ място в класирането по нации, Франция при жените, Австрия при юношите U20 и Германия при девойките U18.

Класирането на българите днес е: Никола Калистрин – 41-во място при мъжете, Ивона Михайлова – 27-мо място при жените. Цялото класиране - тук

Следващата седмица в района на Ареш-Бофор във френските Алпи ще се проведе световно първенство в дисциплината отборно-дълга дистанция. България ще вземе участие при мъжете с отбор в състав Никола Калистрин – Иван Геров.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04/03/21

С  три златни медала в третия ден на световното първенство Италия изравни по титли Швейцария в класирането по нации

Днес се проведе третата дисциплина от програмата на световното първенство - скоростното изкачване. Две трасета бяха подготвени за състезанието - D+720 за мъже/жени/U23/U20M и D+420 за юношите U18, и девойки U20 и U18. Италианският отбор доказа, че е основен фактор в този спорт и след спечелването на три титли в днешната дисциплина се изравни с отбора на Швейцария, и двата отбора са с по шест златни медала. Джулия Мурада (Италия) - жени U23 след златния медал в спринта успя да спечели втори златен медал и в скоростното изкачване. Силно представяне направиха състезателите на Австрия в днешния ден, прибавайки нови две титли на шампионата - при юношите U20 и U18, с което се изравниха с Франция на третото място в класирането по нации с по три златни медала. Германия е петата страна, която записа златно присъствие на шампионата, спечелвайки титлата при девойките U18.

Българските състезатели днес - Никола Калистрин - 38-мо място, Ивона Михайлова - 22-ро място.

Утре е почивен ден за състезателите в шампионата, а в събота е последната дисциплина - индвидуално, което за мъже/ жени включва маршрут D +1900 с три изкачвания.

   
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
03/03/21

Два златни медала за щафетите на Италия, един за Швейцария

Във втория ден на световното първенство по ски-алпинизъм бяха раздадени три комплекта медали - в щафетите при мъже и жени, и в смесената щафета при юноши/девойки U20. Две титли грабнаха представителите на Италия - при мъже и жени, един златен медал прибави към колекцията си Швейцария.

     

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
02/03/21

Четири златни медала за Швейцария в спринта

Силно начало за швейцарския отбор в първия ден на световното първенство – четири златни медала от общо осем титли в дисциплината. Победа за Швейцария извоюваха състезателите при мъжете и жените, при младежите U23 и девойките U20. Два златни медала спечелиха състезателите на Франция – при юноши U20 и девойки U18. По един златен медал спечeлиха представителите на Италия – при девойки U23 и Австрия – юноши U18.

И двамата българи в днешното състезание се класираха на 28-мо място – Никола Калистрин при мъжете и Ивона Михайлова при жените, цялото класиране може да видите тук.

Утре световното първенство продължава с щафетата, където български представители няма да вземат участие.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
01/03/21
От днес до края на седмицата в района на Аринсал, Андора ще се проведе световното първенство по ски-алпинизъм. Сто и осемдесет състезатели от 16 нации, разделени в четири възрастови групи ще спорят за призовите места в дисциплините спринт, скоростно изкачване, индивидуално и щафета. Пандемията, причинена от ковид-19 значително усложнява цялостната организация, подготовка и провеждане на състезанието, както и участието на някои отбори.

Програма на състезанието:
1.03, понеделник - официално откриване
2.03, вторник – спринт
3.03, сряда – щафета
4.02, четвъртък – скоростно изкачване
5.02, петък – почивен ден
6.02, събота – индвидуално

България ще бъде представена на световното първенство от Ивона Михайлова при жените и Никола Калистрин при мъжете. Утре започват със спринта, а ние им пожелаваме успех!  
София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF