Новини

Младежки олимпийски игри, 6-18.10.2018 г., Буенос Айрес, Аржентина
02 октомври 2018

Днес за Буенос Айрес, Аржентина замина българската делегация с участниците в Младежките олимпийски игри, които ще се проведат от 6-ти до 18-ти октомври. България ще бъде представена от 24 млади спортисти, които завоюваха квоти за участие в 14 спорта. За наша огромна радост и гордост сред тях е Петър Иванов, който ще се бори за призово класиране в спортното катерене. Общо 42 състезатели - по 21 при юношите и девойките ще вземат участие в спортното катерене на МОИ в Буенос Айрес, а състезанието ще се проведе в комбинацията - от трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър и скорост. Петър Иванов спечели правото да участва в МОИ след като завоюва бронзов медал в комбинацията на световното първенство за юноши и девойки през 2017 г. в групата на 16-17 г. За МОИ в Буенос Айрес пътува и треньорът на Петър Иванов - Васил Киров.

Това е първо участие на спортното катерене на олимпийски игри, ще припомним и ключовите събития по пътя му към олимпийската програма:
- През 2014 г. МОК одобри нова стратегия и правила за програмата на ОИ, които позволяват на домакините да включват допълнително спортове, които са традиционни за страната или които биха предизвикали интерес сред олимпийската публика. Това е част от стратегията на МОК да привлече и ангажира младите към спорта и олимпийските идеали и ценности.
- След дълга и оспорвана процедура за отсяване на 26-те спорта, които кандидатстваха за включване в програмата на ОИ Токио'2020 и по предложение на домакините, Международният олимпийски комите на своята сесия през август 2016 г. одобри пет спорта - бейзбол/софтбол, карате, скейтборд, спортно катерене, сърфинг. Спортното катерене ще бъде представено в Токио с комбинацията от трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър, скорост, а квоти ще получат 20 мъже и 20 жени.
- На 7-ми декември 2016 г. организационният комитет на МОИ в Буенос Айрес реши да включи в програмата през 2018 г. три допълнителни спорта, сред които и спортното катерене. Това ще бъде големия дебют на катеренето на олимпийска сцена и генерална репетиция за най-престижния спортен форум - Олимпиадата в Токио 2020 г.

Програма на спортното катерене на МОИ Буенос Айрес:
7-ми октомври – квалификация девойки (21 състезателки)
8-ми октомври – квалификация юноши (21 състезатели)
9-ти октомври – финал девойки (6 състезателки)
10-ти октомври – финал юноши (6 състезатели)

Повече за третите Младежки олимпийски игри може да видите на сайта на домакините - https://www.buenosaires2018.com/home?lng=en

Пожелаваме на Петър Иванов и Васил Киров на добър час и успех в Буенос Айрес!


Изпращане на летище София на българските участници на Младежките олимпийски игри.
Сн. Боряна Иванова


Петър Иванов и Васил Киров на летище София преди отпътуването за Буенос Айрес.
Сн. Дора Маринова
 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF