Новини

Европейска купа по спортно катерене - боулдър за юноши и девойки, 21-22.07.2018 г., София
19 юли 2018

 В предстоящият уикенд в залата „Уолтопия Клайминг& Фитнес“ в София ще се проведе последният кръг от европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки. Две финални класирания за 2018 г. остават да бъдат решени в това състезание – европейската купа в дисциплината боулдър и комплексното класиране. Тазгодишното издание на европейската купа в боулдъра включва четири кръга, от които в крайното класиране влизат трите най-добри резултата. 2018 година е първата, в която се прави и комплексно класиране за европейската купа, в което влизат състезатели, взели участие в трите дисциплини на катеренето – трудност, боулдър,
скорост, като за класирането важат най-добрите две постижения във всяка от дисциплините.

Още през 1996 г., когато се провежда за първи път европейска купа за юноши и девойки в дисциплината трудност Калин Гърбов спечелва бронзов медал при юношите  18-19 г. Само няколко седмици по-късно в Прага (Чехия) той донася първия златен медал за България от европейска купа по състезателно катерене. Днес Калин Гърбов, който е и единственият българин – международен съдия-откривател на състезания по спортно катерене е Chief Route Setter на европейската купа или старшият съдия - откривател, или човекът, отговорен за направата и трудността на боулдърите - една много отговорна позиция, от която в огромна степен зависи успешното провеждане на състезанието.

България има богати традиции в домакинство на състезания от такъв ранг. Предстоящата европейска купа ще бъде осмата, организирана у нас, след първата проведена в дисциплината трудност през 2002 г. във Велико Търново. В дисциплината боулдър това ще е третата европейска купа, проведена в София.

Най-големите успехи, постигнати на състезания от такъв ранг са свързани с името на Петър Иванов. Той е двукратен носител на европейската купа в боулдъра при юношите: през 2015 г. при 14-15 г., и през 2016 г. - при юношите 16-17 г., а през 2017 г. завърши втори в групата 16-17 г. Петър Иванов е и двукратен европейски шампион в боулдъра при юношите – през 2015 г. и 2017 г. През 2017 г. състезателят постигна нов връх в своята кариера – 3-то място на световното първенство в комбинацията (от трите дисциплини на катеренето – трудност, скорост, боулдър), с което спечели и квота за участие в Младежките олимпийски игри през 2018 г. 2018 г. започна обещаващо за българските състезатели. Отново с най-добри класирания е Петър Иванов, който на проведените 3 кръга от европейската купа – боулдър спечели две 1-ви и едно 2-ро място. Силно се представят състезателите ни при юношите 14- 15 г., трима от тях бяха финалисти в отделните кръгове, където заеха: Петър Атанасов – 4-то място, Христо Урумов – 6- то място, Димитър Русев – 10-то място. Силно представяне направи Петър Иванов и в дисциплината трудност. Той спечели сребърен и бронзов медал в два от кръговете на европейската купа, с което зае 4-то място в крайното класиране в дисциплината.

И така, очаква ни интересно състезание само след дни в залата на Уолтопия в София, когато ще бъдат излъчени носителите на европейската купа за 2018 г. при юношите и девойките в дисциплините боулдър и комплексното класиране. Очакваме ви в залата да  подкрепите нашите страхотни млади катерачи!

Страница на събитието във фейсбукСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF