Новини

Купа "Мальовица" - държавно първенство по ски-алпинизъм – отборно и спринт, 24-25.03.2018 г., Мальовица, Рила
26 март 2018

В събота и неделя на Мальовица се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм в дисциплините отборно и спринт. Всички златни медали бяха спечелени от състезатели на СК "АлПиринСки", гр.Банско - шампиони в отборната дисциплина са Никола Калистрин и Иван Геров, в спринта - Никола Калистрин и Петя Тотев при жените. Състезанието беше посветено на 50-годишнината от провеждането на първото състезание по ски-алпинизъм в България (алпийско ски-рали). В събота се събраха заедно състезатели, ветерани, деятели, за да отбележат заедно този прекрасен юбилей. Събитието уважи Владимир Георгиев - кмет на гр. Самоков, който поздрави присъстващите и връчи поздравителен адрес  на председателя на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев. От името на община Самоков г-н Георгиев награди съгражданите си Младен Катранджиев и Кънчо Долапчиев - първите българи - участници в международно ски-рали в Италия през 1968 г., на което в отбор с Енчо Петков завоюват трето място. От името на Планинската спасителна служба поздравителен адрес връчи Емил Нешев - директор на ПСС към БЧК. Председателят на БФКА Петко Тотев представи подготвения видео материал-презентация с интересни и ценни кадри от състезания по ски-алпинизъм у нас и в чужбина. Беше чудесно да видим заедно изтъкнати състезатели от миналото като Кънчо Долапчиев, Димитър Дончев, Димитър Бърдарев, Радко Марков, Ценко Хитров, Райчо Тодоров, Борис Овчаров, Младен Катранджиев, Огнян Балджийски, Николай Грънчаров и други редом до днешните състезатели в този спорт. Надяваме се днешните и бъдещи шампиони да съумеят да надминат постиженията на предишните поколения! 

Вижте и албума 50 год. от първото състезание по ски-алпинизъм в България

Държавно първенство - РЕЗУЛТАТИ  


Стартът на състезанието в събота - 9 отбора по маршрут А и 25 участници в B и C маршрути, които са индивидуални.


Условията в планината не позволиха да се направи първоначалния маршрут до върха и БАК, стигаше се само до Втора тераса. 


Васил Флоров - известен състезател от близкото минало за поредна година е трасьор на маршрута. Той и главният съдия Кирил Макаров са основната движеща сила при провеждането на купа "Мальовица".


Мариан Вълчев - още един изтъкнат състезател - съдия по маршрута.


Победителите в отборната дисциплина - Никола Калистрин и Иван Геров.


Финал и второ място за отбора Светослав Терзийски - Николай Гугински.


Николай Диков и Тони Диков - трето място. Ники Диков е вече над 30 години в този спорт и продължава да печели отличия. Още по-впечатляващо е, че вече го прави със сина си. Интересно е в индивидуално състезание кой ще спечели :)


Петя Тотева - Цветомир Георгиев - четвърто място. 


Страхил Гешев - Кирил Георгиев - пето място.


Още един смесен отбор на състезанието - Мария Николова и Константин Атанасов, седмо място за тях. 


Спринтът се проведе на Ръждавица. Дисциплината все още не е много популярна сред състезателите, но това е един от начините да се види много на малко разстояние - изкачване със ски и по обувки, боравене с екипировката, спускане. Златните медали в дисциплината са за Петя Тотева и Ники Калистрин. 


Две поколения шампиони от Банско. Ники Калистрин спечели три титли от тазгодишния шампионат - в индвидуалното, отборно и спринт, а в скоростното изкачване е сребърен медалист. Тук е заедно със своя съгражданин Николай Грънчаров - един от големите шампиони в близкото минало. 


Класирането в маршрут B: 1. Никола Тодоров; 2. Христо Бадъков; 3. Живко Димитров. Наградите връчи Младен Катранджиев. 


Призьорите в държавното първенство получиха наградите от Кънчо Долапчиев: 1. Никола Калистрин и Иван Геров; 2. Светлозар Терзийски и Николай Гугински; 3. Николай Диков и Антони Диков


Най-малкият участник в състезанието - осемгодишният Никола Маринкев заедно с Кънчо Долапчиев. Пожелаваме му да стане голям шампион като него! 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF