Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм, дисциплина скоростно изкачване, 17.12.2017 г., Боровец
17 декември 2016

Днес на Боровец с дисциплината скоростно изкачване бе даден старта на състезателния сезон в ски-алпинизма. По традиция вече за девета година това се случва на Боровец, а за шести път е на "класическото" трасе - писта Ястребец 1 от долу до горе, денивелация 859 м. и дължина 3550 м. В днешният ден отдаваме почит и на един забележителен юбилей - 120 год. от от основаването на Чамкория, днешния Боровец - първият планински курорт не само в България, но и на Балканския полуостров. Любезните домакини от "Бороспорт" както винаги оказаха пълно съдействие за организация на състезанието, осигурявайки трасето на писта Ястребец 1, както и награди за победителите при мъжете и жените. 

Беше интересно да видим състезателите отново на "класическото" трасе на Боровец - писта Ястребец 1 - отдолу до горе. В последните три години снежните и метеорологични условия наложиха трасето на състезанието да мине по други маршрути, но тази година условията позволиха да се проведе отново на Ястребец 1. В класирането от състезанието сме добавили резултати на състезатели, участвали в предишните години на същия маршрут. Победителят при мъжете - Кирил Николов - Дизела, постави своебразен рекорд на трасето с постижение 41:37 мин. Разбира се, това е доста условно, защото снежните и метеоролични условия всяка година са различни, а и маршрута варира по пистата, но е интересно да се види развитието на постижението на състезателите през годините.

Изказваме специални благодарности на още едни любезни домакини - ПСС - отряд Боровец и лично на началника на отряда Петър Терзийски за поредното гостоприемство на базата в Боровец.

КЛАСИРАНЕПетък, подготовка на трасето. Валеше обилно сняг, особено в горната част. Ние вървяхме, а след нас снегът затрупваше следата :) А което беше по-лошо, скиори влизаха в забранената за каране Ястребец 1 и караха през следата, която бяхме направили.
Сн. Дора Маринова 


Ники Диков - трасьор на състезанието, се върна към 16 ч. за втори път по трасето. По едно време се обади, за да каже, че следата, която правихме шестима съдии, на 2/3 е смъкната от скиорите...
Сн. Дора Маринова


Състезанието - челната колона - Дизела напред и трима плътно след него. Никола Петков (последен на снимката) е сравнително ново лице в състезанията по ски-алпинизъм - миналата година го видяхме за първи път на маршрут А - ДП-индивидуално, където остана в края на класирането, вероятно и поради екипировката - алпийски ски-обувки . На това състезание и с друга екипировка показа страхотен напредък - второ място, браво!
Сн. Янко Танчев


Георги Радев - най-титулуваният състезател у нас в съвременната история на ски-алпинизма.В последните години Гого пораздреди участията в състезания, но винаги, когато се появи, той неминуемо е сред фаворитите. Макар че скоростното изкачване не е най-силната му дисциплини, чудесно е да видим сериозна заявка от него за предстоящите състезания.
Сн. Янко Танчев

 
Петър Иванов е не само отличен катерач и европейски шампион в боулдъра, но и страхотен скиор и ски-алпинист. Още един златен медал в богатата колекция на Пепи - този път от ски-алпинизма! Въпреки, че техният маршрут беше само 520 м. денивелация и свършваше на отклонението от Ястребец 1 към междинната станция на кабинкови лифт, всички юноши продължиха маршрута догоре и на практика имат класиране и при мъжете. Светослав Чалъков, макар и втори в юношеския маршрут, успя да задмине Пепи нагоре и ако имаше класиране при мъжете, щеше да е на 8-мо място, а Пепи - 9-ти. Браво, момчета!  
Сн. Янко Танчев


Петя Тотева е само на 17 год., това е първото й участие при жените и... 2-ро място, браво, Петя! Освен от Петя, "кланът" Тотеви беше представен силно на това състезание - Петко Тотев, главен съдия и спонсор на състезанието, Тервел Тотев - 5-то място при мъжете, Иван Тотев - съдия по маршрута. 
Сн. Янко Танчев


Награждаването на жените в днешното състезание. Наградите, осигурени от The Nort Face връчи доайенът на българския ски-алпинизъм Къчно Долапчиев.
Сн. Петко Тотев


Призьорите при мъжете, които получиха награди, осигурени от Петко Тотев. "Бороспорт" осигури за всеки от победителите при мъжете и жените уикенд карта за лифтовите съоръжения на Боровец. 
Сн. Петко Тотев

Дора Маринова

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF