Новини

Четвърто място за Петър Иванов на европейската купа по спортно катерене - боулдър, 23-то за Христо Алтънчев и 12-то място за България в класирането по нации
20 юни 2016

През изминалия уикенд в австрийският град Грац се проведе II кръг от европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината боулдър. В състезанието взеха участие 201 състезатели от 23 страни. България беше представена от Петър Иванов при юношите 16-17г. и Христо Алтънчев при 18-19-годишните. Контузия на Пепи отново се обади, но той се бори мъжки и успя да се класира на 4-то място. Само 1 опит за топ в повече го раздели от 3-то място, където "домашните" съдии зачетоха съмнителен бонус в повече на австриеца Доминик Хартъл. При това положение и понеже бонусите не играеха за класирането, нямаше смисъл да подаваме контестация. С това си класиране Пепи е на 2-ро място във временното класиране за европейската купа след германеца Макс Принц, а оставащите 2 кръга и европейско първенство ще решат носителят на купата.

 
Залата Block House, в която се проведе състезанието, се намира в хале в индустриална част на града. Наоколо сградите са изписани с интересни картини, които разнообразяват иначе непривлекателния пейзаж.

 
Разположението на залата и цялостната организация приличаше повече на боулдър - среща. Беше доста трудно да се следят боулдърите, разпръснати на различни стени и посоки в залата. Допълнителна "екстра" беше липсата на място за публиката, така че да видиш всички интересни моменти си беше mission imposible. Като сравня със състезанията, които сме провеждали у нас, си давам сметка какви чудесни условия и организация предоставяме :)) Надявам се, още следващата година да имаме възможност за голямо състезание у нас.


Пепи започна отлично квалификацията и с 6 изкачени боулдъра от 13 опита остана втори. Германецът Макс Принц показа добра форма и поведе с 6 топа от 11 опита. Още на квалификацията контузията на Пепи се обади и във времето до финала трябваше да търсим лед.


Ето боулдъра, който Пепи за малко да мине. Не успя и остана с 2 топ-а, колкото имат първите шест в класирането, а само броя опити ги раздели. Съдиите - откриватели бяха взели решение първите два боулдъра да са най-яките, само по един състезател успяха да ги минат, с третия "поохлабиха" нещата и четирима го минаха, а четвъртия боулдър беше, както се изразиха състезателите, "почти излишен" - всички го минаха.

 
Ицо успя да направи 2 топа, класира се на 23-то място в конкуренцията на 31 състезатели в неговата група.


Традиционно силният отбор на домакините от Австрия вероятно очакваше лесна победа в класирането по нации, но Германия показа, че в момента има най-силния отбор - 3 златни, 1 сребърен медал и 427 точки за германците срещу 2 златни, 2 бронзови медала и 425 точки на австрийците. В класирането следват Словения, Франция и Италия, а България е на 12-то място с 63 точки. Следващият кръг от европейската купа е на 2-3-ти юли във Варшава, а ние пожелаваме на Пепи успешно възстановяване от контузията и разбира се, успех на целия отбор - Петър Иванов, Христо Алтънчев и Филип Дончев. 

Текст и снимки: Дора Маринова
 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF