Новини

Републиканска зимна алпиниада "Северен Джендем", Стара планина, 5-7.02.2016г.
10 февруари 2016

42 години от първата зимна алпиниада в Северния Джендем, Стара планина

 
Снимка: Сашо Акалски, участник в първата алпиниада „Амбарица 74“.

В периода от 5.02 до 7.02.2016 г. се проведе традиционната републиканска зимна алпиниада „Северен Джендем-2016“. Алпиниадата се провежда от 1974г., като изходен пункт на всички изкачвания е хижа „Плевен“. Главен организатор на проявата беше ветеранът Иван Мутафов от Алпийския клуб при училището за планински водачи – Черни Осъм.

В алпиниадата взеха участие 16 алпиниста от 6 клуба членове на БФКА. В петък (5.02) вечерта всички участници се събрахме в учебната база на училището за планински водачи – Бъзов дял до хижа „Плевен”. Бай Иван ни разказа за условията и падналия през последните дни сняг.

          
Учебната база на училището за планински водачи – Бъзов дял до хижа „Плевен”. Условията изглеждаха типично зимни, с 60см пресен сняг.

Изкачванията започнаха в 4ч сутринта в събота (6.02). Най-ранобудните две свръзки се насочихме към тур „Варна“. Едната свръзка се насочи към класическия вариант на тура, а другата започнахме по един от по-преките варианти към ръба. Още от първите забивания на сечивата стана ясно, че туфите и чимовете от мъх и лишеи бяха твърде меки, за да държат добре. Пресен сняг покриваше абсолютно незамръзнала основа, като действаше като изолатор за добро замръзване. Дори сутрешната температура от -6С не беше достатъчна, за да смрази туфите и да ги превърне в идеални за задържане на сечивата. Катеренето в долната част на маршрута беше много внимателно, защото всичко поддаваше и без проблем се отлепяха големи чимове от почва и треви. В най-горната част (над 1700m), туфите бяха по-замръзнали и това улесни и забърза изкатерването до края на маршрутите.

        
Теодор Атанасов по трето въже на вариант на тур „Варна“.

Изключително силния вятър и гъстата мъгла по билните части в събота сутринта успяха да спрат устрема на група водена от Дамян Чолпанов, която имаше намерение да подходи към Големия водопад отгоре. До около 14:30ч условията в района бяха мрачно-мъгливи, типично Джендемски. Следобедът беше слънчев и ясен.
Съботните изкачвания завършиха със следните резултати:
Тур „Варна“- цялостно изкатерване с прибиране през заслон „Ботев“ - Станислав Атанасов АК "Кайлъшка долина", Плевен - Стефан Стоянов, СК "Вертикален свят", София.
Тур „Варна“- вариант до средата на ръба - Боян Петров СК "Вертикален свят", София - Теодор Атанасов ТД „Приста Русе“).
Тур „Водните дупки“- цялостно изкатерване с прибиране през билото (Кристиян Димитров, Здравко Кръстев, КА НСА).
Изкатерване по ледопадите нямаше.
Неделя, 7.02.2016 г. изкачвания не бяха предприети.
От името на всички участници изказвам благодарност на Иван Мутафов за отличните битови условия в базата на училището за планински водачи, Черни Осъм и вкусната чорба, с която успя да изхрани всички присъстващи алпинисти и техните приятели.

     
Тренировъчни dry-tooling изкачвания на учебните скали до х. Плевен.Боян Петров, Станислав Атанасов, Стефан Стоянов и Теодор Атанасов заедно с домакина на алпиниадата Иван Мутафов

Текст и снимки: Боян Петров, СК "Вертикален свят", София

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF