Новини

Девети международен младежки лагер по ски-алпинизъм, Бад Райхенхол, Германия
13 януари 2016

В края на миналата година в Бад Райхенхол, Германия, се проведе 9-ят международен младежки лагер по Ски-алпинизъм, в който Българският отбор направи своето 4-то участие. Другите участници бяха от Полша, Словакия, Словения, САЩ, Португалия, Румъния, Турция, Австрия и Германия, общо 40, на възраст от 10 до 19 години. Както на предходните лагери, децата бяха групирани на малки групи според нивото им на подготовка и бяха водени от опитни гидове и тренъори, като сред тях беше и треньора на националния отбор на Австрия.
Програмата включваше теория и практически занимания по лавинна безопасност, придобиване на умения от основни елементи в ски-алпинизма като плъзгане на ските, рязко обръщане посоката на движение при изкачване по стръмен склон и др.
Като традиция се наложи участието на изявени състезатели, които споделяйки своя опит са вдъхновение и пример за подражание. Тази година това беше Антон Палцнер, чийто състезателен път е започнал с този лагер. Любопитно и забавно бе как с кратък филм, той показа една своя едноседмична лятна тренировка, обикаляйки най-високия връх на Австрия, Гросглокнер.
Разбира се имаше и състезание, макар и повече с демонстративна цел, като три от нашите деца се качиха на символичния подиум. Организаторите ни се зарадваха и за това, че двама наши млади състезателя, пристигнаха специално за да вземат участие в състезанието.
Направена беше и кратка презентация от представител на ISMF на видовете дисциплини. Беше ни представена и лекция по Методология на тренировъчния процес.
Последният ден беше запазен за удоволствието от ходенето със ски във високата планина.
Още информация и снимки може да видите в http://www.alpenverein.de/wettkampf/skitouren/skibergsteigen-jugendcamp-2015-in-bad-reichenhall_aid_16674.html

 

Текст и снимки: Янко Танчев

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF