Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм - скоростно изкачване, 19.12.2015г., Боровец
20 декември 2015

КЛАСИРАНЕ 

Снимки от състезанието:


На 19-ти декември се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм, дисциплина скоростно изкачване. Състезанието е традиционно за откриване на състезателния сезон, и вече за осма година се провежда на Боровец.  Идеята за това състезание, мястото и времето беше на Тодор Тодоров и Росен Босев, за което трябва много да ги поздравим. Макар и не най-типичната дисциплина в ски-алпинизма, състезанието по скоростно изкачване в Боровец се утвърди като едно от популярните състезания в този спорт. Първите няколко години имаше "еталонен" маршрут - Ястребец 1 от долу до горе. В последните няколко години обаче снежните условия наложиха някои промени. Въпреки липсата на достатъчно естествен сняг, трябва да поздравим ф-ма "Бороспорт" за всичко, което прави, за да осигури на скиорите много добри условия за спорт. Благодарим и за цялата логистична и професионална подкрепа за провеждане на поредното състезание по ски-алпинизъм. 


Кирил Николов - Дизела спечели състезанието при мъжете. Той успя да го направи при третото си участие в дисциплината - при предишните две зае съответно трето и второ място. Дизела не се нуждае от представяне, освен страхотните си постижения в ориентирането, достатъчно е да споменем невероятното му постижжение от преди нколко месеца - Ком-Емине за 4 дни и 13 часа.

  
На финала - Дизела и Ники Диков - съдия в състезанието. Пожелаваме на Дизела да се научи да кара ски - надолу :))), колкото Ники. Тогава титлите и в индивидуалното състезание са му в кърпа вързани. И не само у нас.


Слави е "обичайният заподозрян" за подиум в тази дисциплина. Остана на близо 3 мин. след Дизела, което си е сериозно постижение отвсякъде. Браво, Слави!


Тервел Тотев - по-малко от минута го раздели от второто място. Много позитивен е фактът, че в редиците на Планинската спасителна служба има спасители като Тервел, Димитър (9-то място) и Ивона. 


Финал за Светльо - 4-то място, Ванката - 5-то място и Аспарух - 6-то място. Забележително е постижението на Аспарух, той се появи в състезанията по ски-алпинизъм преди 4-5 години в маршрут Б с обувки за алпийски ски. И полека - лека започна да напредва, смени и екипировката. Заслужава възхищение упоритостта и постоянството му, а и фактът, че в морска Варна няма тренировки на ски, нито пък сняг. Браво, Аспо!


Много е добре след финала :))


Антония Григорова - победителката при жените. Антония я виждаме за първи на състезание по ски-алпинизъм, силно се надяваме, че това е само началото. Антония идва от ски-бягането, където има участие на две олимпиади, и разбира се, многобройни победи у нас във всички дисциплини. Тя е поредното доказателство, че в тази дисциплина много успешно могат да се включват ски-бегачи, състезатели по планинско бягане и други функционални спортове. 


Петя Тотева - победителка при девойките. Поразителната прилика с Петко Тотев не е случайна :))) Оказва се, че може и да тича здраво като известния си баща. Макар и само на 16г., Петя не само минава маршрута на мъжете и жените, но и успешно се конкурира с тях. Ако участваше в класирането на жените, щеше да е 4-та, а при мъжете - 12-та. Петя има и друга голяма любов - конете и конната езда, да видим кое ще надделее. Аз вече съм заложила :)))


Победителките при жените - 1. Антония Григорова, 2. Христина Козарева, 3. Ивона Михайлова


Мъжете: 1. Кирил Николов, 2. Слави Асенов, 3. Тервeл Тотев.

Благодарим на спонсорите на състезанието, осигурили наградите за победителите: The North Face, ф-ма Пик3000, Бороспорт АД

Снимки: Петко Тотев
Текст: Дора Маринова

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF