Новини

Държавно първенство по спортно катерене - трудност и скорост, и финал за купа България'2015 за мъже и жени, 7-8.11.2015г., гр. София
09 ноември 2015

Класиране ДП трудност и скорост - ТУК

Класиране за Купа България'2015 - ТУК

Снимки от състезанието:


Йоана Недялкова беше една от най-малките участнички в състезанието при жените. Едва на 11г., Йоана се опитва да е на висотата на женското катерене. Има още много да учи, а засега й пожелаваме да достигне и надмине постиженията на по-голямата си сестра Спасина, която остава най-успешната ни състезателка по катерене, с 4-тo място на световно пъренство и неколкоратна шампионка и медалистка на европейските купи при девойките през 2005-2008-ма година.


Деница Алтънчева от Варнаклайминг успя да заеме 7-мо място в трудността и 4-то място в скоростта.


Петя Гърбова направи силна квалифакация и полуфинал, като изкатери и двата маршрута, но на финала нещо се огъна, 6-то място за Петя в трудността. Все пак, това не е „нейната“ дисциплина, Петя е най-добра в боулдъра, където е многократна шампионка, включително и тази година.


Мария Георгиева – поредният изпитан боец в състезаниятa по катерене. Мария има в кариерата си престижното 4-то място на световно първенство по катерене в дисциплината скорост при девойките 18-19г., а за поредна година спечели титлата в тази дисциплина у нас. В трудността Мария остна на 5-то място.


Велла Неделчева направи силно състезание, направи ТОП на полуфиналния маршрут. На финала обаче нещо се огъна и не успя да намери място на почетната стълбичка. Нищо, следващите състезания предстоят.


Дея Христова – започна малко неубедително състезанието, влезе с последен резултат от квалификацията, и оттам започна възходящия й ход – 6-то постижение на полуфинала и 3-то място на финала и крайното класиране. А е едва на 11 г., и според Правилника, участва със специално разрешение. Браво, Дея!


Поредната малка и специална жена – Ерика Велев. Също в детска възраст, също със специално разрешение, също със страхотно постижение – 2-ро място! От следващата година Ерика вече е в „официалните“ групи – девойки 14-15г., така че ще очакваме нейните изяви там, пожеаваме й от все сърце успех!


Юлия Керемедчиева спечели поредната си титла в дисциплината трудност. Юлка е представителка на търновската катерачна школа, която е дала едни от най-добрите ни състезатели по катерене. За съжаление (или не?) голяма част от катерачите от Велико Търново се преместиха да живеят в София, други напуснаха страната, и в момента много малка част от онова „златно“ поколение е в града. Да се надяваме, че Юлка ще бъде част от възраждането на тази доказала се в годините си школа.


Петър Атанасов е една от младите надежди на катеренето у нас. Едва на 12г. год., той премина маршрут 8b, което досега не беше правено от катерач в България на тази възраст. И състезанието започна добре за него – ТОП в квалификацията, в полуфинала обаче нещо се стресна и не успя да покаже най-доброто от себе си. Остана на 16-то място, но сме убедени, че най-доброто за него тепърва предстои.


Стоян Ненов от клуб „42“ - редовен участник във финалите на състезанията тази година, 8-мо място за него.


Емилиян остана този път извън финала. Но май не се разстрои много, а отпраши към Рилския манастир да боулдърясва :)


Дея дава последни наставления на Фазата ;) 


И резултатът не закъсня – убедителна победа на Фазата във всички кръгове.


Минчо Петков – един от редовните участници в състезанията. В типичния си динамичен стил Миньо стигна до 6-то място. А малката му дъщеричка Биби, която е най-голямата му фенка, не спираше да го окуражава - „Давай, тати!“ :)) 


Христо Алтънчев остана на 5-то място в трудността, но с шампионската титла в скоростта. Пожелаваме му успех следващият уикенд в Кран, Словения, където за първи път ще вземе участие в световна купа в дисциплината трудност при мъжете.


Участниците във финалите в дисциплината трудност. Домакините от НСА се бяха погрижили и допълнително за публиката – балет Tea Dance бяха една приятна изненада за всички нас.


Оглед на маршрута.


Един съвременен Атлас :)) Виждаме Васил Цветков с лекота да носи новата тежест – следването в НСА. На състезанието Васко остана 4-ти в трудността, а само малшансът го лиши от участие на финала в скоростта и остана на 3-то място.


Мартин Пенков беше един от фаворитите за титлата. Малшанс и при него, и 7-мо място в трудността.


Петър Иванов направи добро състезание и за първи път е медалист при мъжете в трудността. Никак не е малко да пребори конкуренцията на катерачи като Марто, Минчо, Емилиян и други. Като прибавим и среброто в скоростта, Пепи не може да не е доволен от представянето си.


Стефан Аврамов беше на косъм за финала, влезе с 8-мо постижение. Но се показа като истински боец и успя да спечели сребърния медал.


Ивайло Радков – Фазата – в елегантен и красив стил убедително спечели всеки кръг от състезанието и е новият шампион на България в трудността. Фазата този сезон успя да направи и друго забележително постижение, преодолявайки за първи път в България маршрут с категория 9a.


Калин Гърбов, миналогодишният шампион в дисциплината трудност, този път в ролята на оператор. За съжаление контузия не му позволи да участва, но като знаем неговата любов към катеренето и състезанията, следващата година е сигурен участник. И фаворит.


Чудесно е да виждаме деца в залата, дали на катерене, дали само за игра, винаги много се забавляват, само както децата го могат :))


И Стефчо се включва в играта 


Публиката


Публиката #2  Остана доволна от състезанието. И от солетите :))


Най-доброто място за почивка в залата 


Балет TEA Dance


Във втория ден от състезанието, когато се проведе дисциплината скорост, при мъжете имаше интрига до последно. Трима състезатели – Ицо, Пепи и Васко бяха с изравнени възможности. Васко обаче падна в полуфинала и остана да се бори за третото място. В големия финал Ицо успя да се наложи над Пепи и заслужено грабна златния медал и шампионската титла. Забележителното е, че и трите момчета подобряват времената си от миналата година с повече от половин секунда.


Награждаването при жените в дисциплината трудност: 1. Юлия Керемедчиева; 2. Ерика Велев; 3. Дея Христова


Трудност мъже: 1. Ивайло Радков; 2. Стефан Аврамов; 3. Петър Иванов


Скорост мъже: 1. Христо Алтънчев; 2. Петър Иванов; 3. Васил Цветков


Купа България'2015 по спортно катерене - жени: 1. Юлия Керемедчиева; 2. Мария Георгиева; 3. Мила Гордеева


Купа България'2015 - мъже: 1. Божидар Любенов; 2. Христо Алтънчев; 3. Мартин Пенков. С това закрихме състезателния сезон в катеренето, но не пропускайте предстоящата на 28.11 катерачна среща Boulder Moulder vol.2 

Още снимки от състезанието може да видите във фейсбук страницата на Яне Голев

Текст и снимки: Дора Маринова

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF