Новини

Държавно първенство по спортно катерене - боулдър за мъже и жени, 27.06.2015г., София.
28 юни 2015

КЛАСИРАНЕ


Вчера, 27.06, се проведе държавното първенство по спортно катерене – боулдър, на което бяха излъчени шампионите за 2015г. в дисциплината. В състезанието взеха участие 43 състезатели от 9 клуба. Квалификацията за мъжете беше на 6 маршрута, на жените – на 5. Финалите се проведоха на 4 боулдъра. Всички топ-катерачи на България взеха участие. Съдията – откривател Калин Гърбов с помощта на Антони Митев бяха подготвили интересни, разнообразни и балансирани маршрути. 


Ицо и Мъкси имаха амбиции за финал, но 4 изкачени боулдъра в квалификациите не  достигнаха за класиране на финала. 11-то място за Ицо и 14-то за Мъкси в крайното класиране.


Елена е ново лице в състезанията по катерене тази година, вече я видяхме в Плевен на трудност и скорост, сега и на боулдър. Успя да преодолее 3 боулдъра, което си е успех при липсата на всякакъв опит.


Представяне на състезателите във финала. Поради големият брой участници при мъжете взехме решение от квалификациите за финалния кръг да бъдат класирани 8 състезатели, вместо 6. Тъй като на 8-мо място с равен резултат имаше двама състезатели, за финала при мъжете се класираха 9 състезатели. Това удължи програмата с близо час, но мисля, никой не съжаляваше – състезанието беше много интересно, а шоуто – впечатляващо.


Оглед на маршрутите, Калин дава последни разяснения.


Ерика е едва на 13 години, но вече има своите забележителни резултати и при жените.


Кръстина и Ерика – представителки на силния клуб на НСА, който в почти всички състезания по катерене печели отборното класиране. 4-то място за Кръстина и 6-то за Ерика в състезанието, браво, момичета!


Юлка я познаваме като отлична състезателка в трудността, сега виждаме успешно участие и в боулдъра. На финала успя да изкачи 3 боулдъра – колкто и двете състезателки пред нея, но повечето брой опити я оставиха на 3-то място.


Мила Гордеева - 2-ро място. Борбата за първото място беше много оспорвана. Мила, Петя и Юлка влязоха във финала с равен резултат, след като в квалификациите успяха да преодолеят всички боулдъри от първи опит. На финала само 1 опит в повече остави Мила на второто място.


Шампионката при жените Петя Гърбова. Петя е поредното уникално явление в катеренето у нас. Майка на три деца, успява да се съчетава работа, семейство, спорт. За това помага и работата й - Петя, както и Мила, е инструктор по катерене в Boulderland


Пепи направи много силна квалификация – успя да изкатери и 6-те боулдъра и влезе във финала с 4-то място. На финала не успя да се пребори за втори „топ“, и с повече опити остана на 9-то място.


Ивайло Радков - Фазата на необичайното за него 8-мо място.


Стафан Аврамов – 7-мо място. Стефан е много опитен състезател и страхотен боец. На последния боулдър направи голямо шоу, публиката го възнагради с продължителни ръкопляскания.


Стоян Ненов остана на 6-то място при мъжете, след силно представяне и в двата кръга. Стоян, както Петя и Мила, се състезават за СК „42“ и се подготвят в Boulderland.


Владислав Ангелов – още един представител на търновската катерачна школа, която е дала най-добрите ни състезатели по катерене. Владо е последна година при юношите, но успешно се конкурира вече и с мъжете.


„Една легенда се завръща“, обяви Тони, който коментираше състезанието. Благовест Лазаров, или както всички го наричаме Баджо – един от най-успешните състезатели в катеренето у нас. Той е постигнал най-добрите резултати в боулдъра при мъжете – 23-то място на световно първенство през 2009г., два пъти се класира на 25-то място на европейско първенство - 2008г. и 2010г. За съжаление Баджо вече не тренира активно, но както се вижда, когато и да се появи, е сериозен фактор в класирането. На квалификациите само той и Мартин успяха да минат и 6-те боулдъра от 1-ви опит, на финала един бонус по-малко го раздели от третото място.


Катерене по вкуса на Емилиян – с акробатични изпълнения и „закачки“ :)) Емилиян направи силно състезание и заслужено спечели бронзови медал.


В изключително оспорваната борба за победата Божидар Любенов остана на 2-ро място само с един опит в повече. Божо винаги е фаворит за титлата, независимо за каква дисциплина в катеренето става дума. Този път остана втори, да видим следващия.


Мартин Пенков – шампион в боулдъра за 2015г. Марто направи страхотно състезание, стабилен и уверен, напълно заслужено спечели титлата.


Награждаването при мъжете. Благодарим на всички спонсори, които осигуриха наградния фонд на състезанието – магазини Стената, The North Face, Basecamp


Многобройната публика в залата беше свидетел на едно страхотно представление, изпълнено от нашите топ-катерачи. Благодарим на домакините от Boulderland за предоставената възможност да проведем състезанието в такива чудесни условия. До нови срещи!

Текст и снимки: Дора Маринова


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF