Новини

Акция за рекултивация на Кариерата - Враца
03 април 2014

Покана за участие в акция за почистване и рекултивация на "Кариерата"* – Враца. Акцията ще се състои на 26 април т.г.** и е част от подготовката на това място да бъде предоставено за къмпиране на алпинистите и катерачите, както и на други посетители на парка.

Акцията се организира от Природен парк „Врачански Балкан“ и се подкрепя от Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА), Комисия катерачни обекти, както и от сайтът www.climbingguidebg.com.

Призовават се всички катерачи и алпинисти, а и техните приятели, за които Врачанските скали са важен и любим обект, да се включат! Естествено въпросната събота след обяд ще се катери, след това къмпиране „на почистено“, а на другия ден пак катерене!

Сборен пункт на 26 април, събота, в 10 ч на Червения площад. Очаквайте още подробности в създаденото събитие във Фейсбук.

Какво е направено от парка до сега?
- Подравнен е част от терена с булдозер;
- Извозени са строителните отпадъци, които стояха на купчини;
- Поставени са на няколко места маси с пейки.

Какво ще се прави на 26 април?
- Ще се ликвидират бетоновите останки, които запълват гледката отдясно на черния път. За целта г-н Ненчев, директорът на ПП „Врачански Балкан“, ще наеме тежка разбивна техника, фадрома и камион;
- Ще се доизравни теренът (дъното на Кариерата);
- Пак от парка ще докарат земна маса (почва) за рекултивация;
- Ще се засади трева (райграс);
- Ще се засадят дръвчета;
- Ще се каптира изворът и ще се построи чешма.

Сайтът www.climbingguidebg.com ще подкрепи и ще се включи активно в акцията – както с информация и отразяване, така и с лично участие на екипът.

Паркът и община Враца имат позитивно отношение към нашите дейности. Нека със същото отговорим и ние! ------------
*Кариерата е изходен пункт за два катерачни района на Враца – Малката и Голямата дупка.

**26 април съвпада и с денят за почистване от проекта на БТВ „Да изчистим България за 1 ден“ (http://www.btv.bg/da-izchistim).София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF