Новини

Дунавска алпиниада, 6.10.2012г., с.Басарбово, Русенско
08 октомври 2012

Много катерене и усмивки на Дунавска алпиниада- 2012

12 двойки катерачи показаха уменията си на Дунавска алпиниада- 2012, организирана от ТД „Приста”, Русе и алпийски клуб „Христо Попов”, Русе. Събитието се проведе на скалите до хижа "Алпинист" в Басарбово, където се намират 42 катерачни маршрута с различна степен на трудност – подходящи какво за начинаещи, така и за вещи катерачи. Състезание събра любители на спорта от цялата страна, които през целия ден се наслаждаваха на хубавото време и умелото катерене на участниците.

Отборите разполагаха със 7 часа да съберат колкото се може повече точки, като техният брой се определяше от трудността на всеки изкатерен маршрут. Бонус точки получиха свръзките, които демонстрираха спасителен способ на спускане на пострадал върху скала, както и тези, които се катериха без използване на изкуствени опорни точки (хващане на примки и стъпване на клинове). След изключително оспорваното състезание съдиите отличиха тримата отбори- победители:

1. Косьо Локмаджиев и Станислав Минчев (НСА- София)
2. Иван Илиев и Иван Богданов (Академик- Русе)
3. Ангел Златанов и Десислава Балакчийска (Млад дихател- София)

Купата за клубно представяне отиде отново при отборът на НСА, като софиянци имат правото да й се порадват до следващата дунавска алпиниада. Тогава ще трябва да я върнат отново и да я защитят. Купата ще си извоюва клубът, който успее да спечели алпиниадата три поредни пъти. Дали софиянци ще се доближат с още една крачка до спечелването й ще разберем на Дунавска алпиниада- 2013. А дотогава – всички, които искат да усетят тръпката от спортното катерене са добре дошли на скалите до хижа "Алпинист".
София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF