Новини

Катерене в Алпите - разказ за осъществения проект Гран Капюсен-Пиц Бадиле-Тофана
23 август 2012

За катерене в Алпите си мислихме аз, Косьо, Милен и Юлиан. Тази година решихме да изкачим Гран Капюсен, Пиц Бадиле и Тофана. С помощта на БФКА - комисия Алпинизъм, след доста перипетии, най-накрая тръгнахме само аз и Косьо с моята кола и след 15 часово шофиране бяхме в долината на Шамони.
След като се помотахме малко в Шамони, хванахме митичната кабина към Aiguille du Midi до 3842 м. и тръгнахме през ледниците към нашата първа цел, а именно Гранд Капюсен. Ще катерим един маршрут на Мишел Пиола. Тръгваме по него - Elisir d’Astaroth, по мои спомени е 6а не 6с+ А2+ ED + и така смело до горе за 7 часа го изкатерихме, слязохме на рапели. На другия ден тръгнахме по - рано за Швейцарския маршрут. Тръгваме 3-та свръзка по него, изпреварваме едни финланци по него и за 6 часа - топ. Много хубав и приятен тур, с много здрав рапелен път, на маршрута на Пиола малко се притесних - 10 рапела и тук там имаше болтове, но този беше супер. Слизаме в Шамони, на 3-тия ден сме готови с Капюсен и газ към Бадиле.
Пиц Бадиле е един 6-те велики върха в Алпите заради 850 метровата си Североизточна стена, здрав и монолитен черен гранит. Катерим Аnother day in paradise 6b. Качихме се за 6 часа до върха и слязохме със 16 рапела по тура. На другия ден искахме да катерим класичиския на Касин, но през ноща заваля яко и беше много мокро. Тръгваме към България, но по път минаваме през Доломити и решаваме да завършим проекта с 2 маршрута по Тофана ди Розес.
Пристигаме до Кортина Дампецо и на другия ден тръгваме по маршрута Spigolo Sam 6с -14 въжета на Максимо да Поцо, но на около 10-11 въже рапели и слязохме почти в пороя. На другият ден стреляме по една класика 21 въжета Pilasto Pfeler 6b и за 7.30 часа сме горе в супер време. Вечеряхме и тръгнахме към България доволни, на сутринта си бяхме в София.
Имахме намерение да катерим и Пти Дрю, но засега го оставяме, за да се подготвим повече технически, както и материално.Текст и снимки: Тихомир Димитров


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF