Новини

Катерачна среща - държавно първенство по скално катерене, 23-24.06.2012г., околностите на с.Паволче, Врачански Балкан
12 юни 2012

І. ВРЕМЕ И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ

23-24.06.2012 г., в околностите на с. Паволче (гр. Враца), Скалният венец под връх Околчица (Врачански балкан).

II. ПРОГРАМА

23.06.2012 (събота)
11:00 ч. -пристигане, тръгване от поляната над с. Паволче
11:30 ч. - техническа конференция под скалите - Нишата
12:00 - 21:00 ч. - изкачвания

Информация за изложението: 7:00 - 10:00 ч. – сянка в нишата и надясно от нея, след 12 ч. е в сянка Централен сектор, след 13 ч. е сянка нишата и наляво от нея, след 15 ч. е в сянка нядясно от нишата.

24.06.2012 (неделя)
7:00 - 20:00 ч. – изкачвания (вж. обяснението за предния ден)
20:00 ч. – отпътуване от района

25.06.2012 (понеделник)
обработка на резултатите и обявяването им в Интернет. Връчване на наградите - персонално.

IІІ. ПРАВО НА УЧАСТИЕ

Всички желаещи катерачи, които отговарят на следните условия:
- навършени 16 г. (участници на възраст 16-18 г. трябва да имат декларация за съгласие от родител!)
- разполагат с необходимата екипировка и съоръжения за спортно катерене на скали, задължително КАСКА.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ РЪКОВОДИТЕЛ – Николай Петков

V. МАТЕРИАЛНИ УСЛОВИЯ
БФКА обезпечава финансово предварителната подготовка, организацията и провеждането на проявата. Командировъчните разходи са за сметка на клубовете или на самите участници.
В района има подходящо място за преспиване на палатки, като и магазин и вода в с. Паволче.
Стартова такса 10 лв. която ще се използва за награден фонд.

VI. РЕГЛАМЕНТ

Държавното първенство по спортно катерене на скали има за цел да се разкриват нови обекти за спортно катерене и популяризирането им чрез организиране на престижна катерачна среща.
Тази година срещата ще се проведе в с. Паволче - един прекрасен кът на България – в подножието на историческия връх Околчица, Врачанския балкан. Информация за района и маршрутите можете да намерите тук:
http://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=regioninfo&idRegion=282
Сайтът Climbingguidebg.com ще бъде партньор на БФКА в организацията на срещата, подготовка на информацията и отразяване на проявата. До началото на срещата тази информация ще бъде допълвана.
На самата среща списък с маршрутите е бъде на разположение на участниците, под формата на състезателна карта, в която ще се отбелязват преминатите маршрути, стилът и мнение за категорията.
В подготовка на маршрутите взеха участие Николай Петков, Явор Панов, Юлиан Стоичков, Мартин Пенков, Цветан Безовски - Балу, Кристина Георгиева, Цветан Патарински, Алекс Янев, Косьо Локмаджиев, Людмил Венев, Васил Ахчийски, Милен Желев, Елица Павлова. Подготвени са около 20 маршрута от 5a до 8b категория, от 15 до 30 метра дължина.
Класирането ще стане по сумата от спечелените точки. Всеки маршрут ще носи по 100 точки, които се поделят от преминалите го в стил RP или по-добър. Стилът на преминаване ще бъде отчетен чрез умножаване на точките от маршрута по коефициент, който за RP = 1, Flash = 1,25, Onsight=1.5.
Срещата по принцип ще се провежда в стил Flash и RP, но за желещите да пробват даден маршрут онсайт ще бъдат осигурени условия. Участвалите в екипирането на маршрутите също могат да участват в срещата, като ще бъдат признати за класиране маршрути, които не са катерили или екипирали предварително.
Допълнителни подробности по маршрутите и окончателния регламент ще бъдат дадени на техническата конференция.

VII. НАГРАДИ

Парични награди – събраните от стартовите такси, материални награди.

VIII. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Районът предлага интересни възможности за катерене, но също така ще представлява предизвикателство за участниците от тактическо естество. В зависимост от метереологиното време трябва добре да се планират периодите за катерене и почивка, тъй като на изложените на слънце маршрути жегата може да е много голяма. Маршрутите в нишата, както и някой в надвесите могат да се катерят и в дъжд.

Препоръчваме катерене до късно, тъй като тогава сянката предлага отлични възможности. Това обаче изисква планиране на вечерята и почивката след това, тъй като катерене до 21 – 21:30 и следващото слизане по пътеката (15 мин), предполага посещение на заведение за хранене или магазин ок. 22 ч и след това, т.е. добре е да се планират продукти за организиране на вечерята край бивака.

Срещата е подкрепена от магазин "Алпи" и climbingguide.bg


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF