Новини

Световно първенство по спортно катерене за мъже и жени, Арко, Италия, 15-24.07.2011г.
14 юли 2011

От 15-ти до 24-ти юли в Арко, Италия ще се проведе световно първенство по спортно катерене за мъже и жени. Участие в него ще вземат около 400 състезатели от 56 страни. Дисциплините, в които ще бъдат излъчени шампиони са трудност, боулдър, скорост, комплексно (за участници в трите дисциплини). Нова дисциплина в програмата е скорост – смесена щафета, в която отборите се състоят от трима човека, като задължително е един поне да е жена. Ще бъде излъчен и шампион в дисциплината „дуел“, която е компилация от трудност и скорост.
Конкуренцията е огромна, всички най-добри катерачи са записани за участие. При мъжете в дисциплините трудност и боулдър на старт ще застанат около 140 състезатели, при жените в двете дисциплини – 75 състезателки, а в скоростта са съответно 77 и 56 състезатели. България ще бъде представена от Бойко Лалов, Благовест Лазаров, Стефан Аврамов, Божидар Любенов в дисциплината боулдър при мъжете, при жените Радка Петкова ще се състезава в боулдъра, Мария Георгиева – в дисциплината скорост.
В програмата на първенството е I-во световно първенство по спортно катерене за хора с увреждания. Участници от 10 страни ще се състезават в дисциплините трудност и скорост.
Арко има богати традиции в спортното катерене. Първото официално състезание Rock Master е организирано през 1987г. и оттогава без прекъсване се провежда всяка година през септември. Макар че световните и европейски титли са важна цел за всеки състезател, Rock Master остава едно от най-престижните състезания в спортното катерене. То остава запазена марка за най-добрите катерачи в света, защото там се участва по покана, въз основа на световната ранглиста в съответната дисциплина в катеренето. Всички легенди в катеренето са взели по едно или друго време участие в състезанието в Арко, достатъчно е да споменем имеnbsp;ната на Щефан Гловач, Бен Мун, Франсоа Легран, Франсоа Ломбар, Юджи Хираяма, Лин Хил, Изабел Патисие, Сузи Гуд, Катрин Дестивел, Робин Ербесфилд, Лив Санзос, Луиза Йоване, Кейти Браун, и разбира се, катерачите от по-новото поколение – Рамон Хулиан Пикбланке, Патси Усобиага, Томаш Мражек, Адам Ондра, Анжела Ейтер, Йохана Ернст, Мая Видмар и много други. В Арко през 2006г. за първи път беше връчен и катерачен „Оскар“ - наградите Arco Rock Legends, които се връчват в две категории – Salewa Rock Award – за постижения в спортното катерене на открито - на скали, и La Sportiva Competition Award – за постижения в състезанията по катерене. По време на световното първенство ще бъдат връчени и наградите за 2011г. Номинациите в категорията Salewa Rock Award са за Саша Ди Джилиан, Габриеле Морони, Енцо Одо, Адам Ондра и Крис Шарма, а в La Sportiva Competition Award: Рамон Хулиан Пикбланке, Жейн Ким и Адам Ондра. В церемонията по официалното откриване на състезанието, която ще се проведе в събота участие ще вземат легендарните катерачи Лин Хил и Франсоа Легран. Цялото състезание може да бъде проследено на живо на http://www.ifsc.tv/София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF