Новини

Радка Петкова с много добър старт в Световната купа по ледено катерене'2011 - шесто място в скоростта, девето - в трудността
10 януари 2011

През изминалия уикенд в Чонгсонг, Южна Корея се проведе I кръг от световната купа по ледено катерене. Състезанието се проведе в двете дисциплини – трудност и скорост. При жените трудността беше спечелена от носителката на световната купа за 2009г. Мария Толоконина. На второ място остана младата надежда на домакините Шин Уун Сеон, която след победата при дебюта си в световната купа миналата година в Бущени, тази година дава заявка за решаваща роля в крайното класиране. На трето място се класира добре познатата ни Луси Хрозова от Чехия, която взима участие и в състезанията по спортно катерене.
При мъжете в трудността изненади нямаше. Първите три места са точно повторение на крайното класиране за световната купа през 2010г. – 1. Маркус Бендлер (Австрия); 2. Парк Хе Йонг (Южна Корея); 3. Максим Томилов (Русия).
В скоросттта тоталната доминация на руснаците продължава с пълна сила със спечелването на трите призови места и при мъжете, и при жените. Особено фрапиращо е положението при мъжете, където първите десет места са заети от представителите на Русия.
България беше представена на състезанието от Радка Петкова, която достойно защити позицията си сред световния елит. В любимата си дисциплина – трудността Радка стартира отлично, заемайки 6-то място в квалификациите. На полуфинала съвсем малко не й достигна за влизане на финала – двете състезателки преди нея я изпреварват с 0.001 точка. Което означава една неовладяна, а докосната хватка в повече. Жалко, Радка заслужава място във финала на всяко едно състезание по ледено катерене. Но предстоят още три кръга, ще стискаме палци. В скоростта Радка успя да направи едно добро класиране, заемайки 6-то място. При системата на елиминациите има и известна доза късмет, който ако работи в твоя полза, може да позволи по-предно класиране с по-слаб резултат от следващите състезателки.

Докато се вълнувахме от резултатите на Радка в събота, в същото време в залата на НСА се провеждаше състезание по Dry Tooling, което е част от подготовката на нашите най-добри състезатели по ледено катерене за участията им в световната купа. Информация и снимки от състезанието може да видите на сайта на организаторите от НСА - http://climbnsa.com/


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF