Новини

Европейско първенство по спортно катерене за мъже и жени, 14-18.09.10, Имст / Инсбрук, Австрия
16 септември 2010

16.09.2010
Приключи и квалификацията на мъжете в дисциплината боулдър. Много добро представяне направи Благовест Лазаров, който зае 25-то място с 4t11 5b12. Състезателите бяха разделени в две групи. Само по-големият брой опити, които е направил за достигане на топ-овете, остави Баджо извън полуфиналите - Килиян Фишхубер, последният в неговата група, който се класира за полуфиналите е също с 4 топа, но от 5 опита. Другият наш състезател Стефан Аврамов се падна в другата група, където постигна 1t1 3b6 и зае 45-то място в крайното класиране. В дисциплината взеха участие 63 мъже.
При жените Ина Джамбазова и Радка Петкова в крайното класиране разделят 31-во място.

15.09.2010
Днес приключиха квалификациите в дисциплината трудност. Шест мъже и три жени успяха да направят ТОП и на двата маршрута и продължават напред с равен брой точки. Седмо-десето място при мъжете се поделя между четирима състезатели с равен резултат. В петък със сигурност ни очкава интересен полуфинал и още по-вълнуващ финал по-късно през деня. При жените  вдисциплината взе участие и Радка Петкова, която зае 38-мо място.
Днес приключи дисциплината скорост. Изненади нямаше и челните места бяха окупирани от представителите на Русия, които спечелиха златния и сребърен медал при мъжете и сребърен и бронзов при жените. Златото при жените успя да извоюва Едита Ропек от Полша. В тази дисциплина се включиха редица състезатели, които никога не сме виждали на официални състезания в скоростта, това е по причина комплексното класиране, което се прави само на световни и европейски първенства, и в което се отчитат спечелените точки от трите дисциплини в спортното катерене. Определено си личи разликата между "скоростните" катерачи и останалите, като изражението й е в три пъти по-слабото постижение на последните от това на победителите.    

14.09.2010
Утре е първият ден от програмата на Европейското първенство по спортно катерене за мъже и жени. Състезанието ще започне с квалификациите в дициплината трудност, в която ще стартират 47 жени и 63 мъже. В четвъртък по програма са квалификациите в дисциплината боулдър, в петък - полуфинали и финали в трудността, в събота - полуфинали и финали в боулдъра. Третата дисциплина в програмата на първенството - скоростта, ще се проведе в сряда. Както на всяко европейско първенство, ще има и комплексно класиране - за състезателите, взели участие и в трите дисциплини.
За първи път състезание по катерене се провежда в два различни града - в Имст ще се проведат трудността и скоростта, в Инсбрук - боулдъра. Домакините от Австрия, многократни организратори на състезания по катерене от най-висок ранг, този път са решили да променят формата, включвайки два града за провеждане на състезанието. Надяваме се това да не създава неудобство на състезателите, които участват в повече от една дисциплина, както е с по-голямата част от участниците.
България ще бъде представена от Ина Джамбазова, Радка Петкова, Стефан Аврамов и Благовест Лазаров. Четиримата ни състезатели ще вземат участие в дисциплината боулдър, а Радка Петкова - и в трудността.
Състезанието ще може да набюдавате от утре онлайн на http://www.247.tv/climbing/freestream  


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF