Новини

Лоши новини от К2 - Петър Унжиев, който участваше в експедиция за изкачване на върха, е починал в лагер 2.
20 юли 2010

През изминалия ден, 19 юли 2010 г., в Интернет се появиха сведения за смърт на К2, като се споменаваше "българин". Вече има потвърждение, че това е Пътър Унжиев, за който преди около 2 седмици съобщихме, че ще атакува втория по височина връх на Земята.


Петър в аклиматизационно изкачване е достигнал лагер 2, около 6700 м. Придружаващият го височинен носач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката. Заедно до лагер 2 Петър се е движел с румънеца с американски паспорт Демиреско (George Dijmarescu). Последният на другия ден също е слязал в БЛ, без да се поинтересува за състоянието на българина. Така Петър е останал сам на лагер 2.

Потвърждението за смъртта му идва от Есар Карим (Essar Karim) от ATP (Adventure Tours Pakistan) - агенцията, която обслужва сборната експедиция, в която е действал и Петър. Причината която се цитира е "височинна болест".

Правят се опити за кореспонденция с обслужващата агенция ATP и със съседни експедиции за да се получат повече сведения. Външно министерство също е уведомено и се очаква отговор от българското посолство в Пакистан.

Петър Унжиев трябваше да действа заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов. По сведения от руски сайт те са излетели от Алма Ата към Исламабад на 17 юли т.г.

Петър е неизменен победител в Обиколката на Витоша през последните години. С това ще остане в сърцата на много планинари и приятели. И с неосъществените си мечти: Манаслу (3 опита) и К2...

Сбогом Пешо!

по материал от climbingguidebg.comСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF