Новини

Държавно първенство по ледено катерене, 19-21.02.2010 г., Скакавица, Рила.
22 февруари 2010

На 20-ти и 21-ви февруари на обекта Висулките в района на Скакавица, Рила, се проведе държавното първенство по ледено катерене. В него взеха участие 23 състезатели от 8 клуба от страната. Пълното класиране в състезанието може да видите тук.
Състезанието се организира от БФКА, комисия “Ледено катерене”, главен съдия беше Герги Пенев, а съдия – откривател – Станимир Желязков. Станимир сме свикнали да го гледаме повече от “другата страна” – като състезател, но и тук се справи страхотно, което е видно и от резултатите в различните кръгове на състезанието. Наградите за призьорите бяха осигурени от ф-ма “Пик 3000”, която за поредна година спонсорира състезанието, като не само предоставя наистина чудесните награди, но и безвъзмездно подпомага предварителната организация и провеждането на проявата.
Предварителната подготовка за състезанието беше започнала още преди седмици, когато Станимир и компания изнесоха многобройния инвентар, необходим за провеждането на състезанието. По мое мнение това е най-трудното за организиране състезание, защото всичко се носи на гръб първо от х.”Пионерска” до х.”Скакавица”, и после нагоре до Висулките, да не говорим за мръзненето на този североизточен склон, обрушването на скалите и леда, мокрите въжета, които трябва да се сушат и т.н. Така че изказваме специални благодарности на Станимир, Жорката, Петко и другите съдии, които успяха да направят необходимата организация, за да протече всичко гладко и навреме.
И докато човешкия фактор в организацията на състезанието беше наистина на висота, времето категорично не ни подкрепи за тази проява. В събота се поставиха температурни рекорди навсякъде в страната, включително и в планините, което доведе до един непрестанен душ навсякъде по висулките и скалите. Нещо повече – леда се стопи драматично, имаше опасност от падане на висулки и трябваше да се направи доста “dry” маршрут за финала в трудността. Но Станимир се справи отлично и с това предизвикателство и финала при мъжете беше изпълнен с интрига до последно. Неделята пък ни “подари” друго време – сняг и вятър в изобилие, но поне застудя и малко стегна леда.
Състезанието се проведе в две дисциплини – трудност и скорост, като в събота се проведоха квалификациите в трудността, а в неделя – финалите в трудност и скоростта. При жените изненади нямаше и Радка Петкова спечели двете титли с лекота. При мъжете в трудността очаквано битката се водеше между Минчо и Бойко, но Минчо надделя. И двамата изкатериха квалификациите до горе, като Минчо беше с по-добро време. На финала на Бойко буквално 1-2 сек. не му стигнаха да включи последната примка, Минчо изкатери финала в лимита, което му донесе и победата в дисциплината. Третият и четвъртият в класирането Тишо и Николай бяха спрени на една и съща хватка поради изтичане на лимита от време за катерене на маршрута - 9 мин. Тук си пролича по-големия опит на Тишо като състезател – той беше включил горната примка, което му даде предимство пред Николай в класирането. Така че поздравления за отличното представяне на Николай!
В скоростта също имаше интрига до последно. Един от фаворитите – Тишо, даде най-добро време в квалификациите, но падна в полуфинала. Друг фаворит – Минчо, падна на финала, което го остави на 6-то място. При това положение Фори нямаше никакъв проблем за спечелване на шампионската титла, следван от Бойко, който спечели втория си сребърен медал, а бронза остана за Дойчин Боянов.


Така изглеждаха висулките първия ден


Състезатели и зрители бяхме разположени на тераски по склона


Първата квалификация в трудността беше изцяло на лед. Не беше проблем за почти всички да я изкачат до горе


Катерене по първата квалификация


Катерене на първа квалификация. Добре се вижда хубавия, слънчев ден. Това, което остава скрито на снимката, е течащата отвсякъде вода, която особено на втората квалификация почти не оставяше по състезателите сухо място. Добрата екипировка си казваше думата, но все пак се катереше по тениски.


Главният съдия Жорката, който остана без глас на скоростта – най-активно подкрепяше състезателите и постоянно приканваше публиката да вика :)


Всички с интерес гледаме катеренето по двата маршрута на квалификациите


Тишо на втората квалификация


Тишо беше един от петимата, които успяха да направят “топ” и на втория маршрут


Милен направи добро катерене на първия маршрут, тръгна много добре на втория, катереше уверено и стабилно, но на едно ръбче сечивото му се отплесна и падна. Жалко, Милен наистина можеше повече


Илко от “Вертикален свят”, който направи едно добро представяне на състезанието и в двете дисциплини – 5-то място в трудността и 7-мо в скоростта


Любо на финала в трудността. А снега се сипеше наоколо и се свличаше от по-горните стръмни склонове и улеи


Тишо на финала трудност. Въпреки че лимита от време го спря по маршрута, той продължи и го изкатери до горе. Но правилата са си правила – имаш 9 мин. и това е положението. Тишо получи една голяма черна точка, защото не спази указанията на Станимир да не закача въжето със сечивото, и нарани бронята на чисто ново въже


Николай се представи страхотно на това състезание, за пореден път доказа, че е отличен катерач и се класира на 4-то място в трудността. Браво, Николай!


Жоро нямаше късмет на финала. Той катери много добре в квалификациите и изкатери двата маршрута до горе. Но във финала не успя да затвърди 5-то си място от квалификацията и остана на 8-то място


Жоро катери по първа квалификация


Дамян Чолпанов по първата квалификация


Ели по втория маршрут в квалификациите - трудност. Тя спечели сребърните медали и в двете дисциплини при жените


Криси по първата квалификация


Минчо, големият победител при мъжете. Страхотен е!


Призьорите в състезанието на награждаването в х.”Скакавица”
Снимки: Петко Тотев, Дойчин Боянов

Текст и коментари към снимките: Дора МариноваСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF