Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм - скоростно изкачване, 20.12.2009 г., Боровец.
21 декември 2009

На 20.12.2009 г. се проведе първото за сезон 2009 / 2010 г. състезание по ски-алпинизъм – държавното първенство - скоростно изкачване. Маршрутът беше с дължина 3550 м. и денивелация 840 м., като минаваше по писта Ястребец 1, финиширайки на старта на трасето за спускане на скиорите алпийци. Победители станаха Георги Радев при мъжете и Ивона Михайлова при жените. Второ място заеха съответно Тервел Тотев и Кристина Георгиева, а трето – Димитър Георгиев и Петя Колчева (официалното класиране може да видите ТУК).

Радващ е големият брой участници в състезанието – 25 мъже, 7 жени и 2-ма юноши, които бяха представители само на софийски клубове. Очаквахме да се включат състезатели и от клубове от страната, могат само да съжаляват, че пропуснаха състезанието.

Подготовката за състезанието започна от предишния ден, събота, когато главният съдия Петко Тотев с помощта на трима съдии трябваше да направим трасето. Ски съоръженията в Боровец работеха от петък, 18-ти декември, като обслужваха пистите Ястребец 2 и 3, обработени с изкуствен сняг. Ястребец 1 поради недостатъчния сняг не беше обработена и отворена за скиори, което за нас се оказа перфектно. Направихме следата за състезанието, надявайки се, че ще остане и за следващия ден. Но още по пътя за София заваля обилен сняг, което означаваше, че в неделя ще трябва да се прави отново. В деня на състезанието времето реши да си поиграе с нас, започвайки деня с дъжд, който в ранните часове на деня в София се изливаше обилно, а надеждите ни, че в Боровец ще вали сняг, уви, не се сбъднаха. Когато пристигнахме към 8 ч. в Боровец, и там кротко и тихо валеше дъжд. За щастие по-късно го обърна на сняг, примесен с дъжд, и така беше до ранния след обед, когато времето взе най-накрая своето решение и заваля категорично сняг. Сравнително топлото време накара главния съдия да не изисква допълнителни дрехи от състезателите, което им позволи да участват с възможно най-леки раници. Георги Радев реши да си “спести” и раницата, което му струваше 30 сек. наказание.

Състезанието беше организирано от БФКА – комисия “Ски-алпинизъм” с любезното съдействие на “Бороспорт” АД и Планинската спасителна служба. Благодарим на спонсорите на състезaнието за предоставените награди – ф-ма Пик 3000, магазин Ред Рок и магазин XCoSports, и за оказаното съдействие от ф-ма Пик 3000 по подготовката и провеждането на състезанието, както и на съдиите по трасето – Станимир Желязков, Георги Пенев, Кирил Макаров, Димитър Димитров и Кънчо Долапчиев.

Състезанието се проведе за втора поредна година в курорта Боровец, като възнамеряваме да стане традиционно и да се утвърди като част от официалното откриване на ски-сезона в курорта.

Снимки от състезанието


Подготовката на трасето в събота. В горната част духаше много силен вятър, за доброто на съдиите на финала се надявахме да утихне...


Финалът на състезанието за ски-алпинистите, за скиорите - алпийци - старт на спускането.


Главният съдия на състезанието Петко Тотев. Пожелаваме на младите ски-алпинисти да успеят да подобрят най-добрите му класирания в ски-алпинизма - 12-то място на Пиера Мента, 4-то място на Европейска купа - Транс Каталан, 10-то място на маратона в Цермат, състезанието с най-голяма денивелация в света - 4600 м. положителна денивелация.


Ястребец 1 не беше обработена, което в съчетание с факта, че беше първото ни качване на ски за сезона, ни правеше малко несигурни... на първите два завоя :)


Жорката тества новите си ски.


Тестът е повече от успешен. Предполагаме, заради скиора :)


Станимир е "човекът зад кадъра" и през двата дни, и няма да го видите на нито една снимка.


Победителят Георги Радев финишира с комфортна преднина, която дори и наказанието от 30 сек. не успя да бъде стопена.


Ще стискаме палци на Гого на световното през март.


Вторият и третият в класирането при мъжете Тервел Тотев и Димитър Георгиев.


Тери финишира.


Димитър Георгиев - Майки.


ПСС - отряд София  трябва да се гордее с членовете на отряда, които спечелиха златен, сребърен и бронзов медал на това състезание. Тук на снимката са  Тери и Майки, Ивона - по-късно.


Слави от "Планинец", който зае 5-то място. Състезателите на клуба се представиха достойно на това състезание, класирайки се непосредствено след медалистите - 4-то и 5-то място за "Планинец" при мъжете.


Слави финишира, след него на 6-то място се класира Цветомир, който въпреки че е последна година при юношите, се състезава с мъжете.


Дидо, и май не е много изморен.


Тино, още един член на отряда на ПСС - София.


Лесно е като си завършил...


Моят фаворит - Лукето :) Този път на 10-то място, но следващия... мисли му, Гого ;)


Влади от НСА и Жоро от "Еделвайс"


Победителката при жените Ивона Михайлова.


Винаги е много засмяна, супер е :)


Петя Колчева. На Еверест или тук е по-трудно?


Криси от "Планинец", която направи дебют в ски-алпинизма с гръм и трясък - второ място на първото състезание, в което участва! Браво, Криси!


Криси


Толкова усмихнати състезателки на финала. Следващият път - двойно по-дълъг маршрут :)


Поредната много усмихната дебютантка - Деница.


Един от доайените на ски-алпинизма у нас - Кънчо Долапчиев, който беше в съдийския състав.


Петя Колчева - брознов медал


Криси получава наградата си за второ място от Кънчо Долапчиев


Майки и Лукето достойно представиха ПСС


Лукето е много горд с 10-то си място, макар че аз бях заложила за него като победител ;)


Майки - 3-то място при мъжете. В ПСС - София дали няма да обявят конкурс за химн, за който да гласуват членовете на отряда, вижте и Тино по-горе и познайте каква музика ще спечели


Тери - състезател на "Витоша", представител на Пик 3000, ПСС и фамилията Тотеви (на снимката с двойно представителство)


Гого, който в последните години е "абониран" за шампионските титли в ски-алпинизма при мъжете. Искаме и други :)


До нови срещи в планината!Текст  и коментари към снимките - Дора Маринова
Снимки - Станимир Желязков
София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF