Новини

От 10-ти до 12-ти юли нашите млади катерачи взеха участие в традиционното състезание по катерене за деца, юноши и девойки от 8 до 19 години - "Petzen Climbing Trophy ".
15 юли 2009

От 10 до 12 юли в австрийското селце Сент Мишел, в близост до Клагенфурт, се проведе традиционното състезание по катерене за деца, юноши и девойки от 8 до 19 години - "Petzen Climbing Trophy ".

Участваха над 250 състезатели от 14 държави: Австрия, Словения, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия, България, Сърбия, Италия, Казахстан, Украйна, Румъния, САЩ и Русия.

Състезанието премина при изключително голяма конкуренция и в трите състезателни дисциплини - боулдър, трудност и скорост. Нашите състезатели доказаха, че по нищо не отстъпват на водещите страни в този спорт Австрия, Словения, Италия и завоюваха 4 сребърни и 4 бронзови медала.

С два спечелени медала си тръгнаха Виктор Генов - 2-ри на боулдър и 3-ти на скорост и Тодор Шарков - 2-ри на трудност и 3-ти на боулдър, и двамата състезатели на АК ”Еделвайс 74”, Килифарево. Медали още  спечелиха: Божидар Любенов - 3-ти на трудност и Ива Добрева - 3-та на скорост, състезатели на АК ”Трапезица 1957” Велико Търново, Антония Флорова - 2-ра на скорост от АТК ”Казанлък” и Христо Алтънчев - 2-ри на скорост от Варна.

На два пъти съдиите съвсем тенденциозно ощетиха наши състезатели, което беше причината да се завърнем без златен медал. В скоростта Антония Флорова безапелационно спечели битката за първото място, но съдиите не признаха резултата с твърдението, че не е докоснала финалния бутон и по този начин златния медал остана за състезателката на домакините. По подобен начин организаторите лишиха Тодор Шарков от златния медал в трудността, като допуснаха състезател от Унгария да използва забранени хватки по финалния маршрут, което му помогна да  го изкатери и по този начин нашият състезател, който премина маршрута с лекота остана на второ място.

Като цяло българите показаха високо ниво на подготовка.

В генералното класиране, което се формира на база резултатите от трите дисциплини Тодор Шарков е втори в своята възрастова група, а  трето място заеха Антония Флорова, Божидар Любенов и Виктор Генов в съответните възрастови групи.

За състезателите ни над 14 годишна възраст предстои в края на август участие в Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки във Франция и това състезание беше част от подготовката за него.


Милен Видиновски


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF