Новини

На 2-ри април 2005 г. се проведе Общо събрание на ФБАК. Присъстваха 29 делегати от 22 клуба. Решенията на Общото събрание ще публикуваме след изготвянето на протокола от стенографката на събранието.
04 април 2005ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ АЛПИЙСКИ КЛУБОВЕ ЗА ПЕРИОДА МАРТ 2004г. – МАРТ 2005г.

Свикването на настоящото общо събрание е редовно съгласно устава на ФБАК. През изтеклата една година, която е предмет на настоящия отчет се случиха следните знаменателни събития, които доведоха до издигане авторитета на българския спорт и на федерацията, а именно:

- проведе се юбилейна експедиция на вр. Еверест в състава, на която Петко Тотев, Тенди Шерпа, Дойчин Боянов, Христо Христов, Николай Петков стъпиха на най-високата точка на планетата;

- проведе се международния младежки фестивал по състезателно катерене и кръг от младежката европейска купа, където бългаските състезатели постигнаха изключителен успех завоювайки десет призови места;

- на световното първенство в Единбург Шотландия Благовест Лазаров постигна най-големият успех в историята на състезателното катерене в България и стана вице-световен шампион в най-конкурентната група сред 56 участници;

- чествахме 75 годишния юбилей от организираното алпийско движение у нас.

Още тук искам да отбележа, че ще бъде некоректно от наша страна, ако не отдадем дължимото на старото ръководство за организирането и провеждането на експедиция Еверест.

Отчета е изготвен в две части - организационно структурен и финансов.

І. Организационна структура на ФБАК

Към настоящия момент във федерацията членуват 36 клуба с общо 360 члена.

Управителния съвет на ФБАК в състав Николай Панайотов, Станимир Желязков, Антон Хиджов, Минко Занковски, Петко Тотев, Явор Панов, Михаил Михайлов, Малчо Малчев, Калин Гърбов, Георги Димитров и Кирил Русев проведе 10 редовни заседания през изтеклия период.

1.Комисия по алпинизъм – председател Кирил Русев, Станимир Желязков, Милкана Русева, Огнян Балджийски, Минко Занковски и Михаил Михайлов. Основна задача пред комисията бе осигуряването и провеждането на алпиниадите от държавния календарен план. Въпреки изключително трудното финансово положение, в което се намира федерацията бяха проведени екологична алпиниада в гр. Враца със средства спечелени по проект. Проведе се и международната катерачна среща в същия район, като в организацията и финансовото подпомагане се ангажира община Враца. Освен това се проведоха и регионални алпиниади край В. Търново, станалата традиционна зимна катерачна среща в Северния Джендем организирана от възпитаниците на училището в Черни осъм.

Най-после се проведе и курс за инструктори по алпинизъм за начално обучение. Същият бе организиран съвместно с НСА и заплатен изцяло от участниците. Всички успешно завършиха курса и получиха държавни свидетелства.

Комисията изготви структура и програма, която е приета от УС за обучението на инструкторски кадри за нуждите на алпинизма и дейностите произхождащи от него.

През м. януари 2005г. се организира и проведе традиционния зимен катерачен сбор край х. Плевен, а през м. Февруари - държавния шампионат по ледено катерене край х. Скакавица.

2. Комисия по ски-алпинизъм – председател Антон Хиджов и членове Кирил Русев, Тодор Тодоров, Минко Занковски, Васил Флоров, Николай Проев, Любов Хлебарова.

Комисията се намираше най-неблагоприятната ситуация заради сезонноста на спортта, а именно зимата на 2004/2005г. Това се дължеше на липсата на финансови средства в сметката на ФБАК, поради неиздължаване от страна на ММС съгласно подписания договор за 2004г. Въпреки това бяха проведени състезанията по ски алпинизъм за купа Черни осъм, купа Мальовица и купа НСА. Трябва да подчертаем, че тези прояви бяха организирани без финансовата подкрепа на ФБАК. Проведе се и държавното първенство по ски алпинизъм през м. март като в него взеха участие 36 състезатели. То се осъществи след финансовото подпомагане от страна на федерацията и намерените спонсори от страна на председателя на комисията.

Бе сформиран национален отбор в състав Васил Флоров – треньор, Камен Тотев, Росен Босев, Георги Радев, Николай Диков. Проведе се тренировъчен лагер - етап от подготовката за предстоящия кръг от Европейската купа в Словакия.

3. Комисия по състезателно катерене. През изтеклия период комисията бе в състав: Георги Димитров – председател и членове Малчо Малчев, Валери Баровски, Явор Панов, Георги Георгиев, Калин Гърбов, Милен Видиновски, Николай Недялков, Димитър Цолов, Димитър Павлов. Комисията се събираше на заседания както в офиса на ФБАК, така и на някои от стартовете от Държавната купа. Като цяло можем да кажем, че възникналите въпроси се решаваха своевременно.

През този период не се проведоха планираните курсове за подготовка на кадри, поради липса на финансови средства.

3.1. Вътрешен календар.

Участие в състезанията от Държавния календар по катерене в дисциплините скорост, трудност и боулдър през 2004

СЪСТЕЗАНИЯ СКОРОСТ И ТРУДНОСТ

Мъже, жени

Купа “НСА-Академик” – 27-28 март.Участват 37 мъже и 12 жени
Купа “Кайлъка” – 1-2 май.Участват 26 мъже и 7 жени
Държавно първенство – В.Търново – 15-17 октомври.

Деца, юноши и девойки

Купа “Елена” – 22-23 май.Участват около 70 състезатели.
Купа “Роза”-Казанлък – 19-20 юни.Участват около 60 състезатели
Държавно първенство – В.Търново – 15-17 октомври.

БОУЛДЪР

Купа “Килифарево” – 24-25 април Участват 29 мъже и 9 жени.

Държавно първенство – Казанлък -31.07-01.08-Участват 9 мъже и 7 жени

Като цяло състезанията се провеждаха според възможностите на организаторите. Съществен принос за успешното им протичане беше електронната обработка на резултатите.

Основен проблем през тази година беше недостатъчното медийно отразяване на състезанията, и невъзможността да бъде осигурен предвидения по регламент награден фонд. В резултат на това, броят на състезателите намаля значително. Като пример следва да посочим Държавното първенство по боулдър в Казанлък.

3.2. Международен календар 2004

През 2004г. беше изготвен план за подготовката и участието на националните отбори (младежи и девойки, мъже и жени) на състезанията от международния календар. По план първото участие на младежкият отбор беше състезанието в Имст, Австрия (I-ви кръг от Европейската купа, 15-16.05.2004г.). В него взеха участие 7 състезатели, като най-добри постижения дадоха Спасина Недялкова - 5 място в дисциплината трудност (14-15 години), и Благовест Лазаров - 8 място в същата дисциплина. Всички други състезатели се представиха по-добре в сравнвние с предходната година, което ни амбицира да проведем още по-активна подготовка за следващите стартове.

Третият кръг от Европейската купа, домакин на който беше България се проведе от 20 до 22 август във Велико Търново. След 3 подготвителни лагера, в основния състав влязоха 9 състезатели, а още 9 бяха допуснати до участие на клубни и собствени разноски. След неуспешния опит да завоюваме медал на Световното първенство и кръговете от Европейската купа през 2003г., треньорският екип и новото ръководство на Федерацията си постави трудната цел да завоюва поне 3 медала. Бяхме изключително удовлетворени от 10-те призови места, съответно:

-Благовест Лазаров- 1-во място(скорост) и 3-то място(трудност) при 14-15 годишните;

-Андрей Кехаяминчев- 1-во място(скорост) при 18-19 годишните младежи;

-Калоян Добрев- 2-ро място(скорост) и 7-мо място(трудност) при 16-17 г.;

-Методи Зарчев- 2-ро място(скорост) и 6-то място(трудност) при 14-15г.;

-Стефан Аврамов- 3-то място(трудност) при 18-19г.;

-Илия Карев- 3-то място(скорост) и 8-мо място(трудност) при 18-19г.;

-Спасина Недялкова- 3-то място(скорост) и 7-мо място(трудност) при 14-15г.;

-Тихомира Недялкова- 3-то място скорост и 8-мо място(трудност) при 16-17г.;

Отлични резултати постигнаха и най-младите ни катерачи в Младежкия международен фестивал, което показва, че имаме потенциал от талантливи състезатели.

От 8 до 12 септември се проведе Световното първенство по състезателно катерене в Единбург, Шотландия. В него взеха участие 310 състезатели от 30 държави, четирима от които - наши състезатели. В дисциплината трудност имахме двама полуфиналисти- Благовест Лазаров и Спасина Недялкова. След като преодоля успешно и полуфиналния маршрут, Благовест се класира на финал. Тук той постигна най-големият успех в историята на състезателното катерене в България и стана вице-световен шампион в най-конкурентната група сред 56 участници.

След финалния кръг от Европейската купа в Словения, където някои състезатели имаха реални шансове да завоюват челни места в генералното класиране, Благовест Лазаров остана 5-ти в ранг-листата.

За всички успехи огромна роля изиграха проведените преди всяко състезание подготвителни лагери на новопостроената изкуствена стена в Двореца на Културата и спорта във Велико Търново.

3.3 Проблеми:

Организационни:

Поради недостатъчния брой състезания от Държавния календар, през годината за деца, младежи и девойки, бяхме ограничени в избора си на състезатели за разширеният състав на националния отбор във всички възрастови групи. Не се проведоха състезанията в Русе, Ямбол, Карлово поради неизпълнени договорености между Федерацията и фирмите производителки на изкуствени стени и между ФБАК и клубовете домакини, а именно, на клубовете не бяха предоставени нови стени от по 30 кв.м.

По този начин се ограничиха възможностите за подготовка на състезателите в клубовете и възможностите за развитие на спорта.

Поради недостатъчният бюджет за подготвителните лагери, нямаше организиран транспорт, хранене, настаняване.

Въпреки тежкото състояние на федерацията през тази година двама треньори работиха за подготовката на младежкия национален отбор по време на лагерите и участието в международния календар. За първи път беше сформиран детски национален отбор от 9 до 13 години, който проведе подготвителни лагери и взе участие в две международни състезания в Равена, Италия и В.Търново, България.

Технически: Липса на спортни екипи и техническо оборудване на състезателите (обувки, седалки, въжета и осигурителни системи).

Финансови:

Поради непреодолимата задлъжнялост на федерацията и установеното тежко финансово състояние след направените проверки от инспектората на ММС, финансирането на националния отбор беше сведено до минимум. Четирите подготвителни лагера от април до края на юли се проведоха с намалено времетраене, а всички организационни разходи за тяхното провеждане бяха изплатени в края на м. август. Тези проблеми са създадени от наложителните плащания на такси от 1997 до 2003г., неизплатени от предишните ръководсва на ФБАК към Международната асоциация по състезателно катерене.

Участието в международните стартове беше изключително проблемно, тъй като ФБАК успя да покрие само частично пътните разходи, а останалите разходи бяха за сметка на участниците, спонсори и клубове.

Липсата на финанови средства не позволи и тази година да бъде закупена видеокамера, която да подпомогне работата на треньорите по време на лагерите и състезанията. До този момент не са разработени нови маршрути на скали, което намали възможностите за разнообразие на лагерите и тренировките.

Всички тези проблеми водят до липса на цялостно организационно и техническо обезпечаване на спортно-състезателния процес.

Предложения:

Предлагаме на ФБАК:

- Да разработи и предложи сключване на договори за спонсориране на националните отбори с фирмите-производителки и вносителки на спортна екипировка за спортно и състезателно катерене.

- Считаме, че ФБАК трябва да преразгледа структурирането на проекто- бюджета за следващата година и във връзка с дългосрочната програма за развитие на състезателното катерене да се разработи и защити проект за получаване на повече финансови средства.

4. Комисия по сигурност, екипиране и екология.

Комисията е в състав Петко Тотев – председател, Кирил Русев, Милкана Русева, Орлин Колов, Иван Андонов, Теодор Кисимов, Христо Христов, Станимир Желязков, Калин Гърбов, Димитър Цолов.

Поради наложилите се ограничения във връзка с финансовите проблеми на федерацията, комисията ограничи до минимум своята дейност. Въпреки това продължиха да се екипират маршрути(района на Устето), като средствата за закупуването на материалната база бяха осигурени от фирма “Пик 3000”. Всъщност тази фирма се превърна в основен спонсор на тази дейност, но докога? Проведе се и курс за екипиране край Велико Търново.

5. Комисия връзки с обществеността. Председател Михаил Михайлов, Кирил Русев, Сандьо Бешев.

Изключително трудното положение на федерацията доведе до невъзможност до стартиране на рекламна дейност на същата. Това доведе и до напускане на М. Михайлов на УС, което той формулира като несъгласие с начина на действие на същия.

Въпреки това бе организиран и честван 75 годишния юбилей, издаден бе сборник 75 години алпинизъм, финансово подпомогнахме издаването на летописа “Върхове” и е направен нов сайт на ФБАК от фирма Бианор. Федерацията е съорганизатор на фото изложба “Планината Аръ – снежния исполин на Анадола” с автор Камелия Атанасова.

Трябва да подчертаем, че всичко това бе финансирано изцяло с външни средства. В сайта е разработена ценова листа за рекламиране.ІІ. Финасово състояние.

Финансовото състояние е предмет на финансовия отчет, но в доклада ще се опитаме да отбележим факторите довели до това състояние. За някои от проблемите споменахме при отчета на комисията по състезателно катерене, но тук ще ги систематезираме.

Преди една година, когато застанах пред вас и поех редица от обещания за бъдещата работа ни работа аз, а и целия УС неподозирахме каква е истинската картина.

1. Огромни задължения към международните организаци в които ФБАК членува. Например не плащане на членски внос и такси от 1997г. Стигна се дотам, че федерацията бе на крачка от изключване от UIAA на конгреса в Делхи през есента на 2004г. Заради неплатен членски срок за 2004г(срока за плащане е до края на м. Март за годината на плащане в противен случай се плащат лихви). За излизането от това меко казано конфузно положение членския внос бе платен на място след устната уговорка с проф. Пиратински на когото в момента дължим 650 евро.

2. Липса на елементарна финансова дисциплина от страна на хората имащи право да оперират с финансовите средства. Тук визирам бившите председатели Н. Петков и И. Масларов. Това се вижда от констативния протокол от направената проверка от инспектората на ММС, които бе предоставен на клубовете за информация. Бе ни поставен срок за изправяне на допуснатите слабости. Чест прави на Н. Петков, че дойде и оформи всички документи касаещи неговия мандат, а И. Масларов въпреки многократните покани, дори нотариални до момента не се явява. Много време и енергия ни отне събирането на отчетни документи от клубовете допуснали слабости през този период.

3. Длъжници на Федерацията – физически лица, които са получил средства, но по една или друга причина не ги отчитат или връщат.

4. Задлъжнялост към фирмите производителки на изкуствените катерачни стени, съгласно подписаните договори с федерацията. Благодарение на “благонамереността” на г-н Масларов, който си позволи да оспорва заведените искове, въпреки постигнатото споразумение с фирмите след като вече е освободен като председател от ОС, дълговете нараснаха и към момента дължим 41 000лв.

5. Задлъжнялост към отделни фирми, организатори на състезания и състезатели взели участие в различни прояви през 20004г.

6. Лошо финасово управление на целевите средства за подготовката и провеждането на експедиция “Еверест – 2004”. (справка констативния протокол). Друг проблем, който доведе до финансовия колабс на федерацията това е пренасочването на средства от сметката за дейност(осигуряваща средства за изпълнението на календарния план и функционирането на офиса) в сметката на експедицията. Много късно приключи финансово същата. Стигна се дотам, че се наложи да прибегнем до нотариални покани. В крайна сметка това ни отне много време, а от друга страна ММС, който е основния спонсор на тази проява спря финансирането с мотив, че трябва да предадем финансов отчет.

7. Не превеждането на време на последния транш от договора с ММС. На практика от края на м. август 2004г. до м февруари 2005 ММС не превеждаше пари.

Трябва да отбележим, че въпреки големите трудности за изтеклата година получихме от министерството добра оценка за нашата дейност и работа.

Ще си позволя да предложа на уважаемите делегати да направят трезва преценка на настоящото положение и при приемането на бюджета за 2005 г. да подходим консруктивно. Изход от това положение има и това се вижда от договора подписан с министерството за финансиране през 2005г. При едно разумно разходване на средствата най-отговорно мога да заявя, че през тази година федерацията ще приключи без финансови задължения. По този начин усилията на УС ще бъдат насочени към решаването на задълженията ни вменени в устава, а не занимаване с финансови проблеми. Накрая ще си позволя да отправя следния призив към всички вас – нека престанем да се делим на алпинисти, катерачи, ски алпинисти “паркетчии” и тем подобни, а да се обединим в името и доброто на ФБАК. Необходимо е да надраснем тесните интереси и да обединим усилията.
София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF