Новини

През изминалия уикенд се проведоха две световни купи с българско участие.
19 януари 2009През изминалия уикенд се проведоха две световни купи с българско участие.Във Вал Даоне, Италия, се проведе I кръг от Световната купа по ледено катерене за мъже и жени, дисциплина “Трудност”. В него взеха участие 58 мъже и 19 жени от 16 страни. България беше представена от национален отбор в състав – при мъжете Станимир Желязков, Минчо Петков, Емил Борисов, при жените – Радка Петкова.

Състезанието беше спечелено от австриеца Маркус Бендлер, следван от швейцарците Патрик Ауфденблатен и Самуел Антаматен. При жените победителка е Мария Толоконина от Русия.

България имаше своя полуфиналист в състезанието - Минчо Петков, който успя да преодолее квалификациите и зае 14-то място в крайното класиране.

Състезателите при мъжете бяха разделени в две квалификационни групи, като първите 10 се класираха за полуфинала.

Останалите българи постигнаха следното класиране в техните квалификационни групи: Тихомир Димитров – 13-ти в квалификационна група “Б”, Емил Борисов – 19-ти, Станимир Желязков – 21-ви в квалификационна група “А”.

При жените Радка Петкова не успя да се класира за финала и зае 12-то място в крайното класиране.Отново в Италия, в Албосаджия, област Ломбардия се проведе II кръг от Световната купа по ски-алпинизъм – “Индивидуално” – 24-то издание на състезанието “Valtellina Orobie”. Маршрутът, който преодоляха състезателите беше с обща положителна денивелация 1780 м. и 20 км. дължина. На старт застанаха 215 мъже и 23 жени. Победител при мъжете е швейцарецът Флорен Троиле, следван от представители на домакините. При жените състезанието беше спечелено от французойката Летисия Ру, която в последните години е безапелационна победителка в състезанията по ски-алпинизъм.

Българските състезатели Герги Радев и Ивона Михайлова не завършиха състезанието.Следващият уикенд, 24-25 януари, отново ще следим изявите на българите. В Швейцария ще се проведе Световно първенство по ледено катерене, а във Франция - III кръг от Световната купа по ски-алпинизъм.Дора МариноваСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF