Новини

Отлично представяне на българите на Европейското първенство по състезателно катерене за мъже и жени, 15-18.10.2008 г., Париж, Франция.
20 октомври 2008Европейско първенство по състезателно катерене за мъже и жениОт 15-ти до 18-ти октомври в зала “Берси” в Париж се проведе Европейско първенство по състезателно катерене за мъже и жени. В него взеха участие над 200 състезатели от 26 страни. Състезанието се проведе при огромен интерес от страна на публиката – финалите бяха наблюдавани от над 5000 зрители в залата.България взе участие в шампионата с трима състезатели. Отлично представяне направи Ивайло Кръстев, който в класическата дисциплина – “Трудност”, постигна 14-то място в конкуренцията на 74 състезатели. Това е най-доброто класиране на българин в тази дисциплина на състезание от такъв ранг. Шампионската титла беше спечелена от Патси Усобиага (Испания), следван от Томаш Мражек (Чехия) и французина Мануел Ромен.

Другите двама наши представители в дисциплината заеха – Ивайло Радков – 44-то място, Благовест Лазаров – 58-мо място.В дисциплината “Боулдър” отново много добро класиране на български състезател - Благовест Лазаров зае 25-то място. Това е най-доброто класиране на българин в тази дисциплина на Европейско първенство. Само двата опита в повече, които направи на квалификациите, разделиха Благовест от класиране в полуфиналите. Първото място беше спечелено от опитния французин Жером Майер, който на финала успя да изкатери и четирите боулдъра. Второто място остана за Килиан Фишхубер (Австрия) с три изкачени боулдъра, който само с един опит по-малко изпревари третия в класирането – Седрик Лаша (Швейцария).

Другият българин - участник в дисциплината Ивайло Радков зае 59-то място.В дисциплината “Скорост” Благовест Лазаров се класира на 28-мо място. Шампионската титла беше спечелена от Евгени Вайценковски (Русия), следван от двама представители на Украйна – Максим Осипов и Максим Стенковой.При жените дисциплината “Трудност” беше спечелена от 16-годишната Йохана Ернст, която спечели по безспорен начин – “Топ” на финала. Младата австрийка направи истински фурор при дебюта си при жените тази година, спечелвайки Световната купа за 2008 г. и европейската титла. Второто и третото място останаха за словенките Мая Видмар и Мина Маркович.Дисциплината “Боулдър” беше спечелена от словенката Наталия Грос, която беше поредната безспорна победителка - на финала изкачи и четирите боулдъра. Считаната за фаворитка Анна Щор (Австрия) остана втора с изкачени три боулдъра. Третото място беше спечелено от Хана Митбое (Норвегия) също с три боулдъра, но с достигната една бонус-хватка по-малко.В дисциплината “Скорост” традиционно силните рускини бяха изпреварени от полякинята Едита Ропек, която се окичи с шампионската титла. Втора и трета останаха Олга Морозкина и Юлия Левочкина.Дора Маринова

Изп.секретар

Българска федерация по катерене и алпинизъм
София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF