Новини

Заседание на УС на БФКА и комисия "Ски-алпинизъм", 29.01.2008 г., Спортната палата.
31 януари 2008ПРЕПИС-ИЗВЛЕЧЕНИЕ

От Протокол № 2 от заседание на Управителния съвет на Българска федерация по катерене и алпинизъм, проведено на 29.01.2008 г. в Спортната палата

ПРИСЪСТВАТ: Кирил Русев, Николай Петков, Станимир Желязков, Антон Хиджов, Минчо Петков, Михаил Михайлов

Комисия “Ски-алпинизъм” - Николай Панайотов, Александър Шопов, Георги Радев, Благовест Ангелов

Марин Маровски, Тодор Тодоров, д-р Олег Чолаков, Слави Асенов, Янко Танчев, Петко Тотев

Елисавета Първанова, Иван Василев - контролен съвет

ОТСЪСТВАТ: Никола Недялков, Бойко Лалов, Боян Петров, Здравко Петков, Дойчин БояновПРИ СЛЕДНИЯ ДНЕВЕН РЕД:1. Трагичният инцидент на х. «Плевен»

Кирил Русев открива заседанието. Дава думата на Мартин Маровски, представител на организаторите на проявата – АК «Черни Осъм», да даде информация по случая.

Мартин Маровски докладва, състезанието започва в 10 ч. Причината за старта на състезанието в този час е, че далечните постове от съдийския апарат са имали нужда от повече време да ги достигнат. Съобщено е от съдиите на горните постове, че на билото духа вятър – не много силен. На първата контрола първи преминават отбора Георги Радев – Благовест Ангелов, след тях се е движел Асен – на около 50-60 м. На контролата на Мургата му се прави забележка, че не се движи заедно със съотборника си. Изчаква съотборника – Янко Танчев. При изкачването на парапета по северния ръб на Саръкая съдията му прави забележка да се закачи за парапета, Асен изпълнява указанието. По средата на парапета в бил видимо уморен. Време – около 1-1,5 ч. след старта. По парапета движението е с котки и самохват, следва рапел около 30 м. Там му е направено предложение да се откаже, поради видима умора. Следва изкачване по парапет към Саръкая – 100-150 м. По време на движението по парапета е допустимо от съдиите разкъсване на отборите, за да се избегне едновременното движение на много хора по него. Асен излиза на Саръкая по състезателното трико. Към 14.50 ч. Мартин Маровски дава сигнал за прекъсване на състезанието на всички съдии. Към 15 ч.получава сигнал, че има проблем с Асен. Постове на ПСС е имало по парапета. От състезателите е изисквано като екипировка аптечка, пипс, ветроупорни дрехи. Асен е искал допълнително вода от съдиите – на поста на Саръкая е изпил близо 0.5 л. вода. Спасителите и състезателите са изкопали траншея, за да го скрият от силния вятър, завили са го с фолио и наличните дрехи.

Д-р Олег Чолаков (председател на медицинската комисия на ПСС, член на Международната асоциация по планинско спасяване) Само съдебната медицина може да даде обективни данни за причината за смъртта. Според него има две възможни причини – хипогликемия или стимуланти. Познавайки Асен, неговата тренираност, подготовка и опит, счита, че е малко вероятно той да не познава организма и възможностите си. Предполага, че стимулантите са по-вероятната причина. Счита, че има причина организма му да реагира необичайно, дори и обикновена настинка би могла да предизвика необичайна реакция. Счита, че само студа не е възможна причина за смъртта му.

Янко Танчев (в един отбор с Асен) – след като излиза на Саръкая, вижда напред 3-ма състезатели, Асен е последен. Вижда Асен да пада, става, пак пада, става. Разбира, че нещо не е наред и ускорява ход, стига при него за около 5 мин. Наоколо са двама зрители – единия със ски. Асен е замаян, промълвява «Течност», Янко му помага да се изправи, подкрепя го да стои прав, дава му вода и аминокиселини, Асен едва успява да преглъща. Не е можел да движи ръцете си, били са много измръзнали, вкочанени, сгънати, едната ръкавица е била скъсана. Слагат му ветроупорно яке. Изпраща зрителя със ските да извика поста на Млечния Чал. Събитието се случва на около 100 м. от металното въже. На старта е бил без очила, храна и вода, Янко го е накарал да отиде да си вземе, Асен го е изпълнил. Янко остава горе с Асен около 30 мин., след което слиза надолу.

Николай Панайотов – бил е на Млечния Чал през деня, вятъра не е бил толкова силен. Маршрутът е бил перфектен. Препоръчва ако има ученици от Училището за планински водачи от Черни Осъм като съдии да бъдат разположени на по-долните постове. Ученици от училището са му казали, че Асен не е закусил сутринта преди старта. Преди да изпадне в криза, Асен е бил изложен 10-15 мин. на вятъра на билото, на парапета, по който се излиза на билото, е завет. Марин Хитров и Емил Нешев от ПСС, които са били най-близкия пост са направили всичко необходимо за долекарска помощ. Смята, че всички действия по спасяването са адекватни. Според него причина за нещастния случай е изцяло на Асен – неправилно разчитане на силите, неподходяща екипировка. Още от долу се е виждало, че горе на билото духа.

Олег Чолаков – хипотермията идва по-късно. Ако не се е хранил преди състезанието, може би му е било лошо.

Николай Петков пита за колко време е очаквано да бъде преминат маршрута?

Георги Радев – състезател – Стартирали са по трика, преди билото са се облекли и са продължили нагоре. До Саръкая са стигнали за 2 ч. Той е изпил около 1 л. вода по маршрута, времето, за което са финиширали е 3,45 ч.

Петко Тотев – районът е много труден за провеждане на състезания. Често са възниквали трудности, когато маршрутът минава по билото. Трудно е да се напусне билото, за да се слезе към гората. Проблемът е заложен още с дългото ходене по дългото било. Такъв маршрут се явява като капан за състезателите, защото излезли веднъж на билото, трябва да продължат по него. Много е дълъг маршрута за нивото на състезателите в България. Маршрутът е дълъг и много равен. Последните състезатели обикновено имат двойно време на победителите. С такъв маршрут и време на стартиране има вероятност при проблем да трябва да бъде решаван в тъмната част на деня. Прогнозата е бил за силен идващ вятър. Добре е винаги да има резервен маршрут. Учудва се защо ПСС опитват да изнесат нагоре спасителна шейна акия, а не и спален чувал. Навсякъде по света се избягва правенето на състезания по дълги била – за да има възможност за бързо напускане на маршрута. Трябва да има ясна концепция за аварийна ситуация, случваща се където и да било по трасето и начини за напускане на трасето. Счита, че не е имало план за действие – какво се прави при аварийна ситуация на билото.

Станимир Желязков – вятъра беше много силен, движението по ръба беше проблемно.

Олег Чолаков подкрепя становището на Петко Тотев. Смята, че трябва да се направят изводи в две посоки: 1. Да се вземат под внимание препоръките на Петко Тотев; 2. Да се обърне внимание на състезателите относно тяхната подготовка, храна, вода, тактика по време на състезанието.

Антон Хиджов – прави си извод, че за всяко състезание трябва да се консултират организаторите.

Александър Шопов – Прекалено амбициозен е маршрута за нивото на състезателите у нас. Още от сряда е имало прогноза за настъпващо лошо време. Счита, че трябва да се въведе лимит за преминаване на контролни точки по трасето.

Тодор Тодоров смята, че федерацията трябва да наложи на съдиите стандарти, които стриктно да се спазват. Обявява че няма да организира повече състезания докато федерацията не изготви такива стандарти.

Николай Панайотов предлага следните мерки: 1. Абсолютно да се забрани на състезателите да се записват в последния момент преди старта; 2. Да се дадат права на техническия ръководител на състезанието. Заедно с главния съдия да взимат решение за прекратяване на състезанието; 3. Обезпечаване на съдийството – поне 10 души; 4. Охрана от ПСС; 5. Да се проверява екипировката на състезателите на старта и по време на състезанието, може и на финала; 6. Да се следи стриктно за предсъстезателен преглед; 7. Да има представител на БФКА.

Николай Петков – когато се пише името на БФКА като организатор, трябва да е ясно с кого от БФКА контактуват организаторите.

Николай Панайотов предлага да има назначен технически делегат, назначен от УС.

Александър Шопов подкрепя предложението на Николай Панайотов.

Петко Тотев смята, че такъв делегат трябва да е независим от организаторите, трябва да бъде посочен от комисията.

Николай Петков смята, че трябва да има ясното съзнание, че такива неща могат да се случват. Няма начин в дейностите на федерацията да има пълна сигурност.

Станимир Желязков предлага да бъде изпратен човек от комисията да завърши международен курс за съдии по ски-алпинизъм.

Предложено е:РЕШЕНИЕ № 1УС на БФКА ще назначава технически делегат за всяко състезание по ски-алпинизъм. Останалите технически лица са главен съдия и технически ръководител

Приема се единодушно.

РЕШЕНИЕ № 2УС на БФКА ще изпрати на курс за международен съдия по ски-алпинизъм посочен от комисията човек.

Приема се единодушно.РЕШЕНИЕ № 3УС на БФКА задължава комисията да актуализира правилника за провеждане на състезания по ски-алпинизъм.

Приема се единодушно.

РЕШЕНИЕ № 4Технически делегат на държавното първенство по ски-алпинизъм в Банско, 2-3 февруари е Николай Панайотов.

Приема се единодушно.

Поради изчерпване на дневния ред заседанието се закрива.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

/КИРИЛ РУСЕВ/

ПРОТОКОЛ:

/ДОРА МАРИНОВА/
София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF