Новини

неАлпиниада - Враца 2023
25 септември 2023

Целта на неАлпиниадата е популяризиране на мултипич и традиционното катерене в България чрез споделяне на опит.
На 30-ти септември и 01-ви октомври катерачи с опит ще "подадат ръка" на други, които искат да започнат да катерят мултипич и традиционно, но им липсва една последна стъпка – да пробват и да видят как се прави на практика.

Организатор: Клуб по Екстремни Спортове "Вратица"

Програма:
Петък - 29.09 от 18:00 ч.
откриване и техническа конференция
Събота - 30.09 от 08:00 до 18:00 ч.
от 08:00 до 12:00 ч. Катерене с водачи
от 12:00 до 14:00 ч. 🆘"Другарска взаимопомощ на скали"
от 14:00 до 18:00 ч. Катерене с водачи
Неделя - 01.10 от 08:00 до 15:00 ч.
от 08:00 до 14:00 Свободно катерене
15:00 Закриване

Катериш спортни маршрути с категория 6а, умееш да осигуряваш и искаш да надникнеш в необятния свят на мултипич и традиционното катерене?
Това събитие е за теб!
Нямаш с кого? Ние ще ти намерим!

Предлагаме ти възможността в свръзка с опитен катерач да изкатериш поне един маршрут (2-5 въжета), като по време на катеренето акцент ще бъде споделянето на опит. Това включва всичко от избора на маршрут, през стратегия, инвентар, площадки, осигуровки и комуникация до безопасното връщане.

Катерачите с опит ще бъдат хора с дългогодишна практика на скали, участвали са на алпиниади и познават отлично маршрутите, които ще катерят.

Катеренето ще се осъществява в свръзка 1 + 1 или 1+2. Един опитен катерач + един неопитен или един опитен катерач + двама неопитни, като решение относно броя на неопитните катерачи в свръзката ще се взима в зависимост от опита на самите катерачи и спецификите на избрания маршрут.

По време на катеренето водач ще бъде единствено опитния катерач. Неопитните катерачи ще се движат като втори.
Изборът на маршрут ще бъде съобразен с възможностите на всеки един катерач и ще бъде извършен от предварително подготвен списък с маршрути.

СПОДЕЛЯНЕ НА ОПИТ
Докато едни се катерят на дългите маршрути, други ще могат да присъстват на "работилници" за поставяне на традиционни осигуровки, изграждане на площадки и работа с алпийски инвентар. Това ще се случва в района на голямата беседка от стрната на алпийския дом.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Трябва да можеш да катериш с горна осигуровка спортни маршрути с категория около 6а, да умееш да спускаш рапел и да си напълно уверен в осигуряването на водача. Добро здравословно състояние и физическа форма. Пълнолетие.

НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА
Всеки участник трябва да разполага със седалка, еспадрили, каска, осигурителен ремък, рапелно устройство тип „реверсо“, четири карабинера с муфа и ринг с дължина около 35 см. и дебелина 6-7 мм. за самозатягащ възел.

ЗАПИСВАНЕ - Всички места са заети към 21.9.2023 г.!
В рамките на 01 октомври, всеки от водачите на свръзки ще се постарае да изкатери около два маршрута, което предполага ограничен капацитет на организираните катерения. Тоест местата са ограничени и предварителното записване е препоръчително.

ДЕЦА
На 30-ти и 01-ви ще бъдат организирани установки за катерене за децата. Идеята е да имаш къде да ги оставиш за няколко часа докато се изкатериш.

СИГУРНОСТ
За сигурността на мероприятието на 30-ти септември и 01-ви октомври, в рамките на посочените часове, ще се грижи ПСС.
Цялостното финансиране на участието на ПСС се покрива от Българска Федерация по Катерене и Алипинизъм.

ЦЕНА
Събитието е напълно безплатно и некомерсиално. Организация се осъществява на доброволни начала и е за собствена сметка.
Подробности и форма за записване ще последват в дискусиите към събитието.
Ако имате въпроси, чиито отговор смятате, че би бил от полза и за други участници, то можете да го задавате в дискусиите. Ако е нещо което касае само вашето участие, то ни пишете в месинджър. Ще се стараем да отговаряме в рамките на деня.

С ПОДКРЕПАТА НА:
Българска федерация по катерене и алпинизъм

Фейсбук страница на проявата - ТУК

Тагове:

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF