Новини

Три състезания по спортно катерене се проведоха през изминалия уикенд.
02 май 2023

Измина поредният "горещ" уикенд за състезателите по катерене и нашата федерация. В Сеул, Южна Корея се проведе втория кръг от световната купа в дисциплината боулдър за мъже и жени с участието на тримата ни най-добри състезатели в този спорт. Слав Киров зае 29-то място, с което значително подобри предишното си най-добро класиране при мъжете на световна купа. Николай Русев също е във възход от миналия уикенд в Хачиоджи и зае 37-мо място. Алекс Тоткова продължава да има затруднения в тази дисциплина и остана на 75-то място. Поради силния дъжд в петък състезанието се проведе само в два кръга - квалификация и финал, в който участие взеха класиралите се полуфинала. Победител отново е френският състезател Межди Шалк, следван от Томоа Наразаки от Япония и представителят на домакините Чонгвон Чон (Jongwon Chon) При жените титлата грабна Михо Нонака от Япония, следвана от Ориан Бертон - Франция и Брук Работу от САЩ. 


Слав Киров по време на квалификацията на световната купа в Сеул.
Сн. Васил Киров

По същото време в Каунас, Литва се проведе втория кръг от европейската купа за юноши и девойки в дисциплината боулдър. При юношите U18 Боян Киров нямаше проблеми с класиране за финала, където зае 4-то място. Боян постигна 1 топ и 3 зони, като единствен от финалистите успя да изкатери 4-тия боулдър. В същата възрастова група при девойките Валисия Мей е на 13-то място , като само един "топ" я остави извън финала. Много добро представяне и за Денис Бечев в групата U16, който остана на крачка от финала, заемайки 11-то място само с една зона по-малко от последния финалист, също както и при Петра Барова, която остана 12-та при девойките само с по-големия брой опити. В същата възрастова група Борис Бечев е 38-ми, а Елисавета Велкова - 34-та. 


Боян Киров  започна силно състезанието при юношите U18, на квалификацията беше трети. На финала е с резултат 1 топ и 3 зони, като единствен успя да изкатери 4-ти боулдър. Състезателите на първите три места са с по 2 топа, минавайки 2-ри и 3-ти боулдър, където Боян успя да направи само зони. Реваншът ще е следващия уикенд в Грац, където ще се проведе третия кръг от европейската купа в боулдъра 🏆
Сн. Петър Иванов


При девойките U18 Валисия Мей зае 13-то място, като 1 топ я отдели от влизане във финала.
Сн. Петър ИвановДенис Бечев в групата U16 остана на крачка от финала, заемайки 11-то място само с една зона по-малко от последния финалист. 
Сн. Петър Иванов


Петра Барова зае 12-то място при девойките U16, като от финала я раздели само по-големия брой опити за топ.
Сн. Петър Иванов

И докато най-добрите ни състезатели при мъже, жени, юноши и девойки участваха в състезания в две далечни краища на света, във Варна се проведе първото състезание за сезона в трудността и второ в скоростта за деца, юноши и девойки. Над 120 млади катерачи премериха сили в двете дисциплини. В класирането по клубове начело убедително са състезателите на "Алтиус", София с 10 златни, 4 сребърни и 7 бронзови медала, следвани от "НСА", София с 4 златни, 13 сребърни и 9 бронзови медала и домакините от Варнаклайминг с 4 златни и 1 сребърен медал.

Резултати:
ТРУДНОСТ
СКОРОСТ


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF