Новини

Седмо и десето място за българските състезатели на европейската купа по спортно катерене - боулдър в Шамбери, Франция
09 април 2023

 На 7-8-ми април в Шамбери, Франция се проведе първата за сезона европейска купа по спортно катерене за мъже и жени. Състезанието започна с квалификацията в петък, където се включиха 52 жени и 65 мъже от 20 страни, сред които и 5 български състезатели. Квалификацията при жените беше първа в програмата и в нея Александра Тоткова успя да постигне 3 топа и 3 зони, което й отреди 35-то място. Следобяд продължи старта при мъжете, където отлично започнаха най-добрите ни състезатели в този спорт - Слав Киров и Николай Русев, които постигнаха съответно 2-ро и 12-то място и с лекота се класираха за полуфиналния кръг в събота. Другите двама български участници бяха дебютантът при мъжете Боян Киров, който е във възрастовата категория U18, но от тази година има право да се състезава при мъжете. Боян успя да постигне 39-то място, а четъвртият български състезател Матей Мицев зае 46-то място. 

В полуфинала в събота отново силно начало за Слав, който зае 2-ро място и право да се състезава на финала при мъжете. Николай Русев остана на крачка от влизане във финала за първите 8 и зае 10-то място. Във финала, който се проведе късно снощи Слав успя да изкатери 1 боулдър и 3 зони, което му отреди 7-мо място в крайното класиране. Победител е Микаел Моем от Франция, следван от съотборника си Лео Фаво и Джак Макдъгъл от Великобритания. При жените златният и бронзов медал отново беше за Франция чрез Флави Коху и Агат Колие, а среброто грабна Мартина Бурчикова от Словакия. Пълното клсиране при мъже и жени - тук и тук

Следващото участие за националите е на 21-23 април, когато ще се проведат две състезания в дисциплината боулдър - световната купа за мъже и жени в Токио, в която ще участват Александра Тоткова, Николай Русев и Слав Киров, и европейска купа за юноши и девойки в Соуре, Португалия, където участие ще вземат 9 състезатели от младежкия национален отбор.


Слав Киров, сн. Walltopia


Николай Русев, сн. WalltopiaСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF