Новини

Златен медал за Александра Тоткова на европейската купа по спортно катерене, дисциплина трудност за юноши и девойки, Аугсбург, Германия (обновена 18.09.2020 г.)
17 септември 2020

18.09.2020 г. Александра Тоткова спечели златен медал на европейската купа по спортно катерене

Във втория ден от европейската купа по спортно катерене – трудност за юноши и девойки се проведе състезанието за останалите три групи – девойки Youth B (14-15 г.), юноши Youth A (16-17 г.) и Juniors (18-19 г.) Отлично започна най-силната ни състезателка в катеренето – Александра Тоткова, която направи два ТОП-а в квалификацията тази сутрин и с този резултат раздели първото място с още две състезателки - Ориан Бертон от Франция и Сара Копар от Словения. Другите двама български участници бяха при юношите 16-17 г.,  Христо Урумов и Димитър Русев останаха съответно на 22-ро и 26-то място и не успяха да намерят място на финала.

В следобедния финал в дисциплината много добро катерене направи Сабине ван Есен от Нидерландия, която след 5-то място в квалификацията успя да събере всичко от себе си и постигна 49+, само две хватки преди финала. Сара Копар от Словения, която беше сред водачките в квалификациите, остана след нея с 42+. Следващата на стената беше Алекс. Със стабилно катерене успя да стигне последните финални хватки, малко не й остана до края и с равен резултат с холандката, но с по-добър резултат в квалификацията оглави класирането. Последна в състезанието излезе считаната от мнозина за фаворитка Ориан Бертон от Франция, която през миналата година спечели всички световни и европейски първенства и купи, в които участваше, освен в Имст, където Алекс завоюва златото. Този път Ориан отстъпи още една крачка назад – с резултат 44+ зае 3-то място в състеззнието.

Така приключи българското участие в единствената европейска купа по спортно катерене в дисциплината трудност за юноши и девойки – със златен медал, 4-то и 5-то място. Поздравления за младите катерачи и техните треньори!
17.09.2020 г. Четвърто и пето място за българите в първия ден на състезанието.


Днес беше първия ден от европейската купа по спортно катерене – дисциплина трудност за юноши и девойки. В състезанието са записани за участие 172 състезатели от 19 страни на възраст 14-19 год., разпределени в три възрастови групи при юношите и девойките. Това е единственият старт в дисциплината за младите катерачи в този сезон. През тази година в катеренето, както и в много спортове повечето състезания бяха отменени поради коронавируса, включително световните и европейски първенства.

Състезанието днес беше за три от шестте групи, като квалификацията на два маршрута беше преди обяд, а по-късно се проведе финала. Българското участие беше при юношите Youth B (14-15 г.) със Слав Киров и Николай Русев, който е за първа година в тази възрастова група. Ники Русев започна много силно състезанието, изкатервайки и двата маршрута в квалификацията догоре, с което оглави класирането след този кръг. Нелепа грешка остави по-опитния Слав Киров на 6-то място в квалификацията, но основната цел беше постигната – място сред първите 10, които продължават напред. На финала опитът показа своето огромно значение - първите 4 места бяха спечелени от състезатели, които са втора година в тази група. Победител е словенецът Лука Йерман, следван от французите Виктор Гилермин и Сам Пулан. Само една овладяна хватка по-малко остави Слав на 4-то място, а Ники с две хватки по-надолу е на 5-то място. Новите в групата - 14-годишните, включително и Ники Русев имат „късмета“ да дебютират в официалните международни състезания за юноши и девойки в годината на коронавируса, в която ще има само 2 състезания – в дисциплините трудност и скорост, при условие, че в предишни години има поне по 5 състезания в трите дисциплини на катеренето. Но и в това единствено състезание за годината в трудността се виждат високото ниво, амбициия и подготовка на най-малките катерачи, твърдим с голяма увереност, че състезателите в тази възраст бързо ще наваксат през следващата година.

В другите две групи, които завършиха състезанието днес – девойките Youth A (16-17 г.) и Juniors 18-19 г.) победителки са представителки на Словения и Чехия, сребърни медали за Франция и Чехия, бронзовите – за Германия и Белгия.

Утре състезанието продължава с останалите три групи – девойки Youth B (14-15 г.) с участието на Александра Тоткова, юноши Youth A (16-17 г.) с Димитър Русев и Христо Урумов, и Juniors (18-19 г.) Състезанието може да проследите онлайн.

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF