Новини

Европейско първенство по спортно катерене - трудност и скорост за юноши и девойки
21 октомври 2019

От 18-ти до 20-ти октомври ввъв Воронеж, Русия се проведе европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплините трудност и скорост. Това беше и "генерална репетиция" за домакините от руската федерация, които следващата година ще проведат световното първенство за юноши и девойки. С малки изключения състезанието беше проведено на високо ниво, с отлична организация и голям интерес от местната общност.

Състезанието започна в петък с дисциплината скорост. Традиционно силните представители на домакините в тази дисциплина отново бяха над всички и спечелиха 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала, следвани от италианските състезатели с 2 златни и 1 бронзов медала, Австрия и Германия с по 1 златен, Франция с 2 сребърни и 3 бронзови медала. Българските състезатели в скоростта не успяха да подобрят най-добрите си постижения в дисциплината и нито един от тях не намери място във финалната осмица. Най-близо до върховото си постижение беше Слав Киров, на 0.102 сек. и 11-то място за него. В същата възрастова група - 14-15 г. при девойките Александра Тоткова остана 14-та, но това е нейната най-не-дисциплина в катеренето и няма очаквания за нещо повече. В групата 16-17 г. Ерика Велев и Матей Мицев бяха с нагласа и амбиции за финал, но и двамата не успяха да се класират сред първите осем. Ерика остана на близо 3 десети от секундата от най-доброто си постижение и се класира на 10-то място, Матей остана на 12 стотни от класиране за финала и постигна 13-то място.

В събота се проведе квалификацията в трудността. Александра Тоткова започна отлично състезанието, направи ТОП и на двата маршрута, и раздели първото място с още три състезателки. Слав Киров беше 7-ми на квалификацията, с 5-то и 6-то място на двата маршрута. Ерика Велев и Матей Мицев бяха 24-ти и 21-ви след квалификациите и с това продължиха към полуфиналния кръг за първите 26 във всяка възрастова група.

На полуфинала в неделя нелепа грешка - пропуск да се включи в първа примка остави Алекс далеч назад в класирането - 25-то място. За съжаление и на най-добрите се случва подобно нещо, но Алекс е боец и вярваме, ще вземе реванш следващата година. Слав Киров постигна 7-мо място на полуфинала и единствен от българите продължи към финала, където отстъпи едно място и остана 8-ми в крайното класиране. Ерика Велев е 22-ра, Матей Мицев - 23-ти в групата 16-17 г. В трудността френските състезатели бяха убедителни победители в класирането по медали със спечелените 4 златни и 3 бронзови медала, следвани от представителите на Словения с 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала, Унгария с 1 златен медал, Австрия с 2 сребърни, Италия с 1 сребърен и 1 бронзов медал и Чехия и Великобритания по 1 сребърен.

Както след всеки шампионат, прави се и класиране за комбинацията за състезателите, взели участие в трите дисциплини на европейските първенства - боулдър в Бриксен и трудност и скорост във Воронеж. Слав Киров и Ерика Велев са 2-ри, а Матей Мицев - 3-ти в техните възрастови групи, Алекс Тоткова е 7-ма. Още две класирания бяха обявени, а състезателите - наградени. Александра Тоткова е 2-ра в крайното класиране за 2019 г. в европейската купа в дисциплината трудност. Още едно 2-ро място за нея - в комплексно класиране за европейската купа, в което се взимат двете най-добри класирания във всяка от трите дисциплини.  

Резултатите от Воронеж може да видите ТУКСлав Киров - 2-ро място в комбинацията за европейското първенство


Ерика Велев - 2-ро място в комбинацията


Матей Мицев - 3-то място на европейското първенство в комбинацията


Българският отбор на европейското първенство заедно с треньорите Станимир Желязков и Васил Киров

Снимки: Станимир Желязков
 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF