Новини

Световно първенство по спортно катерене за юноши и девойки, 21-31.08, Арко, Италия
20 август 2019

От утре до края на месеца в Арко, Италия ще се проведе световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки. За втори път след 2015 г. „Меката“ на спортното катерене ще събере най-добрите млади катерачи от цял свят за най-важното състезание за годината – световното първенство. В Арко над 30 год. ежегодно се провежда легендарното състезание Rock Master, в което участват най-големите имена в катеренето – от първите шампиони Лин Хил и Стефан Гловач до миналогодишните – Яня Гарнбрет и Адам Ондра.

В тазгодишното световно първенство са записани за участие над 500 състезатели от 49 страни. Конкуренцията е огромна – във всяка от дисциплините трудност, скорост и боулдър в трите възрастови групи ще вземат участие между 60 и 90 състезатели, а четвърти медал ще бъде връчен в комбинацията от трите дисциплини.

България досега има три спечелени медала на световни първенства за юноши и девойки. През 1995 г. Калин Гърбов завоюва бронзов медал във възрастовата категория Juniors (18-19 г.) на единствената дисциплина на първенството – трудност. През 2004 г. Благовест Лазаров печели сребърен медал в групата Youth B (14-15 г.) отново в трудността. Третият медал – бронзов, е на Петър Иванов през 2017 г. в комбинацията (трудност-боулдър-скорост) във възрастовата група Youth A (16-17 г.)

България ще бъде представена на световното първенство от отбор в състав: Youth B (14-15 г.) – девойки: Александра Тоткова, Мария Неделчева, Йоанна Недялкова, юноши: Слав Киров, Иван Бонев; Youth A (16-17 г.) - девойки: Ерика Велев, юноши: Петър Атанасов, Матей Мицев, Христо Урумов, Димитър Русев; Juniors (18-19 г.) - девойки: Велла Неделчева, юноши: Стоян Петров, ръководители на отбора – Васил Киров и Станимир Желязков. С най-големи шансове за призово класиране е Александра Тоткова, която тази година спечели златен и сребърен медал в трудността и златен и бронзов медал в боулдъра на отделните кръгове от европейската купа по спортно катерене. В същата възрастова група при юношите Слав Киров ще търси място на финала, след като през сезона записа 6-то и 8-мо място в трудността на европейските купи. С два финала през сезона – в трудност и боулдър е и Петър Атанасов при юношите Youth A. Матей Мицев записа 4-то и 10-то място в скоростта през сезона в същата възрастова група и ще се бори за влизане във финал.

Утре е официалното откриване на първенството, в първия състезателен ден - четвъртък, 22.08 е квалификацията в трудността за Youth B и юношите в групата Juniors, а пълната програма може да видите на сайта на състезанието.

Пожелаваме успех на всички наши състезатели! София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF