Новини

Състезание по ски-алпинизъм, дисциплина "индивидуално" - Витоша зимен фест 2019, 27.01.2019 г., Алеко, Витоша
27 януари 2019

Днес на Витоша се проведе първото състезание за годината в индивидуалната дисциплина в ски-алпинизма. Състезанието беше част от Витоша зимен фест, с който за четвърта поредна година отбелязваме Световния ден на снега. Природата беше благосклонна към нас и сподели истинска зимна приказка - много слънце, сняг и красота на любимата Витоша за всички любители на зимните спортове.

В нелеките условия на снеговалеж и лошо време в дните преди състезанието съдийският екип начело с Ники Диков, Георги Радев и Петко Тотев се постараха да направят интересен и техничен маршрут за участниците в състезанието. Както обикновено им се получи :) Трасето включваше три изкачвания на Стената покрай Заека до разклона синя / зелена писта, спусканията бяха до долна станция на Спас и две през гората до Лале 1, обща денивелация 1200 м. Победител при мъжете стана Никола Калистрин с време 1:15:59, който успя да изпревари с над 9 мин. съотборника си от "АлПиринСки" - Банско Иван Геров. На трето място остана Кирил Николов - Дизела, който отбелязва голям напредък и в тази дисциплина, въпреки проблемите, които имаше с коланите. При жените победителка с резултат 1:51:48 е Ивона Михайлова, която се върна в любимя спорт само няколко месеца след като стана майка. Втора остана съотборничката й Михаела Георгиева, и двете от СК "АлПиринСки", Банско.

Много приятно беше да видим за първи път на състезание любители на ходенето в планината със ски и колани, които взеха участие в маршрут Б. От много години на състезание по ски-алпинизъм не бяхме виждали участници от клубове в Сливен. Специални поздравления за Станимира Димитрова, най-малката участничка в състезанието, която едва 11-год. премина успешно маршрут В.

Чудесно беше да бъдем част от поредния зимен фест на Витоша, организиран от София 2018 -Европейска столица на спорта, Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Концепт Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.  Надяваме се, че тази прекрасна инициатива ще стане традиция и ще събира любителите на зимната планина на любимата Витоша. Снимки и видеорепортаж от състезанието може да видите на фейсбук страницата на БФКА.

РЕЗУЛТАТИ

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF