Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм - скоростно изкачване, 16.12.2018 г., Боровец
16 декември 2018

Днес се проведе традиционното първо състезание за сезона в ски-алпинизма - в дисциплината "скоростно изкачване". Трасето беше също традиционно - изкачване по писта Ястребец 1 с обща положителна денивелация 859 метра и дължина 3550 метра. Големият въпрос беше дали ще падне рекорда на трасето, поставен от Кирил Николов - Дизела на състезанието миналата година - 41:16 мин. В отсъствието на Дизела новият шампион в дисциплината Никола Калистрин (СК "АлПиринСки", Банско) постигна 41:44 мин. с голяма преднина пред втория - Николай Гугински - 47:34 и Иван Геров (СК "АлПиринСки", Банско) - 48:07. При жените за трета поредна година победителка е Мария Николова (АК "Планинец", София), следвана от Ивона Михайлова (СК "АлПиринСки", Банско) и Десислава Христова (АК "Планинец", София). В класирането по клубове начело е СК "АлПиринСки" с 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

РЕЗУЛТАТИПреди старта. Главният съдия на състезанието Петко Тотев дирижира предтоящето събитие :)


Ники Калистрин спечели състезанието с комфортна преднина от близо 6 мин. преди втория в класирането Николай Гугински, подобри значително личниото си постижение на трасето и остана само на 28 сек. от рекорда на Кирил Николов - Дизела. 


Мария Николова и Ивона Михайлова - първа и втора при жените. Мария е шампионка в това състезание за трета поредна година. Ивона е рекордьорка на трасето при жените с 52:57 мин. от 2012 г., но в последния сезон отсъстваше от състезания поради майчинство. Сега я виждаме възстановена, с нови сили отново в любимия спорт. На заден план се вижда малкото съкровище на Ивона и Вайса в неготово яке :)))


Иван Геров - трето място при мъжете. Общо 10 представители на СК "АлПиринСки", Банско взеха участие в състезанието и спечелиха 3 медала - златен, сребърен и бронзов. 


Стартът на състезанието - 22 мъже и 7 жени.


Награждаването се състоя в уютния ресторант на хотел "Попангелов" - едно култово място, с най-богатата колекция у нас от трофеи, купи и медали, спечелени за българския ски спорт. За нас беше чест най-добрият български скиор в алпийските дисциплини да присъства на церемонията по  награждаването и да връчи наградите на победителите при мъжете. На снимката - Петър Попангелов заедно с Кънчо Долапчиев - един от най-добрите  състезатели в ски-алпинизма у нас.


Кънчо Долапчиев награждава Десислава Христова - трето място при жените. Деси имаше много наситен и успешен уикенд - вчера на състезанието по ледено катерене на Боянския водопад спечели второ място, а днес в Боровец е трета, поздравления!


Призьорките при жените: 1. Мария Николова; 2. Ивона Михайлова; 3. Десислава Христова


Петър Попангелов с призьорите при мъжете. Наградите на победителите - уикенд ски карта за зимния курорт Боровец бяха осигурени от ф-ма "Бороспорт", която за поредна година подкрепя организацията и провеждане на състезанието. 

Снимки: Десислава Ангелова

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: Райфайзенбанк,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF